Manevrele lui Dan Voiculescu pentru a se insinua din nou în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul Antenei 3 negociază cu mai mulţi parlamentari PSD trecerea la PPUSL, partidul pe care-l conduce din umbră şi în care i-a adunat pe Maria Grapini, Teodor Meleşcanu, Piedone şi Graţiela Gavrilescu. Dan Voiculescu îl forţează pe Marcel Ciolacu să accepte o alianţă PSD-PPUSL pentru alegerile locale şi parlamentare, susţin surse politice pentru Adevărul. ”Felix” oferă la schimb susţinerea posturilor TV pe care le patronează

Dan Voiculescu trage sfori pentru a-şi transforma noul partid-breloc (PPUSL) în formaţiune politică parlamentară, exact după modelul Partidului Consevator (PC). Timp de patru legislaturi (între 2000 şi 2012), Dan Voiculescu a propulsat PC în Legislativ, ba chiar în Guvern, deşi partidul său nu a participat niciodată singur la alegerile parlamentare: s-a lipit fie de PSD, fie de PNL, pe care apoi le-a trădat. Surse politice susţin pentru Adevărul că patronul trustului Intact - turnător la Securitate în comunism şi condamnat pentru corupţie în capitalism - a ofertat mai mulţi parlamentari PSD pentru a trece la Partidul Puterii Umaniste (social-liberal). Dan Voiculescu conduce PPUSL prin avocatul Daniel Ionaşcu, unul dintre oamenii săi de încredere, folosit ca paravan. „Voiculescu negociază extrem de dur. I-a chemat la sediul său pe unii senatori şi deputaţi PSD, mai ales pe cei din tabără anti-Ciolacu, care oricum nu mai prind loc eligibil la parlamentare, şi aproape că le-a ordonat să treacă la PPUSL. Dezbină şi pune presiune”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

Primul deputat PSD care a trecut la PPUSL e Dorel Căprar, aflat la cuţite cu Marcel Ciolacu, cel care i-a blocat drumul spre şefia PSD Arad. Căprar e unul dintre parlamentarii care s-au făcut scut (la propriu) pentru Liviu Dragnea, când fost lider PSD era apostrofat pe holurile Parlamentului. În schimb, Dragnea i-a oferit şefia Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor şi un loc în Comisia pentru controlul activităţii SIE. În paralel cu funcţia de deputat, Dorel Căprar are calitatea de inculpat în dosarul şpăgilor de la la frontierele de Vest. ”Am decis că doctrina umanistă şi promovarea valorilor acesteia este în interesul României şi al cetăţenilor români şi este pe deplin compatibilă cu principiile şi valorile mele politice şi de viaţă. România nu se negociază”, a declarat Dorel Căprar, la începutul noii aventuri politice. Procurorii DNA arată că fostul lider PSD Arad, într-adevăr, nu negociază. ”Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins şi primit suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia”, susţin procurorii DNA.

Dorel Căprar nu va fi singurul parlamentar PSD care trece la PPUSL. Potrivit surselor citate, Dan Voiculescu încearcă să atragă şi nume importante ca fostul ministru de Finanţe Eugen Teodororivici şi fostul premier Viorica Dăncilă, ambii aflaţi în dizgraţia lui Marcel Ciolacu. ”Eu unul nu am primit o astfel de ofertă până acum. Îi sfătuiesc pe colegii nemulţumiţi de actuala conducere să rămână în partid şi să se lupte pentru o conducere altfel”, a comentat Eugen Teodorovici pentru Adevărul. Viorica Dăncilă nu a putut fi contactată.

Controlează deja PSD la Bruxelles


Dan Voiculescu şi-a extins influenţa şi peste graniţe: controlează aproape jumătate din grupul eurodeputaţilor PSD. La alegerile europarlamentare din 2019, patronul trustului Intact a primit de la Liviu Dragnea patru locuri eligibile pentru Bruxelles pe lista social-democraţilor, oferind la schimb susţinere mediatică. În final, PSD a obţinut doar 8 mandate de europarlamentar, plus unu după ieşirea Marii Briatneii din UE. Eurodeputaţii controlaţi de Dan Voiculescu sunt: Maria Grapini, Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru şi Cristian Terheş, ultimul părăsind deja familia socialiştilor europeni. ”Ceilalţi trei aşteaptă semnalul lui Dan Voiculescu. Planul său e să controleze o zonă cât mai mare de acţiune: de la parlamentari, la eurodeputaţi şi aleşi locali, pentru a cântări mai greu la negocieri. Nu degeaba în ultima săptămână l-a prezentat pe Piedone candidat pentru Sectorul 5. Miza e să pună presiune pentru o aliaţă la alegerile parlamentare”, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru Adevărul.

În discuţiile cu liderii social-democraţi, Dan Voiculescu a pledat pentru o mare alianţă de stânga, formată din PSD, ALDE şi PPUSL. Pe scurt, Marcel Ciolacu ar trebui să ofere locuri eligibile pentru candidaţii lui Dan Voiculescu şi să primească, la schimb, susţinerea Antenei 3 în campanie, exact înţelegerea de anul trecut de la europarlamentare. Mutarea ar propulsa partidul de buzunar PPUSL în Parlament. Marcel Cioalcu e prins la mijloc: nu-şi permite să-şi ostilizeze Antena 3 înainte de alegeri, mai ales că PSD stagnează în sondaje, dar nici nu poate oferi prea multe locuri eligibile, din moment ce PSD îşi va înjumătăţi scorul electoral faţă de 2016. În plus, Cioalcu negociază o alianţă cu Ponta şi Tăriceanu, deci alte locuri eligibile pe care trebuie să le cedeze din zestrea PSD.

A strâns şi resturile ALDE


Dan Voiculescu i-a transferat în PPUSL şi pe foştii parlamentari ALDE care l-au trădat pe Călin Popescu Tăriceanu când s-a rupt de PSD: Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Teodor Meleşcanu. ”După o viaţă întreagă dedicată proiectelor social-liberale, asumarea identităţii umaniste este un pas firesc, care răspunde atât reperelor pe care le-am promovat întotdeauna - demnitate, echilibru, pragmatism – cât şi aşteptărilor concrete ale naţiunii noastre”, a spus Teodor Meleşcanu, care bifează al 6-lea partid din carieră după PSD, ApR, PNL, ALDE şi Forţa Naţională. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite