Mândru că-i român, Ponta mai rămâne în Turcia. Baroni locali: „PSD e în pericol să se scindeze. Să se ocupe urgent de partid, apoi de problemele personale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de social-democraţi din toată ţara au luat parte, toamna trecută, la evenimentul grandios organizat de PSD pe Arena Naţională din Bucureşti, prin care Victor Ponta şi-a anunţat candidatura la preşedinţie
Mii de social-democraţi din toată ţara au luat parte, toamna trecută, la evenimentul grandios organizat de PSD pe Arena Naţională din Bucureşti, prin care Victor Ponta şi-a anunţat candidatura la preşedinţie

Printr-o intervenţie telefonică din Turcia, unde a suferit o intervenţie chirurgicală la un picior, premierul Victor Ponta, a declarat, duminică, la postul B1 TV, că „în maxim două săptămâni vin în România pe picioarele mele”. După ce câţiva lideri ai PSD au comentat dur, zilele trecute, întârzierea revenirii lui Ponta în România, ”Adevărul” a discutat, la o zi după noile declaraţiile ale premierului, cu mai mulţi social-democraţi din ţară.

„În maxim două săptămâni, vin în România pe picioarele mele. Cu Gabi Oprea la Guvern şi Rovana Plumb la partid nu se dărâmă lumea”. Acesta a fost ultimul anunţ al lui Victor Ponta, făcut duminică seară prin telefon la B1 TV, despre momentul revenirii lui în ţară. Contactaţi de ”Adevărul”, mai mulţi lideri locali ai PSD au comentat declaraţia lui Ponta. Dacă unii susţin că ”sănătatea este cea mai importantă”, există şi voci din partid care critică amânarea premierului de a reveni acasă, subliniind că primul-ministru ”trebuie să se ocupe urgent de problemele partidului, apoi de cele personale”. 

Cluj-Napoca. „Sănătatea este cea mai importantă. Am vorbit cu domnia sa în aceste zile şi i-am urat sănătate”, a afirmat preşedintele PSD, Remus Lăpuşan. În opinia sa, Victor Ponta a condus Guvernul „mai mult decât performant”, iar PSD e un partid mare şi „foarte stabil” a cărui prioritate zero este guvernarea.

remus lapusan cluj

Şi dacă ar fi în locul premierului, liderul PSD Cluj spune că ar pune sănătatea pe primul loc.

Galaţi. Gheorghe Saghian, senator şi vicepreşedinte PSD Galaţi, susţine că declaraţiile cu privire la situaţia actuală a premierului sunt exagerări: „Comentariile pe aceasta temă sunt, în marea lor majoritate, exagerări. Primul ministru are nişte probleme de sănătate şi este sub tratament medical. Este firesc să se îngrijească de sănătate, orice om normal ar proceda la fel. Nu cred că sunt în acest moment probleme atât de presante încât să nu poată fi rezolvate şi să reclame prezenţa imediată a premierului“, precizează acesta.

Dâmboviţa. „Ideea este foarte clară. Este o problemă medicală. Medicii stabilesc când Victor Ponta poate să vină în România. Cred că asta s-a spus foarte clar“, a precizat Leonardo Badea, senator PSD. Întrebat despre ce crede că se va întâmpla în următoarele două săptămâni, senatorul a răspuns:

image

„S-a văzut că în interiorul Biroului Permanent Naţional s-a ieşit cu un mesaj foarte clar vizavi de agenda PSD de susţinere a Guvernului şi a guvernării împreună cu aliaţii noştri şi de adoptare a unei agende comune pentru agenda politică actuală. Domnul Gabriel Oprea a specificat din nou că guvernarea noastră comună este o guvernare performantă, lucru care este, de altfel, în mod evident reliefată de indicatorii economici şi de indicatorii care apar în rapoartele publice“, a mai spus senatorul.

Braşov. Emil Niţă, deputat PSD de Braşov, susţine că cel mai improtant lucru pe care i l-ar spune lui Victor Ponta este „sănătate!“:  „Eu am învălţat un lucru: că sănătatea e cel de mai preţ lucru. În afară de aceasta, cred că este foarte bine ca această operaţie la genunchi să fie foarte bine recuperată, pentru că este o articulaţie foarte importantă, mai ales că premierul este un om tânăr, şi asta o spun ca fost sportiv. Trebuie să părăsească clinica de care s-a ocupat intervenţia chirugicală când o recomandă specialiştii care s-au ocupat de această intervenţie chirurgicală. Nu cred că se vor întâmpla lucruri raidcale în România, din trei puncte de vedere: politic - singurul lucru prin care se putea, democratic, înlătura Guvernul, era moţiunea de cenzură care s-a consumat. O altă moţiune de cenzură poate fi depusă în sesiunea din toamnă. Indiferent de ce se întâmplă cu anumite grupări politice din interiorul majorităţii în această perioadă. 

Politic, demersul de cădere al Guvernului nu se poate produce. În al doilea rând, şi eu cred că Victor Ponta este unul dintre cei mai buni prim-miniştri din ultimii zece ani, cum a spus şi Gabi Oprea, iar rezultatele la nivel de ţară se văd deja: creşterea economică în primile două ţări din Europa alături de Cehoslovacia, aproape 4%, şi măsuri de relaxare fiscală cu impact major pentru populaţie. Aceste lucruri nu creează premisele ca Victor Ponta să îşi dea demisia. Al treilea lucru: eu cred că în interiorul PSD este acea efervescenţă  pe care întotdeauna am remarcat-o la partidul nostru în toate momentele mai dificile, dar eu sunt convins că va exista calmul şi înţelegerea pentru a tranşa aceste probleme în cel mai favorabil mod pentru partid. Eu, dacă aş fi vorbi cu Victor Ponta, lucru care nu e imposibil, pentru că cel puţin la mesaje premierul răspunde în general celor care îl contactează, i-aş spune în primul rând multă sănătate, i-aş sugera să ţină legătura informală cu liderii organizaţiilor judeţene, cu liderul grupurilor parlamentare, cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu liderii celor trei grupuri politice care susţin guvernarea, cât şi cu membrii Cabinetului care au în perspectivă conturării bunei guvernări acţiuni sau proiecte urgente pe care trebuie să le ducă la îndeplinire. 

Eu, dacă aş fi în locul lui, cu certitudine aş face ce am spus anterior, aş ţine legatura cu aceste persoane, aş respecta cu stricteţe recomandările doctorilor şi aş pregăti  în linişte un program pe termen mediu care să vizeze echilibrarea vieţii politice şi măsurile guvernamentale ce se mai pot realiza pe parcursul acestui an.

De asemenea, aş pregăti pentru sfârşitul lunii august o întâlnire informală cu activul Partidului Social Democrat, începând de la primari, consilieri judeţeni, consilieri locali, parlamentari, miniştri şi, bineînţeles, conducerea centrală a partidului, o întâlnire care să se desfăşoarea pe o perioadă de 2-3 zile, pentru a se putea face un schimb de informaţii şi de mesaje în dublu sens: de la preşedinte către activul de partid şi invers”.

Constanţa. Primarul Constanţei spune că nu comentează decizia lui Victor Ponta de a mai rămâne maximum două săptămâni peste graniţă, la o clinică din Turcia. „Nu comentez, pentru că nu sunt medic. Dacă are o problemă reală de sănătate, nimeni nu este inconştient să-l cheme în ţară. Premierul are înlocutor, comunică“, spune Decebal Făgădău.

Decebal Făgădău

El spune că îşi doreşte ca Victor Ponta să-şi continue mandatul, întrucât are cel mai performant Guvern de după Revoluţie. „TVA-ul s-a redus, avem vouchere de vacanţă şi un Cod fiscal performant“, spune liderul PSD Constanţa. 

El este convins că orice decizie va lua Victor Ponta, se va gândi la partid. „PSD este în pericol să se scindeze, Ponta trebuie să se ocupe urgent de problemele partidului, apoi de cele personale“, a adăugat Decebal Făgădău. 

Bacău. „Atâta timp cât este o problemă de sănătate gravă, iar documentele medicale au fost verificate, semnate şi de preşedinte iar locul domnului Ponta este ţinut acum de Gabriel Oprea, nu văd nicio problemă. Totodată, sper ca în următoarele două săptămâni să avem în ţară o stare de normalitate, necesară dezvoltării ţării. 

Deputatul Cosmin Necula va face acţiune în instanţă pentru contestarea proiectului de buget a municipiului Bacău în 2015

Nu cred că avem nevoie de situaţii excepţionale, care să arunce România în haos. Dacă aş vorbi cu domnul Ponta, în aceasta perioadă, i-aş transmite multă sănătate iar dacă aş fi în locul dumnealui, aş face ceea ce face orice om normal  atunci când are o problemă de sănătate gravă. Aş trata-o cu prioritate“, a declarat deputatul Cosmin Necula, preşedintele PSD al Organizaţiei municipiului Bacău. 

Prahova. „Orice persoană care se află la tratament trebuie să urmeze recomandările medicului. Premierul Victor Ponta este în Turcia pentru o problemă de sănătate, nu pentru distracţie. Nu este treaba mediului politic ce se întâmplă din punct de vedere medical cu un politician. Din punctul nostru de vedere, guvernarea este stabilă, iar la nivel local nu sunt probleme, mai ales că a început şi perioada de concedii. Dacă aş vorbi cu premierul i-aş transmite însănătoşire grabnică şi că îl aşteptăm cât mai repede alături de noi. Dacă aş într-o situaţie delicată de sănătate, aş proceda la fel, până la urmă, sănătatea este cea mai importantă“, a spus pentru Adevărul Rareş Enescu, secretarul executiv al PSD Prahova.

Călăraşi. Anunţul privind rămânerea premierului încă 2 săptămâni în Turcia nu-i îngrijorează pe liderii PSD din teritoriu. Marius Dulce, viceprimar al Călăraşiului, şi preşedinte al Organizaţiei Municipale, spune că nu este nicio problemă.

„Este o normalitate, atâta timp cât vorbim despre o problemă de sănătate. Şi premierul, ca şi noi toţi, are o viaţă privată şi trebuie să-şi rezolve problemele. Dacă aşa s-a decis că este mai bine pentru dânsul, nu văd care ar fi problema. Decât să vină nerefăcut şi să zică „Au, piciorul”, să stea o zi, două şi să conducă Guvernul, apoi să plece la spital, mai bine mai rămâne acum câteva zile în Turcia”, e de părere Dulce. Acesta consideră că nu este niciun pericol pentru ţară, iar numirea lui Gabriel Oprea ca premier interimar este o problemă pur tehnică.

marius dulce foto infomuntenia

FOTO infomuntenia.ro

 „Numirea domnului Oprea este o soluţie pur tehică, optimă şi nu văd niciun inconvenient. Este o perioadă de linişte şi nu văd ce s-ar putea întâmpla”, a adăugat Marius Dulce. Premierului Victor Ponta nu-i transmite decât sănătate şi refacerea uşoară. „Lucrurile merg bine, situaţia este doar inflamtă de presă. Ştiţi cum e, la noi în România, toată lumea se pricepe la politică, sport şi, mai nou, la medicină. Toată lumea face presupuneri”,  a precizat Marius Dulce.

Mehedinţi. „Este o problemă de sănătate care trebuie tratată ca atare. Dacă medicii i-au recomandat că trebuie să mai stea două săptămâni, trebuie să mai stea. Sunt convins că cei care au rămas să conducă Guvernul şi partidul pot face lucrul acesta destul de bine. Oricum, cred că nu se va întâmpla nimic important în ţară în următoarele două săptămâni. Îi transmit sănătate multă şi îl aşteptăm să revină să preia conducerea Guvernului pentru că e cel mai bun guvern din 1990 încoace şi cel mai bun prim-ministru”, spune Aladin Georgescu, care conduce interimar Oganizaţia  PSD Mehedinţi, după ce baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, este judecat într-un dosar de corupţie. 

Gorj. Vasile Popeangă, deputat PSD de Gorj, spune că nu poate anticipa dacă se va întâmpla ceva radical în România: „Este o hotărâre luată ca urmare a consultării medicului, care i-a spus să facă toate procedurile care se impun pentru a nu avea probleme în viitor. Este o decizie ca urmare a consultării medicului. Nu mă pricep dacă se putea face şi în ţară tratamentul de recuperare, dar, din câte am înţeles de la specialişti, cei care operează dau şi soluţiile pentru recuperare. Îmi este greu să anticipez dacă se va întâmpla ceva radica în ţară, deşi viaţa politică este foarte dinamică şi se schimbă de la o zi la alta. Nu cred că se va întâmpla ceva deosebit în viaţa politică.

Vasile Popeangă

Dacă ar fi să vorbesc cu domnul premier Victor Ponta, i-aş spune că trebuie să clarifice foarte exact problemele care sunt în partid cu privire la unele nemulţumiri care au fost exprimate îndeosebi prin domnul Liviu Dragnea şi alţii în legătură cu ceea ce se întâmplă în coaliţia de guvernare şi este clarificat în perioada următoare şi situaţia dumnealui din punct de vedere al justiţiei şi sunt convins că va face acest lucru în perioada următoare. Îmi e greu să mă pun într-o asemen a postură de prim ministru, de preşedinte de partid, pentru că nu cunosc toate aspectele cu privire la înviovăţirile care i se aduc. În privinţa tratamentului în străinătate, este o decizie personală cu privire la sănătate ta“. 

Pe lângă declaraţiile date de reprezentanţii PSD din ţară ziarului ”Adevărul”, reamintim că, zilele trecute, şi alţi lideri ai partidului au comentat şederea lui Victor Ponta în Turcia. Critici vehemente au venit din partea lui Liviu Dragnea, ca precizat: Ordinul lui Dragnea pentru Ponta: „Cum-necum să ajungă la Guvern. Orice zi în plus nu este avantajoasă nici pentru el, nici pentru partid, nici pentru Guvern“. Liviu Dragnea (foro jos) i-a recomandat premierului Victor Ponta să caute o soluţie de a face recuperarea medicală în ţară, după intervenţia chirurgicală la care a fost supus în Turcia.

image

“A fost o operaţie mai complicată decât se anticipa. Nu intru în amănunte, le-a prezentat medicul român care a asistat. Dar ce este important e că are nevoie de recuperare foarte atentă şi riguroasă. Cu toate astea, i-am spus prieteneşte, ca un vechi şi bun prieten de-al lui, să caute o soluţie să facă recuperarea în ţară. Este premier şi trebuie să-şi exercite atributul puterii executive în România. Sper să găsească o soluţie medicală, o soluţie tehnică prin care să poată să facă recuperarea în ţară şi cum-necum să ajungă la Guvern”, a afirmat Liviu Dragnea.În opinia lui Dragnea, prezenţa premierului Pnta la Guvern este importantă  pentru stabilitatea guvernamentală, pentru stabilitatea economică a României şi pentru cea politică. 

“Este important pentru stabilitatea guvernamentală, pentru stabilitatea economică a României, şi pentru stabilitatea politică. Orice zi în plus nu este avantajoasă nici pentru el, nici pentru noi ca partid, nici pentru Guvern şi nici pentru stabilitatea din ţară. Se pare că noi avem cea mai mare creştere economică din Europa. Nu ştiu câtă fericire produce această creştere în alte părţi, dar este o certitudine şi este important ca actul guvernării să nu fie tulburat. Pentru asta, cel care este prim ministru legitim, votat în Parlament, este bine să-şi exercite aceste atribuţii. Eu sper că va veni cât de curând”, a precizat Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite