Mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea, validat. PNL face paşi înapoi: Vom analiza dacă vom ataca la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru validarea mandatelor din Camera Deputaţilor, unde PSD a deţinut majoritatea, a aprobat, marţi, validarea mandatului lui Liviu Dragnea.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat marţi că liberalii vor analiza dacă vor mai ataca la Curtea Constituţională validarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. ”Vom analiza. Atâta timp cât există opţiunea de vot politic în Parlament şi se apreciază prin vot politic, cu PSD majoritar, dacă legea se respectă sau nu se respectă, vom analiza. Miza noastră nu este Liviu Dragnea, miza noastră nu este PSD”, a spus Raluca Turcan.

Turcan a mai spus că legea nu ar trebui să fie opţională şi că ar trebui respectată ”indiferent de partidul din care provii”. ”Oamenii se întreabă: dacă PSD a câştigat alegerile, de ce PNL a contestat validarea mandatului domnului Dragnea? Răspunsul este următorul: indiferent cine se află pe locul întâi, pe locul doi sau pe locul trei are obligativitatea să respecte legea. Or, Regulamentul Camerei Deputaţilor, Constituţia României, cu legea 90/2001 ridică nişte semne serioase de întrebare despre locul public pe care domnul Dragnea ar trebui să-l ocupe”, a mai spus Turcan.

Comisia pentru validarea mandatelor de deputaţi a aprobat, marţi, validarea mandatului lui Liviu Dragnea, cu 20 de voturi "pentru" şi 10 voturi "împotrivă". PNL a încercat să propună invalidarea mandatului, dar social-democraţii le-au transmis că "se fac de râs".

Agenţia News.ro a scris că articolul 7, alineatul 3 din Regulamentul Camerei Deputaţilor l-ar putea lăsa pe Liviu Dragnea în afara Parlamentului, după ce tot din cauza cazierului a ratat şi funcţia de premier. Articolul cu pricina spune: „Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral“.

Cum Liviu Dragnea este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“, concluzia pare clară: mandatul de deputat obţinut de Liviu Dragnea în alegeri n-ar trebui validat. Însă decizia finală o va lua plenul Camerei Deputaţilor, prin vot. Deci Dragnea are toate şansele să fie validat, întrucât PSD şi ALDE au o majoritate confortabilă în Parlament. 

Cum citim legea

Însă dincolo de decizia politică, la fel de aprinsă este şi disputa juridică: liberalii ameninţă că vor merge la Curtea Constituţională (CCR) dacă plenul va fi pro-Dragnea, iar Florin Iordache, specialistul PSD pe probleme juridice, spune că interdicţia din Regulament se referă doar la alegerile care tocmai s-au încheiat.  „Discutăm de aceste alegeri pentru validare. BEC a comunicat că nu s-au comis fraude electorale. E simplu, niciun deputat nu a fost ales prin fraudă“, a spus Florin Iordache pentru News.ro. Aşadar, logica PSD este următoarea: cum Dragnea nu a fost condamnat pentru fraude la alegerile din urmă cu o săptămână, ci pentru fraude la referendumul din 2012, interdicţia nu i se poate aplica liderului PSD.

De partea cealaltă, liberalii spun că interpretarea e absurdă: nu poţi fi condamnat definitiv într-o săptămână. Spre exemplu, procesul lui  Dragnea în dosarul „Referendumul“ a durat aproape patru ani. „Dacă interpretăm că invalidarea se aplică numai procedurii de alegeri în urma căreia a fost obţinut mandatul supus validării, atunci textul cu invalidarea nu se va aplica niciodată pentru că nu e timp să obţii o hotărâre de condamnare între momentul alegerii şi momentul validării/invalidării“, a explicat liberalul Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei.

În hora interpretărilor juridice  s-a prins şi Nicuşor Dan. „Declaraţia lui Florin Iordache, avocatul PSD, că incompatibilitatea între mandat şi condamnarea pentru fraude în alegeri nu se referă la trecut mi se pare de un ridicol absolut. Dar la ce fraude se poate referi regulamentul Camerei Deputaţilor, la cele din viitor?“, a reacţionat, ironic, liderul USR. Deşi pare că Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu au logica de partea lor, dreptatea pare a fi mai degrabă de partea lui Florin Iordache şi a PSD-ului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite