„Mama Dăncilă“ şi „securistul lui Cioloş“ au dat startul neoficial al campaniei pentru Cotroceni. Ce spun analiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Dacian Cioloş, care a lăsat de înţeles că va candida la alegerile prezidenţiale, a fost lovit de scandalul avocatului care a înregistrat PLUS. De partea cealaltă, premierul Viorica Dăncilă a fost umanizată de jurnaliştii care au dezvăluit că şi-a înfiat copilul. Mai mulţi analişti arată cât de mult a contat pentru electoratul dreptei capcana în care s-a trezit Cioloş şi ce şanse are Dăncilă să fie candidatul PSD la alegerile prezidenţiale.

Viorica Dăncilă şi-a înfiat copilul în urmă cu 29 de ani. Ştirea a fost publicată de jurnaliştii de la „Libertatea“. În replică, Viorica Dăncilă a numit articolul „o mizerie“. Însă a vorbit despre acea „mizerie“ mai bine de o oră la Antena 3, povestind cu lux de amănunte cum a ajuns să adopte un copil, la începutul anului 1990. Imediat, pe reţelele sociale s-a stârnit un val de reacţii pozitive la adresa premierului: oamenii care o luau în derâdere pe Viorica Dăncilă, acum o apreciau pentru „fapta creştină“.  Toată simpatia revărsată către mama Viorica Dăncilă o poate transforma în candidat PSD la alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care am intrat în an electoral? Ipoteza Dăncilă-preşedinte a fost lansată de portalul Sputnik, finanţat de Kremlin.

„Chiar dacă subiectul copilului adoptat i-a creat o imagine favorabilă, Viorica Dăncilă are prea multe de contrabalansat pentru a putea candida la alegerile prezidenţiale. Toate gafele de până acum sunt totuşi greu de uitat. Sau contraperformanţa de la guvern“, crede Mircea Kivu. Viorica Dăncilă a gafat din nou chiar ieri. În discursul susţinut la Bruxelles, la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, premierul Viorica Dăncilă a folosit un cuvânt care nu există în limba română: „negaţionalism“.

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu e mai tranşant. „Subiectul copilul adoptat a umanizat-o în ochii publicului. Viorica Dăncilă e privită acum ca o femeie cu suflet bun, dar nu sufletul e problema ei, ci mintea“, credea analistul politic.

Subiectul «copilul adoptat» a umanizat-o în ochii publicului. Viorica Dăncilă e privită acum ca o femeie cu suflet bun, dar nu sufletul e problema ei, ci mintea. Sebastian Lăzăroiu, analist politic

Au apărut rapid şi teorii ale conspiraţiei. Subiectul ar fi fost plasat strategic în presă chiar de sfetnicii PSD, astfel încât Viorica Dăncilă să aibă o rampă de lansare pentru prezidenţiale. „Nu cred în scenariul victimizării pentru o lansare strategică în cursa pentru Palatul Cotroceni. Premierul era obligat să aibă o reacţie pe acest subiect, chiar dacă tema nu are nicio legătură cu viaţa profesională. Cu toate acestea, momentul cu pricina poate fi capitalizat de către PSD şi liderii săi, şi vom vedea în sondajele de opinie viitoare dacă a punctat la capitolul umanizare. Alegerile se câştigă cu voturi, iar voturile se obţin pe fundament eminamente emoţional“, explică analistul politic Radu Delicote.

„Dăncilă e un candidat bun pentru Iohannis“
Dragnea sau Dăncilă? Cine are şanse mai mari să fie candidatul PSD la prezidenţiale? „Dragnea, cu condiţia să-şi rezolve problemele cu procesele, şi văd că e pe cale să şi le rezolve. Dacă nu va candida Dragnea, nu e de neconceput să găsească un candidat pseudo-independent, cineva care să aibă prestanţă şi care să nu fie asociat cu partidul“, susţine sociologul Mircea Kivu.

Sebastian Lăzăroiu îl vede tot pe Dragnea candidat, din raţiuni care ţin de lupta pentru putere în interiorul PSD. „Dăncilă ar fi un candidat bun ca să câştige Iohannis. Mai degrabă pe Dragnea îl văd candidat al PSD. Nu cred că Dragnea va merge pe altă variantă, cum ar fi Viorica Dăncilă sau Ecaterina Andronescu. Să luăm exmplul Ecaterinei Andronescu. Andronescu candidează din partea PSD şi pierde, dar ia 5.000.000 de voturi. A doua zi, Dragnea e în afara partidului. Candidatul PSD la prezidenţiale, chiar dacă ar pierde, ar avea mai multă legitimitate în partid, iar Dragnea nu suportă competiţia“, arată Sebastian Lăzăroiu.

„Probabilitate mică să candideze Cioloş“
Vorbele lui Dacian Cioloş, că toţi românii au legături mai apropiate sau mai depărtate cu Securitatea,  au stârnit rumoare. Dacian Cioloş şi-a cerut ulterior scuze pentru acea afirmaţie făcută în contextul în care istoricul Marius Oprea a scris că PLUS a fost înregistrat la tribunal de fiul unui fost securist. A pierdut electoral fostul premier sau explicaţiile sale au fost suficiente? Analistul politic Radu Delicote spune: „Nu aş numi scandal ceea ce s-a întâmplat cu Dacian Cioloş, ci mai degrabă un prim test pe care fostul premier l-a avut în faţa unui electorat nehotărât. Partidul condus de fostul premier tehnocrat este puternic dependent, momentan, de locomotiva sa de imagine, motiv pentru care orice declaraţie a lui Dacian Cioloş va afecta şi cifrele actualului PLUS“.

Decizia unei posibile candidaturi a lui Dacian Cioloş la prezidentiale va fi luată după rezultatele alegerilor europarlamentare din luna mai. Radu Delicote, analist politic

Va candida Cioloş la prezidenţiale? „Cred că e o probabilitate mică să candideze. Deocamdată, sunt multe necunsocute: depinde ce scor va lua la alegerile europarlamentare, ce se va întâmpla cu alianţa USR-PLUS. Oricum, scandalul cu înfiinţarea partidului a fost o făcătură, o înscenare din partea cuiva care cunoaşte foarte bine cum funcţionează radicalismul electoral, mai ales în zona de dreapta“, crede Sebastian Lăzăroiu. „Decizia unei posibile candidaturi la prezidenţiale va fi luată după rezultatele alegerilor europarlamentare din luna mai“, conchide Radu Delicote.

Viorica Dăncilă are prea multe de contrabalansat pentru a putea candida la alegerile prezidenţiale. Toate gafele de până acum sunt totuşi greu de uitat. Mircea Kivu, sociolog
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite