Moartea USL. Majoritate pe muchie de cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RISC Uniunea Social-Democrată, alianţa formată din PSD, UNPR şi PC, poate instala un nou Guvern numai cu ajutorul UDMR. Chiar şi aşa, majoritatea parlamentară ar fi foarte fragilă.

Liberalii au ieşit de la guvernare, iar PSD încearcă din răsputeri să adune  o majoritate care să-i permită instalarea Guvernului Ponta 3. În acest moment, PSD se află în alianţa USD, alături de UNPR şi PC, dar nu are majoritate în niciuna dintre camerele Legislativului. Drept urmare, premierul Victor Ponta a început negocierile cu UDMR.

Cu cele 26 de voturi ale maghiarilor, PSD ar putea instala un nou guvern,  însă majoritatea parlamentară ar fi pe muchie de cuţit, la fel ca în vremea guvernelor Boc şi Ungureanu. Odată cu intrarea liberalilor în opoziţie, USD are la Camera Deputaţilor 189 de aleşi, dar este departe de a atinge majoritatea absolută, de 203 voturi.

Situaţia se poate schimba uşor, pentru că PSD mai poate miza pe cele 17 voturi ale minorităţilor naţionale, care întotdeauna, dar întotdeauna votează cu puterea. De altfel, premierul Victor Ponta a purtat mai multe runde de discuţii cu Varujan Pambuccian, liderul deputaţilor ce reprezintă minorităţile naţionale. Astfel, USD ar avea o majoritate de 206 voturi, doar cu trei peste limită.

Cooptarea UDMR la guvernare ar mai însemna un plus de 18 voturi, dar nici aşa premierul Victor Ponta nu ar putea dormi liniştit. USD ar avea în Camera Deputaţilor o majoritate extrem de fragilă, cu doar 21 de voturi peste prag.

La Senat, lucrurile sunt şi mai gri pentru noua coaliţie. Aparent, în Camera superioară a Paralmentului, USD este mult mai aproape de majoritate. PSD, alături de aliaţi, strânge 85 de voturi. Încă unul şi ar avea majoritate. Numai că, la Senat, nu mai există grupul minorităţilor naţionale, iar Victor Ponta trebuie să se bazeze exclusiv pe cele 8 voturi aduse de formaţiunea lui Kelemen Hunor. Un calcul simplu arată că, la Senat, USD va avea o majoritate care atârnă în numai şapte voturi.

Condiţiile UDMR

Formaţiunea maghiară este ca şi intrată la guvernare, deşi liderii din teritoriu ezită să facă pasul decisiv. În schimb, preşedintele partidului, Kelemen Hunor, este cel mai fervent suţinător al intrării la guvernare. Motivul? Încearcă să-şi refacă imaginea, după ce a început să fie contestat în teritoriu pentru activitatea din opoziţie. O decizie finală în acest sens va fi luată sâmbătă, în Consiliul Reprezentanţilor Unionali, care va avea loc la Târgu-Mureş.

Până la un verdict oficial, Kelemen Hunor negociază la sânge cu premierul Ponta. Maghiarii îşi doresc două fotolii ministeriale în noul Cabinet, unul la Cultură, pentru Kelemen Hunor, şi unul la Mediu. Acest minister i-a fost repartizat iniţial lui Attila Korodi, însă acesta a refuzat imediat o nouă experienţă ministerială. Aşa că liderii UDMR s-ar reorienta rapid către senatorul Tanczos Barna, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.

PSD nu a primit bine doleanţa maghiarilor de a conduce Ministerul Mediului, pentru că asta ar însemna revocarea Rovanei Plumb, actualul ministru, un om cu greutate în partid. Social-democraţii le-au făcut o contra-ofertă maghiarilor oferindu-le Ministerul Sănătăţii. Însă criza prelungită care a cuprins sistemul de sănătate românesc i-a făcut pe liderii UDMR să facă un hotărât pas în spate.

Simboluri locale şi UMF Târgu-Mureş

Pe lângă ministere şi alte lucruri palpabile, maghiarii din teritoriu au mai cerut adoptarea unor măsuri mai degrabă emoţionale. „Nouă nu ne trebuie cinci săli de sport în plus, pe noi nu ne-ar putea cumpăra politic cu 100 de km de drumuri, ci ne interesează principiile. Mai concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, judeţene şi cele naţionale ale comunităţii maghiare. Rezolvarea acestor probleme ar putea fi o condiţie premergătoare unei eventuale negocieri“, a spus Tamas Sandor, preşedintele UDMR Covasna.

Un alt punct sensibil al negocierii îl va reprezenta situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu- Mureş, după ce primul Guvern Ponta a renunţat la înfiinţarea unei linii maghiare de studiu la Târgu-Mureş.



Prima şedinţă de Guvern USD

image

Decizia PNL de a ieşi de la guvernare a fost pusă în practică, în bloc, de către toţi miniştrii liberali. La ora 12.00, ora anunţată pentru începerea sedinţei de Guvern, toţi miniştrii PNL, fără nicio excepţie, aveau înregistrate demisiile din Guvern. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, nu a făcut notă discordantă, şi-a intrerupt concediul medical şi a venit cu demisia în mână la Palatul Victoria, după ce în urmă cu o zi a fost luată cu ambulanţa.

În timp ce liberalii îşi depuneau demisiile din Guvern, Victor Ponta a dat fuga la preşedintele Traian Băsescu pentru a-i prezenta lista cu miniştrii USD care vor asigura interimatele la portofoliile lăsate libere. „Acum, Guvernul are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce înseamnă un guvern instabil.

Am convingerea că planificarea premierului de a trece marţi un nou Executiv prin Parlament să se întâmple. Dacă este ceva ce mă deranjează e că sunt atât de mărunţi cei doi lideri, Ponta şi Antonescu, încât au simţit nevoia să facă un joc de-a cine comunică mai mult cu preşedintele, şi asta ar fi cauza pentru care s-au despărţit“, a spus Băsescu, după întâlnirea cu Ponta.

Cu miniştrii interimari legitimi, şedinţa de Guvern şi-a urmat cursul săptămânal firesc, după cum însuşi premierul Victor Ponta a cerut. „Vreau astăzi să adoptăm actele normative de care România are nevoie şi sunt suficiente astăzi importante — o lege privind reglementarea depozitării seminţelor de consum şi o ordonanţă prin care luăm măsurile necesare în aşa fel încât Acordul de parteneriat cu UE să poată să intre în forma finală pentru eficientizarea activităţii de absorbţie a fondurilor structurale“, a spus Ponta, în debutul primei şedinţe de Guvern fără PNL.

Şeful Guvernului i-a liniştit pe miniştrii USD şi le-a transmis miniştrilor rămaşi că vor ajunge din nou în faţa Legislativului. „Important este că marţi vom merge în faţa Parlamentului pentru un nou vot referitor la structura şi compoziţia politică a Guvernului, dar vreau să vă adresez tuturor mesajul foarte clar: funcţionaţi normal, asiguraţi funcţionarea normală a ministerelor la care sunteţi interimari până marţi“, a conchis Ponta.

Schimbarea la faţă a Cabinetului Ponta

image

Odată cu ieşirea de la guvernare a liberalilor, Guvernul Ponta capătă o nouă componenţă şi o nouă structură. În noua formulă guvernamentală, Cabinetul Ponta 3 ar urma să rămână cu 17 ministere, cu zece mai puţin decât în structura iniţială, să reducă numărul de miniştri delegaţi şi să nască alte două funcţii de vicepremier. Pe lângă negocierile cu UDMR, Ponta discută în aceste zile şi cu Daniel Constantin, liderul formal al PC.

Patronat din umbră de Dan Voiculescu, PC are în acest moment doi miniştri în Guvern: Daniel Constantin şi Maria Grapini. Aceasta din urmă va părăsi Guvernul pentru un mandat de europarlamentar, dar PSD şi PC încă nu au căzut de acord pe numele celui care o va înlocui, pentru că Grapini nu pare dispusă să părăsească Palatul Victoria încă de pe acum şi aşteaptă să se mai apropie campania pentru euroalegeri. 

Daniel Constantin va mai primi în plus Apele şi Pădurile de la Ministerul Mediului, în situaţia în care PSD va renunţa până la urmă la acest portofoliu în favoarea UDMR.  În afară de aceste două fotolii, PC va mai primi şi postul de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentului, deţinut până ieri de liberalul Mihai Voicu. În locul său urmează să fie instalat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

„Mă simt onorat, dar niciodată nu am acceptat propunerea de intrare în Guvern. De fiecare dată când partidul întocmeşte listele pentru guvernare sunt luat în calcul, ceea ce mă onorează, dar nu mă interesează o astfel de funcţie“, a explicat pentru „Adevărul“ deputatul Bogdan Ciucă.

Acestea nu sunt singurele mutări pe care le pregăteşte PSD. Nicolae Bănicioiu, de profesie medic, ar putea părăsi Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a conduce Sănătatea, aşa cum şi-a dorit în decembrie 2012. Fotoliul lui Bănicioiu de la MTS urmează să fie ocupat de Mihai Sturzu, liderul tinerilor social-democraţi, fostul solist al trupei HI-Q. De asemenea, Dan Nica nu va mai fi ministrul Comunicaţiilor, el urmând să candideze la alegerile europarlamentare. Ministerul pe care l-a condus urmează să-şi schimbe numele în Ministerul pentru Societatea Informaţională, care urmează să fie preluat de un membru PSD, cel mai probabil Bebe Ionică.

USL rezistă la firul ierbii

Ruperea USL la nivel naţional nu pare să atragă după sine, automat, şi mişcări similare la nivel local .Liberalii din teritoriu au primit undă verde din partea conducerii să facă alianţe pe plan local cu cine doresc.În mod firesc, asta ar însemna să rupă colaborările cu PSD, acolo unde ele nu funcţionau, şi să construiască alte majorităţi. I-am întrebat pe liberali, dar şi pe social-democraţi ce au de gând să facă. Cei mai mulţi dintre ei nici nu vor să audă de ruperea USL, unii se feresc să răspundă, iar alţii îşi freacă palmele de bucurie, pentru că USL oricum murise la ei în judeţ.

PNL Buzău: Cristian Bîgiu, vicepreşedinte: „Consilierii locali liberali au libertatea să menţină ori să creeze alianţele pe care le doresc şi le pot face. Nu a fost trasată vreo direcţie anume“

PSD Mehedinţi  Marius Screciu, preşedintele PSD Turnu Severin: „ Nu avem nevoie de nicio alianţă, dar cine vrea să vină lângă noi pentru binele oraşului este bine primit. Oricum, nu vrem să dăm la o parte colegii liberali cu care am lucrat bine”.

PSD Sibiu Ioan Cindrea, preşedinte PSD:  „Mie îmi pare rău că s-a rupt USL. Eu cred că noi, la Sibiu, am colaborat nu bine, ci foarte bine. În viitor rămâne să vedem ce spun foştii noştri parteneri din USL, dacă doresc să colaboreze, daca nu, o să caut o altă variantă“.

PNL Braşov: Aristotel Căncescu, preşedinte PNL: „Este pentru prima dată în istoria post decembristă a Braşovului când pe plan local este linişte, există o colaborare bună atât cu primăria, cât şi cu PSD-ul şi nu văd motive să se strice ceva“.

PSD Braşov: Mihai Popa , preşedinte: Nu se va schimba nimic în acest sens. Bineînţeles, noi, cei din PSD, vom continua sprijinirea proiectelor majore din judeţul Braşov“.

PSD Iaşi: Gheorghe Nichita, preşedinte: „PSD poate duce la îndeplinire programul USL şi fără PNL, dar sper să nu fie cazul“.

PNL Iaşi: Cristian Adomniţei, preşedinte CJ: „Eu nu scuip în farfuria din care am mâncat. USL a fost o familie. Sper să găsim împreună  modalitatea în care putem rămâne o familie “.

PNL Alba: Florin Roman, preşedinte: „Vom ramâne în opoziţie faţă de PSD în Alba. Tot ce s-a întâmplat în ultimele zile arată că a fost bine atunci când am ales calea cea dreaptă în 2012”. (La Alba, PNL este în alianţă cu PDL – n.r.).

PNL Timiş: Nicolae Robu, preşedinte: „Trebuie gândit la calm, la rece, nu acum. Nu am discutat cu nimeni, spre deosebire de PSD, care a purtat discuţii cu alţii. Trebuie să fac o analiză şi să văd cum e mai bine“.
PSD Timiş: Titu Bojin, preşedinte: „Deocamdată stăm pe loc“.

PSD Caraş-Severin: Marcel Vela, preşedinte:  „Nu vom face nici o alianţă“.

PSD Botoşani: Andrei Dolineaschi, preşedinte: „Putem face un acord de colaborare la nivel administrativ, iar eu voi susţine menţinerea liberalilor în funcţiile administrative din judeţ. Uşa PSD Botoşani rămâne deschisă pentru PNL şi îmi doresc ca liberalii să răspundă pozitiv la acest apel“.

PNL Galaţi: Victor Paul Dobre, preşedinte: „Noi colaborăm la Galaţi din 2008, nu din 2012, de la formarea USL-ului. Când spun noi, mă refer la PNL, PSD şi PC. Nu va mai fi vorba despre o alianţă, ci despre un parteneriat“

PSD Maramureş: Gabriel Zete, preşedinte: “Ar fi o prostie ca majoritatea formată la nivelul celor două consilii să se destrame”.

PSD Gorj: Ion Călinoiu, preşedinte:  „ Ne lipseşte un vot pentru a avea majoritate şi e foarte uşor să mai primim unul din partea unui consilier judeţean, mai ales că cei de la PP-DD nu au votat niciodată împotriva noastră“.

PNL Cluj: Horia Uioreanu, preşedinte: „În principiu, vreau să menţin actuala alianţă. Avem un proiect stabilit în 2012 şi vrem să-l păstrăm. Oamenii noşti nu-şi fac bagajele acum”.
PSD Cluj: Remus Lăpuşan, preşedinte: „Dorim să păstrăm majoritatea de la Consiliul Judeţean Cluj. Am câştigat împreună cuPNL şi vrem să continuăm proiectele asumate“.

PSD Prahova: Daniel Savu, coordonator judeţean: “Nu intenţionăm să  propunem schimbări structurale în alianţele deja constituite la nivel judeţean, municipal, precum şi în celelalte localităţi“.
PNL Prahova: Mircea Roşca, preşedinte: „Susţin ca fiecare organizaţie locală PNL din judeţ să-şi stabilească propria politică de alianţe la nivel local. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, părerea mea este ca alianţa PSD-PNL să funcţioneze în continuare. Nici în Consiliul Local Ploieşti nu văd motive, în acest moment, ca alianţa PSD-PNL să se rupă“.

PSD Sălaj: Tiberiu Marc, preşedinte: „Majorităţile constituite la nivelul consiliilor locale şi în consiliul judeţean n-ar trebui să se schimbe, pentru că ele nu au fost construite neapărat odată cu USL-ul, ci ele funcţionau de mai multă vreme. Sper, însă, să nu apară gesturi radicale ale partenerilor noştri “.

PSD Brăila: Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte: “Sper ca relatiile bune cu liberalii sa continue, astfel incat colaborarea dintre cele doua partide sa fie mentinuta”.

PSD Vrancea: Marian Oprişan, preşedinte: "În Vrancea nu se întâmplă nimic, USL merge mai departe“.Pe aceeaşi temă:

Tăriceanu a demisionat din PNL. Ultimul mesaj: Dragă Crin, îi voi cere lui Ponta să-şi ţină angajamentele faţă de PNL Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, miercuri, o declaraţie de presă, pe tema ultimelor evenimente politice, şi i-a cerut lui Crin Antonescu să revină în USL. Ulterior, Tăriceanu a mers la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Victor Ponta.

Antonescu: Tăriceanu m-a sunat din biroul lui Ponta. Nu am păţit niciodată o asemenea jenă Preşedintele PNL Crin Antonescu a comentat întâlnirea dintre Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu de la Guvern şi a dezvăluit faptul că fostul premier l-a sunat din biroul lui Ponta. Totodată, Antonescu a vorbit şi despre noul Guvern care este în curs de constituire.

EDITORIAL Bietul Ponta. Un singur ţel - Băsescu. O singură armă - trecerea timpului Mă tot întreb de ce-o fi dat să plângă Victor Ponta marţi seara, când a făcut un ultim apel disperat către liberali de a ţine în viaţă USL. Singurul răspuns care îmi vine în minte este că el vedea cum, sub ochii lui, se prăbuşeşte cel mai grandios proiect politic la care i-a fost dat să participe. Dar a fost proiectul chiar atât de grandios încât să merite lacrimile?

USL s-a rupt. Predicţii politice împlinite şi ce urmează în 2014 În urmă cu un an, exact pe 26 februarie 2013, scriam pentru Adevarul un editorial în care mă întrebam dacă îşi permite PSD 20 de ani de absenţă de la Cotroceni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite