Majorările salariale. Cum se sparge în capul PSD minciuna cu care a câştigat alegerile. Culise: De ce ţine Dragnea cu dinţii de „revoluţia fiscală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin refuzul surprinzător
de a modifica legislaţia fiscală, premierul Mihai Tudose l-a băgat din nou în
ceaţă pe şeful său de partid Liviu Dragnea
Prin refuzul surprinzător de a modifica legislaţia fiscală, premierul Mihai Tudose l-a băgat din nou în ceaţă pe şeful său de partid Liviu Dragnea

În campania electorală de anul trecut, PSD le-a promis bugetarilor majorarea salariilor cu 25%. Un an mai târziu, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose nu ştiu pe unde să scoată cămaşa, căci oricum nu au bani să mărească lefurile.

Premierul Mihai Tudose a amânat luni, pentru a doua oară, şedinţa extraordinară de Guvern în care ar fi urmat să adopte, prin ordonanţă de urgenţă, „revoluţia fiscală“ a PSD, privind trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Prima amânare avusese loc vineri, pe motiv că textul ordonanţei nu primise toate avizele. De fapt, potrivit unor surse politice, Mihai Tudose n-ar mai vrea să modifice Codul Fiscal prin OUG de frica sindicatelor, care au anunţat proteste masive de stradă în cazul în care Executivul va trece plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, una dintre măsurile „revoluţiei fiscale“ pentru care insistă liderul PSD Liviu Dragnea.

De ce insistă? E un calcul strict electoral. Legea salarizării unitare, prin care ar urma să crească lefurile, una dintre marile promisiuni ale lui Liviu Dragnea din campania electorală, este dependentă de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Majorarea promisă a salariului brut cu 25%  este însoţită şi de o dublare a contribuţiilor plătite până acum de angajat, astfel încât salariul net ar urma să rămână cam acelaşi. Toată această inginerie, coroborată cu alte măsuri fiscale, ar aduce, în final, o creştere a salariului net cu doar 3, maximum 4 procente, nicidecum cu 25%, aşa cum se lăuda PSD.

În ciuda faptului că vorbim de o creştere aproape insesizabilă, mai ales că de la începutul anului s-au scumpit benzina şi rata creditelor bancare, Liviu Dragnea ar putea bifa că a dus la îndeplinire, fie doar pe hârtie, una dintre promisiunile care au ajutat PSD să câştige alegerile parlamentare de anul trecut. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că jongleria fiscală a fost gândită de Darius Vâlcov, fost parlamentar PSD acuzat de corupţie, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea.

„O şmecherie de Teleorman“
Până şi Victor Ponta a criticat  măsurile partidului pe care l-a condus. „Legea salarizării a fost făcută prost şi mincinos. Dragnea întâi trebuia să strângă bani, apoi să-i împartă. Dragnea a făcut o şmecherie de Teleorman. N-are bani, dar împarte. Legea salarizării e o lege care nu se va putea aplica. Păcăleala cu îţi dau 25%, dar apoi îţi iau 21% e o escrocherie. Nu poţi să-i minţi pe oameni că le dai 25% şi când bagă mâna în buzunar să vadă că i-ai luat. E o nebunie care nu trebuie făcută“, a spus Ponta.

Tudose se contrazice cu Mişa
Liviu Dragnea l-a convocat ieri la o şedinţă în cerc restrâns pe premierul Mihai Tudose şi, potrivit unor surse politice, i-a cerut în mod expres să adopte ordonanţa de modificare a Codului Fiscal. „Dacă nu trecem contibuţiile la angajator, e sinucidere politică. Căci la 1 ianuarie 2018, Opoziţia va urla că nu ne-am respectat programul de guvernare, că n-am mărit salariile“, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“.

Pe de altă parte, premierul ar prefera să nu dea peste cap tot sistemul fiscal pentru o indexare netă a salariilor de doar 4%, ci  ar prefera să amâne data de intrare în vigoare a Legii salarizării, care în acest moment e 1 ianuarie 2018. Căci dacă legea ar fi aplicată fără transferul de contribuţii, bugetul pur şi simplu ar exploda.

„Liviu Dragnea nu este de acord cu această măsură, căci el a promis majorările în campanie, nu Tudose. Nu ştia nimeni de Tudose anul trecut pe vremea asta. Deci Dragnea le-ar deconta“, a spus un vicepreşedinte PSD pentru „Adevărul“. Dacă liderul PSD nu vrea să deconteze un eşec electoral, premierul nu vrea să fie asociat cu protestele anunţate de sindicate şi de patronate. Un lucru e cert: bani pentru majorarea salariilor nu sunt.

Ionuţ Mişa, ministrul de Finanţe, a anunţat că Guvernul va adopta, până la urmă, modificările la Codul Fiscal prin ordonanţă de urgenţă. „Am avut o discuţie cu premierul, premierul a avut o discuţie la partid, iar miercuri va avea loc şedinţa de Guvern, aşa cum a fost stabilită, cu acea ordonanţă de urgenţă. Se poate aplica legea salarizării“, a spus Mişa. Pe de altă parte, premierul l-a contrazis. „Cred că nu va intra în şedinţă trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat“, a afirmat Tudose.

Riposta sindicatelor la „revoluţia fiscală“

Între timp, sindicatele se pregătesc de proteste faţă de modificările la Codul Fiscal. Primii care trec însă la acţiune sunt sindicatele afiliate Blocului Naţional Sindical (BNS). Seria de proteste este deschisă de angajaţii de la Automobile Dacia, care organizează, azi, pe platforma de la Mioveni, un miting de protest. Ulterior, vor ieşi şi stradă şi alte filiale ale BNS. „Ne-am pregătit şi pentru a doua etapă a demersurilor noastre sindicale: după ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, îl vom ataca la Curtea Constituţională şi la alte instanţe“, a explicat Dumitru Costin, liderul BNS. Florian Marin, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din România, este însă de părere că Guvernul ar putea să dea înapoi: „Toată lumea pierde din ecuaţia asta, inclusiv bugetul de stat“. La rândul lor, sindicatele afiliate CNSLR-Frăţia se pregătesc să declanşeze greva generală. La protest vor participa angajaţi din sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură.

Te-ar putea interesa:

Medic din Iaşi, supărat pe protestatari: „Să vă facă Tudor Chirilă şi Rareş Bogdan endoscopie, clar?!”

Ca să acopere penuria de poliţişti, MAI vrea să dea jandarmilor puteri de anchetatori

VIDEO Bărbat mort, la Obor, după ce a primit primul ajutor de la echipajul unei ambulanţe private neautorizate

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite