Maior şi Hurezeanu au primti aviz pozitiv pentru SUA şi Germania. Cioroianu, audiat săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre oamenii-cheie propuşi de Klaus Iohannis ca ambasadori- George Maior, Emil Hurezeanu şi Ion Jinga - au primit azi aviz pozitiv din partea Comisiilor de Politică Externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Încă patru nominalizaţi urmează să fie audiaţi săptămâna viitoare.

UPDATE: Membrii Comisiilor de Politică Externă reunite au amânat audierile pentru săptămâna vitoare deoarece începe şedinţa din plenul Senatului. Astfel, Adrian Cioroianu, Delegat permanent pe lângă UNESCO, Adrian Gabriel Davidoiu – Regatul Norvegiei, Carmen-Liliana Podgorean – Republica Argentina şi Republica Paraguay şi Cristian Tudor – Statul Qatar urmează să se prezinte din nou în faţa parlamentarilor .

UPDATE Iulian Buga afost avizat pozitiv cu 15 voturi "pentru" şi unul "împotrivă". 

UPDATE Iulian Buga, propus pentru a reprezenta România în Suedia: În istoricul recent, dialogul parlamentar a reprezentat un factor de deschidere. Este un mandat de continuitate cu laudă de ceea ce au întreprins predecesorii mei. Dimenisiunea economică: depăşirea pragului de 1 miliard, cel mai târziu anul viitor. Suedia sprijină aderarea României în spaţiul Schengen. Componentele legăturii cu diaspora românp, cu oameni bine integraţi, cu o elită care trebuie ţinută aproape. 

UPDATE Ion Jinga a fost avizat pozitiv pentru a reprezenta România la ONU cu 13 voturi "pentru", două "împotrivă" şi o abţinere. 

UPDATE Ion Jinga, propus ambasador la ONU:  Aş începe prin a vă spune că a fi ambasador la ONU obligă şi onorează deopotrivă. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la aderarea României la ONU, singura organizaţie globală. ONU este chemată să răspundă unor provocări noi. Răspunsul ar trebui să includă şi o componentă de reformă a organizaţiei. Avem o tradiţie în susţinerea abordării multilateraliste în relaţiile internaţionale. Înţeleg şi limbajul comunitar şi modelul de gândire a celor de la Bruxelles. Reforma Consiliului de Securitate este importantă. Vorbim de relaţia Consiliului cu Adunarea Generală şi eficientizarea procedurilor. România îşi doreşte să fim membri în Consiliul de Securitate. Am fost de patru ori. Revitalizarea Adunării Generale reprezintă o prioritate. Doar 70 de ţări, printre care România, sunt membri în acest grup. Există un rezervor de expertiză la nivelul Parlamentului. Misiunea României va transmite comisiilor de specialitate analize şi sinteze pe care le fac structuri ale ONU, fie misiunea diplomatică la ONU. Cnd aveţi analize, ne-ar fi benefice să le avem. Avem o prezenţă foarte bună, este loc de mai bine. O să creez o publicaţie electronică, aşa cum am făcut şi la Londra şi la Bruxelles. 

Parlamentarii Comisiilor de Politică Externă reunite au apreciat faptul că Jinga a prezentat un raport la sfârşitul mandatului său de ambasador la Londra şi au cerut Ministerului de Externe ca acest gest să devină o practică a tuturor ambasadorilor, în momentul în care îşi încheie misiunea. 

 UPDATE Emil Hurezeanu, propus ambasador la Berlin, a fost avizat pozitiv, cu 19 voturi "pentru" şi unul "împotrivă"

"Nu trebuie să fim definitiv satisfăcuţi de nivelul schimburilor economice întrucât există un potenţial mult mai mare", a spus Hurezeanu, în cadrul audierii. Hurezeanu s-a referit la cozile de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, precizând că legislaţia electorală trebuie schimbată. 

UPDATE Mihai Răzvan Ungureanu: Media din România şi peisajul cultural românesc pierd în momentul de faţă unul din cei mai avizaţi comentatori. Va fi mult mai săracă presa românească. Avem nevoie de un ambasador care să fie la Berlin doar când este cazul. Aveţi două consulate care aşteaptă îndrumarea dvs.

Titus Corlăţean: Vreau şi eu sl salut pe domnul Hurezeanu dintr-o postură inedită. Ambasador la Berlin este o misiune onorantă. O vizită a cancelarului Germaniei la Bucureşti trebuie să fie un obiectiv care să ne intereseze. 

UPDATE:  George Maior a primit aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA. Maior a primit 18 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere. 

"Este o onoare şi o provocare să particip la aceste audieri avand in vedere importanta relaţiei strategice dintre România şi Statele Unite. Am schiţat câteva elemente. Aş vrea să precizez că acestea au fost discutate atât cu preedintele României, cât şi cu premierul şi ministrul de Externe. În liniile mari ale proiectului de mandat, acesta se va înscrie în priorităţile Declaraţiei Comune privind Parteneriatul strategic dintre cele două state din 2011. Consolidarea relaţiilor cu comunitatea românească şi sporirea încrederii va fi o preocupare pentru Ambasadă. Ridicarea vizelor va reprezenta o preocupare majoră.Toate cele 10 teme din Parteneriatul Strategic trebuie în permanenţă aprofundate. Operaţionalizarea scutului antirachetă este un aspect avut în permanenţă în vedere", a spus Maior, în cadrul audierilor. 

Maior a precizat, în cadrul audierilor, că e inadmisibil ca SUA să fie doar al 11-lea investitor în România. "Este inadmisibil ca SUA să fie al 11-lea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat", a mai spus Maior, arătând că doreşte atragerea investiţiilor americane în special în domeniul energiei şi IT. 

Mihai Răzvan Ungureanu, fost ministru de Externe: Mă bucur să fiu astăzi alături de camaradul şi prietenul meu George Maior. Nu cred că mai încape vreun dubiu profesionalismul domnului Maior. Am putut să observ o carieră de diplomat şi înalt funcţionar public cum cum rareori mai vezi în România. Sper că postul de la Washington este doar unul din posturile pe care le veţi acoperi în cariera dvs. 

Alin Popoviciu: Cred că va fi un mandat mai uşor decât cel din ultimii ani.

Titus Corlăţean, fost ministru de Externe: Vreau să-i urez succes în misiunea cea mai importantă pe care o poate avea un ambasador în străinătate, SUA. Consider că este o nominalizare excelentă, dar o pierdere în peisajul nostru politic. Vreau ca ministereul de Externe să aibă în vedere la rectificare un sprijin suplimentar la unele Ambasade. Să fiţi un ambasador şi al Republicii Moldova. 

Opt ambasadori propuşi de Preşedinţie se vor prezenta astăzi în faţa Comisiilor reunite de Politică Externă: Iulian Buga – Regatul Suediei, Adrian Mihai Cioroianu – Delegat permanent pe lângă UNESCO, Adrian Gabriel Davidoiu – Regatul Norvegiei, Emilian Horaţiu Hurezeanu – Republica Federală Germanie, Ion Jinga – Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU la New York, George Cristian Maior – Statele Unite ale Americii, Carmen-Liliana Podgorean – Republica Argentina şi Republica Paraguay şi Cristian Tudor – Statul Qatar.

Săptămâna trecută, Bogdan Mazuru, propus pentru postul de ambasador în Austria, Mihnea Motoc, propus să devină şeful diplomaţiei din Marea Britanie, în locul lui Ion Jinga, Luminiţa Odobescu, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, au primit, cu toţii, aviz pozitiv. După avizul Parlamentului, care este unul consultativ, preşedintele Klaus Iohannis va semna decretele de numire în funcţie ale noilor ambsadori.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a prezentat schematic procedura de numire a unui ambsador. „Ministerul Afacerilor Externe propune un memorandum de numire. Premierul avizează, apoi preşedintele aprobă. Odată ce şeful statului îşi dă acordul, propunerea este trimisă la Comisiile de politică externă ale Parlamentului, care audiază candidatul şi dau un aviz consultativ. După audieri, şeful statului semnează decretul de trimitere la post, pe baza căruia ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare “, a spus Diaconescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite