Maior, despre persoanele interzise în Rusia: România ar trebui să analizeze eventuale contramăsuri

Maior, despre persoanele interzise în Rusia: România ar trebui să analizeze eventuale contramăsuri

George Maior

Fostul director al SRI, George Maior, spune că interzicerea unui număr de 89 de persoane, dintre care cinci români, de a intra în Rusia face parte din noul război rece. Maior crede că România ar trebui să analizeze posibilitatea adoptării unor contramăsuri, dacă acestea se impun.

"Este un aspect legat de acest tip de nou război rece, care se manifestă şi prin asemenea atitudini specifice unor epoci pe care le credeam trecute. Este regretabil că se ajunge şi la asemenea gesturi într-un moment în care securitatea internaţională şi regională este pusă sub presiune. Acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe bază raţională a raporturilor dintre zona euro-atlantică şi Rusia. Probabil este vorba şi de un aspect simbolic, de propagandă", a spus, la Digi 24, George Maior, fost director al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Întrebat dacă România ar trebui să aibă o reacţie, Maior a arătat că, din punctul său de vedere, situaţia ar trebui analizată, inclusiv legat de posibilitatea unor contramăsuri, dacă acestea se impun. El a precizat că este opinia sa personală şi că nu ştie dacă Guvernul sau o altă autoritate se gândeşte la acest lucru.

Maior a apreciat totodată că tensiunile în regiune vor continua, deoarece menţinerea instabilităţii în estul Ucrainei face parte din abordarea politico-strategică a Rusiei pentru a-şi impune punctul de vedere în negocierile interne constituţionale ale Ucrainei, fiind nevoie de o reacţie mai robustă din partea Uniunii Europene şi NATO pe plan economic şi inclusiv militar.

El a adăugat că este de aşteptat să crească şi influenţa Rusiei în interiorul Republicii Moldova, inclusiv din punct de vedere politic şi economic, o zonă-tampon între vest şi est, pentru a bloca apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.

Rusia a trimis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul său, printre acestea numărându-se şi cinci români: Adrian Cioroianu, Eugen Tomac, Iulian Chifu, Tiberiu Chodan (comandantul Forţelor Navale) şi Gheorghe Haţegan (director general adjunct al Transgaz). 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: