Mai controlează Dragnea guvernul?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este întrebarea care se ridică după remanierea guvernului la CEx-ul de luni. Miniştrii care au fost daţi afară de Dragnea au revenit în guvern, Darius Vâlcov n-a mai prezentat el evaluarea miniştrilor, remanierea a fost amânată câteva săptămâni, timp în care premierul Dăncilă se plimba prin ţări exotice, Ecaterina Andronescu, un duşman declarat al lui Dragnea, a revenit în guvern, Toader n-a fost remaniat.

Avem şi experienţe anterioare. Când Grindeanu  şi Tudose şi-au dat seama că Dragnea vrea să scoată castanele  fierbinţi cu mâna lor, au spus „stop joc”. În puşcărie întră cine semnează, nu cine dictează. Probabil aşa s-a întâmplat şi acum. Un nou pol de putere s-a format în jurul premierului Dăncilă, din oameni care au lămurit-o şi convins-o  că-şi joacă libertatea dacă ascultă în continuarea de Dragnea şi de Vâlcov. Cum Dragnea nu-şi mai poate permite o nouă schimbare de premier şi de guvern, mai ales acum în prag de preluare a preşedinţiei Consiliului UE, a înghiţit găluşca. A acceptat toate propunerile premierului care, posibil,  a ameninţat partidul cu demisia, dacă nu este ascultată. A trecut ceva timp până când Dăncilă a înţeles ce aşi are în mână, respectiv pierderea guvernării de către actuala coaliţie, dar până la urmă a înţeles foarte bine.

Revenirea dnei Andronescu

După evenimentele de ieri mi-am schimbat opinia în privinţa revenirii dnei Andronescu. Am văzut cum i-a executat Dragnea pe toţi cei care i s-au opus. Şi, dintr-o dată, pe Andronescu o acceptă ministru. Şi fără votul CEx. Întrebat de ce această schimbare, Dragnea a răspuns: „eu nu fac reevaluări. Este propunerea dnei premier”. Sigur, este posibilă şi varianta „cumpărării” dnei Andronescu, cu aceasta numire. I-a mers şi cu alţii mai puţin agresivi. Dar, important: dna Andronescu nu s-a dezis de scrisoarea în care făcea praf conducerea PSD  şi guvernul pus de coaliţia de guvernare actuală.  Şi atunci, cum o pui ministru, când ştii că te contesta cu vehemenţă? Explicaţia poate fi că Andronescu a intrat, nu ştiu cum, în polul de putere  format în jurul premierului Dăncilă. Posibil datorită experienţei sale guvernamentale şi parlamentare.

Revenirea lui Ilan Laufer             

De data  aceasta într-un post şi mai important, la ministerul Dezvoltării Regionale. Este un minister cheie, cu bani mulţi pe mână, pe care îi repartizează baronilor, funcţie de preferinţe. Ale cui preferinţe? Ale lui Dragnea sau ale lui Dăncilă? În spatele uşilor închise,  duminică după amiază, au fost negocieri dure între Dragnea, premierul Dăncilă şi oamenii săi apropiaţi. Pentru că se aflase, pe surse, că Olguta Vasilescu, o persoană obedientă lui Dragnea, va trece la ministerul Dezvoltării. N-a fost să fie. Laufer a fost acuzat că are o agendă paralelă, de aceea a şi fost dat afară din guvern.  Proiectul Start-up Nation a fost un real succes, circa 10.000 de antreprenori români şi-au consolidată afacerile sau au început altele noi cu ajutor de 200.000 de lei nerambursabili proveniţi de la bugetul de stat. Iar Olguţa Vasilescu a fost plantată la Transporturi ca să-şi frângă gâtul la următoarea  evaluare a miniştrilor. Este o funcţie  care, începând cu greva de la metrou şi construcţia de autostrăzi nu te poate duce decât la eşec.Tot pe dna premier Dăncilă o consider autoarea acestei mişcări.

Tudorel Toader rămâne în guvern

Criticat în numeroase rânduri de către Dragnea, că nu dă odată OUG-ul de amnistie şi graţiere, Toader îşi păstrează locul în guvern. Să nu spună cineva că aceasta a fost decizia lui Dragnea. Pur şi simplu Dăncilă şi-a asigurat spatele, să nu care cumva să apară OUG-uri pe justiţie  şi să fie ea vinovată că  le semnează. Şi cu sprijinul lui Tăriceanu, Toader rămâne la cârma ministerului, făcând şi el ce poate. Evaluarea lui Augustin Lazăr a  fost respinsă de CSM, iar preşedintele Iohannis aşteaptă rezultatul procesului prin care Lazăr a contestat evaluarea făcută de Toader.

Gabriel Leş şi Alexandru Petrescu au revenit în guvern

Eliminarea lui Mihai Fifor, susţinut şi de Anca Alexandrescu, este o răzbunarea a lui Dragnea, pentru că Fifor a semnat iniţial scrisoarea disidenţilor, dar şi o demonstraţie a faptului că Anca Alexandrescu nu mai face parte din polul de putere creat în jurul dnei Dăncilă. Leş şi Petrescu fuseseră daţi afară din guvernele anterioare, dar au fost readuşi la propunerea premierului Dăncilă. Premierul Dăncilă trebuie că şi-a susţinut propunerile şi cu argumentul că ea răspunde de preşedinţia  Consiliului EU în perioada de şase luni, aşa că-şi impune voinţa în alegerea miniştrilor.

Concluzie

Este posibil  scenariul Dăncilă nu mai ascultă orbeşte de Dragnea. Şi că a ameninţat CEx-ul că demisionează, dacă nu i se dă ascultare la propunerile de remaniere a cabinetului său. Dispariţia lui Vâlcov din peisajul evaluării este încă un argument că Dragnea nu mai controlează cu mână forte guvernul. Dar ce mai controlează, în realitate, Dragnea?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite