Mai este valabil programul de guvernare al PSD? Se mai măresc pensiile de la 1 septembrie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost scoşi din ecuaţia politică autorii programului de guvernare al PSD: Liviu Dragnea, Darius Vâlcov,  Olguţa Vasilescu. Un program care a stârnit mari controverse printre specialişti, pe motive de nesustenabilitate. Deficitul bugetar a urcat în 4 luni din 2019 la 11,4 miliarde lei, iar în 2018 a fost 29 miliarde lei. Cât va fi anul acesta? Se mai măresc pensiile de la 1 septembrie, în condiţiile în care deficitul explodează? Nu se ştie!

Votul din 26 mai arată şi eşecul programului de guvernare al PSD

Dacă  „zornăiau” banii prin buzunarele alegătorilor, cum susţinea Liviu Dragnea, PSD n-ar fi înregistrat, în 26 mai,  un scor la jumătatea celui din 2016. Deşi pentru europarlamentare, alegerile din 26 mai au demonstrat eşecul programului de guvernare. Doar două milioane de alegători au spus că apreciază PSD pentru acest program. Restul de 8 milioane, din cei prezenţi la urne, au spus că nu sunt mulţumiţi de program. Iar cei care n-au votat, dacă erau fericiţi cu regimul actual aflat la putere, veneau să-l susţină prin vot. Nu mai vorbesc de partidul lui Tăriceanu, care a primit o palmă usturătoare prin neintrunirea pragului electoral de 5%.

Va menţine guvernul Dăncilă acelaşi program de guvernare?

Premierul Dăncilă se laudă că au fost îndeplinite 73% din obiectivele programului de guvernare. Poate în evaluarea lui Darius Vâlcov. Dacă stai să numeri km de autostradă, numărul de şcoli şi grădiniţe nou construite, wc-urile din curtea şcolilor,  starea spitalelor, nu ştiu cum i-au ieşit 73%. Poate la contracte acordate baronilor PSD.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a rămas singurul decident pe zona economică. Despre competenţele sale în domeniu au vorbit şi scris specialiştii. Acum, că nu-I mai are pe Dragnea şi Vâlcov în coaste, cum gândeşte?

Iată ce declară recent: „România poate în doi ani de zile să elimine deficitul bugetar de 28 de miliarde de lei, dacă vor fi restructurare zonele în care banul public este cheltuit într-un mod nejustificat”. Nu că nu ar avea dreptate. Dar îşi poate permite PSD, la actualul scor electoral, să mă dea afară bugetari, să închidă zone publice în care banii sunt cheltuiţi nejustificat? Tot Teodorovici a trimis adrese unor instituţii prin care le atenţiona că nu vor primi alţi bani până la sfârşitul anului, deşi creşterile salariale şi cheltuielile curente necesitau alocări suplimentare. În curând vine rectificarea bugetară,  şi vom şti cum stăm.

Chiar astăzi are loc un CEx al PSD care ne va arăta degringolada care a cuprins partidul. PSD, precum  alte partide totalitare, este setat astfel: liderul său ori are toată puterea, ori nu o are deloc. Cum dna Dăncilă este departe de a avea toată puterea, e clar că PSD este în derută totală. Sunt deja grupuri formate în jurul liderilor care au pierdut puterea, Olguţa Vasilescu, Şerban Nicolae, Florin Iordache, care susţin ieşirea de la guvernare, ştiind că nu există resurse financiare care să menţină programul de guvernare. Dacă va exista şi o migraţie masivă de parlamentari, de la PSD la Pro România, este foarte posibil ca actuala putere să plece de la guvernare. Atât PSD cât şi ALDE se pot reinventa în opoziţie, în vederea viitoarelor alegeri. La putere nu este posibilă refacerea imaginii celor două partide.

Dacă PSD-ALDE rămân la guvernare,  este necesară o revizuire drastică a programului de guvernare

Pentru economiştii independenţi, ca şi pentru Teodorovici, programul de guvernare a fost construit pe himere, pe ipoteze care nu s-au adeverit. Exemplul OUG 114 este edificator. A fost modificată, si acum ALDE discută despre o nouă modificare.  Deficitul bugetar creşte, gradul de colectare la buget rămâne mic, investiţiile sunt neglijate, dacă ignorăm proiectele desenate cu carioca pe hărţi. Câţi km de autostradă a dat circulaţiei PSD-ALDE? Ideea că din creşterea consumului creşte economia este echivalentă cu un „perpetuum mobile” în economie. Dai salarii mari, creşte consumul, economia, deci PIB-ul. Creşte economia, poţi să dai salarii şi mai mari. Şi tot aşa la infinit. Poveşti de grădiniţă sau şcoală primară.

Pe de altă parte, dacă PSD anunţă revizuirea programului de guvernare în jos, adică nu mai poate onora creşterile de pensii de la 1 septembrie şi cele deja acordate în salariile bugetare, şi-au dat foc la credibilitatea din rândul electoratului. Să mintă în continuare s-a văzut pe 26 mai că nu mai funcţionează. Nici cu „lupta” pentru subordonarea justiţiei nu mai merge. Şi atunci, ce strategie va adopta PSD?

Pentru tot mai mulţi PSD-isti ieşirea de la guvernare este unica soluţie. Care va plasa opoziţia într-o stare ingrată. Să preia guvernarea, deşi nu se înţeleg între ei, şi să scoată din foc bombele lăsate de PSD. Un adevărat coşmar pentru partidele de opoziţie şi preşedintele Iohannis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite