Mai poate păcăli Cabinetul Filip Bruxellesul cu reforme „pe hârtie“?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără un acord de împrumut cu FMI şi cu finanţarea de la UE blocată, Cabinetul Filip se chinuie din răsputeri să evite intrarea Republicii în incapacitate de plată şi implicit să salveze economia fragilă moldavă într-un context politic dificil marcat de alegerea unui nou şef al statului.

În acest sens, premierul moldovean  a început o amplă campanie de PR în plan extern, pentru a dovedi partenerilor europeni bunele sale  intenţii în ceea ce priveşte reformele necesare modernizării statului moldav şi implicit pentru a obţine deblocarea finanţărilor externe.

„Nu am promis şi nu voi promite nici acasă nimic din ce nu putem face. Eu şi miniştrii acestui cabinet vom lucra şi vom veni cu fapte. Acesta a fost mesajul meu în această vizită la Bruxelles”, a declarat premierul Pavel Filip, potrivit mesaj.md.

Ce ar fi putut să promită mai mult  Filip decât defunctele Cabinete Gaburici, Ştreleţ? Mai nimic, decât poate mai multă independenţă în acţiunile politice viitoare din partea oligarhului Vlad Plahotniuc, care încă îşi mai doreşte fotoliul de premier al Republicii Moldova. Oficialii UE nu mai vor să finanţeze “reformele pe hârtie” pe care le fluturau pe la Bruxelles politicienii vopsiţi în culori pro-europene, în contextul în care priorităţile sunt determinate de conflictul sirian şi de valurile de imigranţi din acest colţ de lume. De ce ar crede UE în bunele intenţii ale politicienilor lui Plahotniuc? Răspunsul este simplu: Cabinetul lui Pavel Filip este obligat să iasă la lumină prin măsuri concrete altele decât  simple acţiuni de PR.

“Oficialii cu care m-am întâlnit la Bruxelles de oferă sprijin, dar noi trebuie să le câştigăm încrederea prin ceea ce realizăm aici în ţară. Mă refer inclusiv la determinarea de a investiga frauda din sistemul bancar, pentru că astfel de lucruri să nu mai poată fi posibile vreodată, spun explicit că investigarea fraudei bancare trebuie să continue. Pentru că am văzut că presa deja a speculat o declaraţie mai neclară, când am omis să accentuez cuvântul într-una din intervenţiile mele. Chiar şi aşa, nu cred că cineva de la Bruxelles pune la îndoială determinarea noastră pentru a face lumină în acest caz. Dacă e să fac o concluzie generală, privind această vizită, aş vrea să spun următoarele. Vizita la Bruxelles a reprezentat un prim pas în restabilirea încrederii şi dialogului cu instituţiile europene. La fel, a constituit un catalizator la nivel naţional de organizare şi mobilizare. Am reuşit prezentarea primelor rezultate într-o perioadă relativ scurtă. Avem viziuni comune cu UE, aceea ce urmează a fi realizat în perioada imediat următoare. Acum scopul nostru este de a păstra dinamica intensă şi de a asigura un follow-up”, a declarat şeful Executivului moldovean, potrivit mesaj.md.

În momentul de faţă, ancheta în cazul banilor sifonaţi de la BEM stagnează, procesul lui Vlad Filat s-a transformat într-o tragicomedie caragialească iar pachetele de legi pe Justiţie au intrat în adormire. Deci cum va reuşi Cabinetul Filip să îşi demonstreze capabilitatea şi integritatea la Bruxelles?

„Nu e uşor să mergi la Bruxelles şi să convingi de buna ta credinţă mai ales după ce mulţi ani aceste personalităţi care au investit încredere au tot auzit promisiuni, dar au văzut mai puţine realizări. Aceştia au încurajat Guvernul să întreprindă acţiuni concrete. Am concluzionat că pentru restabilirea încrederii sunt necesare reforme concrete. Moldova şi UE au viziuni comune de a implementa reforme, important e să fie păstrată dinamica pozitivă”, a adăugat Pavel Filip, potrivit IPN.md.

De asemenea, oficialii moldoveni au ratat prin vizita de la Bruxelles şansa  să negocieze cu liderii comunitari un calendar de implementare al reformelor cerute precum şi modalităţile de verificare în teren al celor convenite şi au transpus în spaţiul public: doar forme fără fond atent meşteşugite în limbaj de PR politic. Pe de altă parte, Cabinetul Filip dacă vrea să supravieţuiască politic şi să îi ofere lui Vlad Plahotniuc terenul propice pentru a-şi lansa candidura pentru şefia statului moldav trebuie să facă reforme pentru a obţine finanţarea de la UE şi FMI. În acest context, mesajul UE pentru Chişinău este foarte clar: “vă dăm bani după ce vedem reforme reforme concrete şi nu vorbe!!!”.

Uniunea Europeană va continua să susţină Republica Moldova în implementarea reformelor dar  doreşte să vadă rezultate reale, în special cele legate de lupta împotriva corupţiei, arată jurnaliştii de la  Puterea.md, citând un comunicat oficial al forului comunitar.

Astfel, potrivit Înaltului Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, “reformele care trebuie să fie implementate cât mai curând sunt cele legate de lupta cu corupţia din sistem şi depolitizarea instituţiilor de stat. UE a cerut o investigare rapidă şi imparţială a fraudelor din sectorul bancar care au zguduit Moldova în 2014 şi au provocat proteste de amploare în Chişinău. Reforma justiţiei, de asemenea, reprezintă o prioritate”.

 În acelaşi timp, UE a oferit Moldovei un sprijin considerabil pe parcursul anilor precedenţi. În perioada 2014-2017, doar Instrumentul European de Vecinătate a alocat pentru Moldova între 335 şi 410 milioane euro. UE va continua potrivit comunicatului de presă citat de jurnaliştii de la puterea.md să susţină eforturile de implementare a reformelor prin împărtăşirea anumitor practici know-how şi proiecte din 3 domenii: reforma administraţiei publice, dezvoltarea rurală şi agricultura, reforma poliţiei şi serviciilor vamale, precum şi suportul în implementarea DCFTA. UE ar putea relua sprijinul bugetar, care la moment este oprit, odată cu îndeplinirea anumitor condiţii. Acestea ţin în special de stabilitatea macro-economică, precum şi de managementul eficient al finanţelor publice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere şi transparenţă”, se mai arată în comunicat.

Un lucru este cert: doreşte Vlad Plahotniuc să lase mână liberă Guvernului său să pună în aplicare reformele cerute de UE pentru a obţine deblocarea finanţării sau va face jocul forţelor politice pro-putiniste în alegerile prezidenţiale din această vară şi va preda Moldova Rusiei?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite