Mai multe organizaţii civice îi cer ministrului de Interne să desecretizeze dosarul 10 august şi să ancheteze jandarmii care s-au comportat abuziv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Vela Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Vela Inquam Photos / Octav Ganea

25 de organizaţii şi grupuri civice, în frunte cu Iniţiativa Timişoara, au semnat o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne Marcel Vela, în care îi cer acestuia să desecretizeze dosarul 10 august, să-i ancheteze pe responsabilii Jandarmeriei pentru violenţele de atunci şi să-i verifice pe jandarmii care s-au comportat abuziv în alte oraşe unde au avut loc proteste.

Scrisoarea integrală adresată către ministrul de Interne:

„Domnului ministru al afacerilor interne Marcel Vela


Organizaţiile şi grupurile civice semnatare apreciază pozitiv votul de desemnare a noului guvern şi speră că acesta îşi va respecta promisiunile asumate în faţa societăţii româneşti.

Totodată vă aducem aminte dumneavoastră şi colegilor dumneavoastră din guvern, că această schimbare de care beneficiaţi, a fost determinată în mare măsură şi de protestele intense din ultimii ani, urmare a implicării grupurilor şi organizaţiilor civice din România şi diaspora. Ministerul de interne, în speţă, Jandarmeria Română a avut uneori în această perioadă un comportament nedemocratic, manifestându-se asemenea unei gărzi pretoriene a grupului infracţional care a supus România, aproape scoţând-o din spaţiul european. Aceste acte de violenţă instituţională, larg criticate şi de instituţiile europene, trebuie să dispară dintr-un stat de drept, în care respectarea drepturilor şi a libertăţilor individuale ar trebui sa fie nenegociabile.

În acest context, considerăm necesar să vă îndreptaţi atenţia asupra unor doleanţe a căror soluţionare, în opinia noastră, nu suferă amânare:

  • Desecretizarea dosarului 10 august 2018.
  • Declanşarea unor anchete interne privind comportamentul unor înalţi responsabili din Jandarmerie şi a rolului pe care aceştia l-au avut în 10 august 2018, dar şi cu prilejul altor manifestări de amploare care au avut loc la Bucureşti.
  • Sancţionarea acelor jandarmi care au aplicat amenzi ilegale, dovedite a fi astfel în instanţă. Din fericire marea majoritate a amenzilor au fost anulate în instanţele judecătoreşti, dovedind reaua intenţie şi obsesia unor ofiţeri ai Jandarmeriei, controlaţi politic, de a limita dreptul la liberă exprimare şi protest.
  • Realizarea unei evaluări a activităţii corpurilor de jandarmerie din oraşele României unde au avut lor proteste şi unde au fost reclamate abuzuri contra protestatarilor.
  • Declanşarea unor verificări privind fabricarea unor dosare penale unor lideri ai grupurilor civice, de catre Poliţia Română în vara anului 2018, acte vădite de poliţie politică.
  • Iniţierea de consultări cu grupurile civice în cadrul cărora vom veni cu sugestii de modificare a Legii 60/1991 republicată – Legea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

Sperăm la o reacţie pozitivă şi ne dorim o colaborare care să aibă ca rezultat un comportament democratic al instituţiilor de ordine din România, instituţii care să susţină şi să apere drepturile constituţionale ale cetăţenilor români.

Semnatari:

Federatia Iniţiativa Timişoara, membră a platformei civice Contract România,
Iniţiativa România, membră a platformei civice Contract România
#activAG Piteşti, membră a platformei civice Contract România,
Asociaţia Aradul Civic, membră a platformei civice Contract România,
Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - VeDem Just
#Rezist Galaţi,
Diaspora Milano,
Ştafeta Steagului Uniunii Europene, membră a platformei civice Contract România
Grupul Civic Madrid-Ro
Voluntari în Europa, membră a platformei civice Contract România
Asociaţia Platforma Oradea Civică 2017, membră a platformei civice Contract România
Rezist Dublin,
Acţiunea Civică Galaţi,
Rezist Budapesta,
Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, membră a platformei civice Contract România,
Rezist Ingolstadt. Şi eu sunt din România,
Canada Save Roşia,
Diaspora Franţa solidară cu România
Asociaţia Bihorul Civic
Reset Iaşi, membră a platformei civice Contract România
EuRoAleg
#Rezist Milano
Protestatari Pro Democraţie Londra

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite