Maghiarii au decis: Dacă PDL nu găseşte o soluţie pentru adoptarea Legii Educaţiei, vor ieşi de la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marko Bela
Marko Bela

Conducerea UDMR a hotărât sâmbătă, la Târgu-Mureş, să acorde timp partenerilor de coaliţie pentru a veni cu o soluţie la adoptarea Legii Educaţiei. În caz contrar, maghiarii ameninţă că vor ieşi de la guvernare. Legea Educaţiei, care asigură drepturi sporite pentru învăţământul minoritar, a fost respinsă de Curtea Constituţională.

UPDATE 13.38 Şedinţa UDMR s-a încheiat.

Marko Bela, la ieşirea din şedinţă: "Săptămâna viitoare vrem să primim garanţii că Legea Educaţiei va fi adoptată":

În acest moment, avem o criză a coaliţie şi se pune sub semnul întrebării coeziunea actualei coaliţii. Ne-am asumat guvernarea pentru că am cosiderat că mergem pe continuarea unei reforme generale a României, dar şi din dorin'a unui progres al drepturilor minorităţilor.

image

În acest moment, este în pericol continuarea reformei generale din cauza legii Educaţiei şi s-a pus în pericol şi lărgirea ariei minorităţilor. Nu putem renunţa la acest obiective, pentru că, credem că este spre binele României.

Solicităm partenerilor noştri să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii Educaţiei. Aşteptăm o astfel de soluţie şi putem să mergem mai departe cu actuala coaliţie. În caz contrar, nu cred că putem merge mai departe.

Fără o coeziune, o solidaritate a coaliţiei, nu se va reuşi nici în cazul Legii Educaţiei, nici în cazul altor priorităţi. Legea Educaţiei a zăcut aproape o jumătate de an la comisia de învăţământ. Săptămâna viitoare vrem să primim garanţii că Legea Educaţiei va fi adoptată.

UPDATE 11.20 Şedinţa Consiliului Permanent al UDMR a început la Târgu Mureş.

La şedinţă participă demnitarii importanţi ai Uniunii, printre care preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia, preşedintele UDMR, Marko Bela, preşedintele executiv desemnat Takacs Csaba, miniştrii Cseke Attila, Borbely Laszlo şi secretari de stat.

Vicepremierul Marko Bela a afirmat, înainte de începerea şedinţei că, pentru el, Legea Educaţiei nu este un pretext de a ieşi din coaliţie, ci un punct extrem de important în programul de guvernare. Urmăriţi aici toată declaraţia preşedintelui UDMR.

Coaliţia s-a clătinat în ultimele trei zile din cauza Legii Educaţiei (citeşte aici de ce). Premierul Emil Boc ar fi vrut să îşi dea demisia (citeşte aici), în timp ce UDMR a avertizat că ia în calcul ieşirea de la guvernare. Citeşte aici LISTA drepturilor acordate minorităţilor din Legea Educaţiei.

Principalele declaraţii ale UDMR:

Deputatul Marton Arpad: "Cunosc foarte bine procedurile parlamentare şi, dacă s-ar mobiliza, senatorii ar putea trece legea într-o lună. Dacă ar fi toţi prezenţi, 69 de voturi ar fi suficiente pentru a atinge acest obiectiv. Hărdău s-a bucurat, a aplaudat, acum să treacă şi la treabă! Le mai dăm o şansă celor din PDL, dacă nu, ne retragem, am terminat".

Marton Arpad

Senatorul Gyorgy Frunda: "UDMR a fost partener loial faţă de PDL, de multe ori a susţinut legi cu care parlamentarii Uniunii nu au fost de acord. În aceste condiţii însă, rămânerea la guvernare trebuie atent revizuită. Nu putem face parte dintr-un guvern în care drepturile minorităţilor sunt încălcate".

image

Marko Bela, preşedintele UDMR: "Trebuie să vedem cum mergem mai departe, pentru UDMR s-a creat o problem. Progresul în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale este o condiţie a prezenţei UDMR într-un guvern, într-o coaliţie"

image

Borbely Laszlo, ministrul Mediului: "Reprezentanţii UDMR sunt mâhniţi şi îngrijoraţi" (citeşte aici mai mult)

image

Mai citiţi pe acelaşi subiect alte declaraţii:

Marko Bela: "Progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern"

Marko Bela: Coaliţia nu funcţionează aşa cum ar trebui. Vom vedea zilele următoare ce se va rezolva

Gyorgy Frunda: Am greşit fundamental când am votat trei candidaţi ai PDL în funcţia de judecători ai CCR

Ies maghiarii din Guvern? Urmăreşte pe adevarul.ro evoluţia subiectului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite