Ponta sugerează că Ungureanu propune legi în Parlament în favoarea rechinilor imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan
Ungureanu susţine că prevederea favorabilă mafioţilor imobiliari 
a ajuns în lege din greşeală Foto: Adevărul
Mihai Răzvan Ungureanu susţine că prevederea favorabilă mafioţilor imobiliari a ajuns în lege din greşeală Foto: Adevărul

Subiectul fierbinte al retrocedării imobilelor preluate în mod abuziv de comunişti a fost principala temă a şedinţei de ieri a Guvernului. Premierul Victor Ponta a lansat un atac dur la adresa persoanelor care cumpără drepturi litigioase de la foştii proprietari, numindu-i „samăsari“.

„Noi avem o obligaţie, pe care o înţelegem, de a restitui către proprietari şi urmaşi ceea ce le-a luat statul comunist în urmă cu 70 ani, dar nu avem o obligaţie faţă de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu îi numesc «samsari», pentru că aşa sunt cunoscuţi cei care găsesc moştenitori, produc, găsesc tot felul de documente“, le-a transmis premierul miniştrilor. El a arătat că un număr de 26.000 proprietari sau urmaşi ai acestora au primit până în prezent circa 6,5 miliarde lei, în timp ce o mie de cesionari de drepturi litigioase au primit 8 miliarde lei.

Mai mult, Victor Ponta a susţinut că mafia retrocedărilor şi-a întins tentaculele până în Legislativ. „Samsarii au oamenii lor în Parlament, ce propun legi favorabile lor, precum un fost prim-ministru şi alţi parlamentari sponsorizaţi“, a sunat declaraţia dură a premierului Victor Ponta.

ERA VIZAT MRU

Fostul premier la care făcea trimitere Ponta este Mihai Răzvan Ungureanu. Preşedintele partidului Forţa Civică, alături de alţi 19 parlamentari PDL, a depus, la Senat, un proiect de lege privind plata despăgubirilor pentru imobilele confiscate de stat în perioada regimului comunist. Proiectul legislativ pe care şi-a pus semnătura şi Ungureanu precizează, la articolul 16, că au prioritate în soluţionarea cererilor, pe lângă persoanele bolnave sau mai vârstnice de 80 de ani, şi „persoanele care au cumpărat drepturi patrimoniale litigioase – adică exact samsarii“ pe care îi pune la zid premierul Ponta.

Contactat de ziarul „Adevărul“, Mihai Răzvan Ungureanu a pus pe seama neatenţiei paragraful cu pricina. „Acel paragraf a apărut, fără îndoială, dintr-o greşeală. Din neatenţie, legea a fost depusă în Parlament cu acea precizare, însă am pregătit o erată care va fi depusă în momentul în care legea va ajunge pe masa comisiei. Varianta finală şi corectă a legii am postat-o pe site-ul partidului Forţa Civică“, a fost explicaţia lui Ungureanu.

PLANUL LUI PONTA
Premierul a prezentat un proiect concret, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea, conturat pe trei principii, privind despăgubirile. Ponta a spus că primul principiu prevede că „se restituie în natură tot ceea ce se mai poate restitui în natură“. Al doilea principiu se referă la faptul că toate clădirile care vor fi retrocedate în natură, dar care în acest moment sunt folosite ca şcoli, spitale sau instituţii de cultură să fie retrocedate cu obligaţia ca timp de 20 de ani să îşi păstreze destinaţia. Cei care nu mai pot fi recompensaţi în natură vor fi despăguţi financiar. „Probabil propunerea va fi ca restituirile în bani, în numerar, să se facă pe o perioadă de 7 ani“, a adăugat premierul.

După spusele premierului, al treilea principiu, şi cel mai sensibil, are în vedere impozitarea drepturilor litigioase. „La proprietari se restituie totul, la cei care cumpără drepturi litigioase, ceea ce presupune până la urmă o afacere, o să avem o impozitare de 85%“, a anunţat premierul. „Ideile bune s-au transformat tot în afaceri pentru cei care nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu 70 ani. Din acest punct de vedere, este constituţional un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmaşi, ci sunt cesionari de drepturi litigioase. 15% dintr-un business este un profit corect“, a argumentat premierul. 

TERMEN-LIMITĂ
Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 26 martie, căci pe 12 aprilie expiră termenul-limită acordat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite