MAE, de Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor: Omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au suferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, cu ocazia Zilei europene de comemorare a genocidului romilor, un omagiu tuturor victimelor care au suferit şi a precizat că susţine asumarea responsabilităţii comune de a înlătura prejudecăţile şi de a lupta împotriva discriminării şi acţiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist.

„Ministerul Afacerilor Externe aduce, astăzi, 2 august 2020, un omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au suferit pe întreaga perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial. Trecerea sub tăcere, timp de mai multe decenii, a suferinţelor romilor europeni în lagărele de concentrare a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor şi stigmatizării acestei comunităţi”, arată instituţia duminică, într-un comunicat de presă.

MAE susţine asumarea responsabilităţii comune de a înlătura prejudecăţile şi de a lupta împotriva discriminării şi acţiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist. De asemenea, în contextul actualei crizei sanitare, Ministerul  notează cu îngrijorare creşterea numărului de acte discriminatorii şi a discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunităţii rome şi condamnă cu fermitate astfel de fenomene.

Totodată, MAE salută, cu acest prilej, adoptarea şi promulgarea în iulie 2020, a Legii nr. 124/2020 privind instituirea zilei de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, mai arată sursa citată.

La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 romi au fost ucişi în evenimentele din perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua internaţională de comemorare a genocidului romilor.

Prin Legea nr. 124/2020, în vigoare din 13 iulie 2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan naţional ca Zi naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen.

Detalii despre deportarea romilor români în Transnistria pot fi regăsite în Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, capitolul „Deportarea romilor şi tratamentul lor în Transnistria”. Informaţii despre acest episod tragic al istoriei naţionale pot fi obţinute accesând pagina http://www.inshr-ew.ro/ro/files/Raport%20Final/Raport_final.pdf.pdf.

În cadrul Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) funcţionează Comitetul pentru genocidul romilor, al cărui obiect de activitate îl reprezintă conştientizarea genocidului romilor în perioada regimului naţional-socialist şi includerea în programele şcolare a unui capitol dedicat acestui subiect. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite