MAE, reacţie dură după ce ministrul maghiar de Externe l-a atacat pe Klaus Iohannis. „Inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) respinge ca inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la şeful statului român”, se arată într-un comunicat de presă remis vineri. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, l-a catalogat pe preşedintele României Klaus Iohannis, într-o declaraţie pe Facebook, drept ”un politician extremist antimaghiar”

Comunicatul integral al MAE, după atacul ministrului Péter Szijjártó:

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de reacţia complet nejustificată, disproporţionată şi scoasă din context a ministrului ungar al afacerilor externe, postată astăzi pe pagina sa de Facebook, cu privire la transmiterea de către Preşedintele României către Curtea Constituţională a României a unei sesizări de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) şi face următoarele precizări:

MAE respinge ca inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la şeful statului român.

Decizia Preşedintelui României de a transmite, conform competenţelor sale, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune şi nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorităţii maghiare din România. Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispoziţiilor constituţionale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislaţiei române, iniţiativa declanşării negocierilor pentru încheierea unui acord internaţional aparţine exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege.

Aşa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română îşi menţine interesul sincer de construire a unei relaţii autentice de bună vecinătate şi de cooperare în beneficiul reciproc al cetăţenilor noştri, indiferent de etnie. De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menţionează explicit intenţia la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile şi practicii curente, în vederea consultării autorităţilor competente cu privire la iniţiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza.

În concluzie, în lumina celor de mai sus, scoaterea din context a intenţiilor reale ale părţii române denotă inclusiv lipsa manifestă a informării şi documentării adecvate a părţii ungare cu privire la motivaţia sesizării de neconstituţionalitate, disponibilă public.

***

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a lansat vineri un atac brutal la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-a calificat „un politician extremist antimaghiar”. Declaraţia sa, postată pe Facebook, vine la doar câteva ore după ce şeful statului a anunţat că trimite CCR o lege care prevedea deschiderea unui punct de frontieră cu Ungaria. Proiectul legislativ a fost iniţiat de trei parlamentari PSD şi unul de la minorităţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite