MAE recunoaşte Guvernul Sandu din  Republica Moldova: Configuraţia politică a Parlamentului este singura care asigură un proces politic legitim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe a ieşit cu o poziţie publică referitoare la criza din politica din Republica Moldova, fiind de părere că actuala „configuraţie a Parlamentului“ adică majoritatea legislativă care o susţine pe Maia Sandu ca premier, e singrua care asigur „un proces politic legitim“.

Redăm poziţia Ministerului Afacerilor Externe în integralitate: 

„Având în vedere evoluţiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliţii guvernamentale şi a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,

România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot şi reflectată în configuraţia politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

România îşi exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esenţială a relaţiei bilaterale, în condiţiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic şi va continua ferm şi consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană şi a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

De asemenea, în acelaşi context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv şi mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

Totodată, România apreciază de relevanţă majoră continuarea poziţiei Republicii Moldova în privinţa reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele sale internaţional recunoscute şi cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale cu Republica Moldova.

România reiterează apelul la calm şi reţinere şi evidenţiază necesitatea respectării principiilor statului de drept şi a asigurării unei tranziţii paşnice şi inclusive, pentru ieşirea din criză”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite