Macovei: USL, cu Ponta în frunte, pune presiune asupra judecătorilor CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei face ordine şi în Uniunea Europeană
Monica Macovei face ordine şi în Uniunea Europeană

Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei susţine, într-o postare pe blogul personal, că USL, prin acţiunile membrilor săi, face presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale, atacurile politicienilor intensificându-se în ultima săptămână.

Macovei face o trecere în revistă a evenimentelor din ultima săptămână prin care membri ai USL au încercat să influenţeze judecătorii CCR şi decizia pe care ar putea să o ia în şedinţa de astăzi.

Potrivit postării, pe 8 august "Valeriu Zgonea, PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, lansează teoria suspendării unor judecători ai Curţii Constituţionale, în condiţiile în care aceştia au de luat o decizie privind confirmarea rezultatelor referendumului. Zgonea declară că sunt judecători pasibili de suspendarea din funcţia de membru al Curţii Constituţionale şi chiar de încetarea mandatului şi înlocuirea lor cu alţi judecători, propuşi de Parlament sau de preşedintele interimar". Macovei consideră acest lucru ca fiind unul dintre cele mai grave atacuri împotriva unor judecători CCR.

"9 august - Victor Ponta îi spune Parchetului General că trebuie să verifice activitatea judecătorilor de la Curtea Constituţională, insinuând că erată transmisă spre publicare în Monitorul oficial ar fi un fals", mai scrie Macovei.

Aceeaşi idee este propagată şi de către ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, care "subliniază, de mai multe ori, într-o conferinţa de presă, că erată publicată în Monitorul Oficial este <<un fals>>". Macovei aminteşte că "ministrul Stroe declară că nu va ţine cont de actul CCR publicat în Monitorul Oficial, deşi deciziile Curţii sunt obligatorii".

Democrat-liberala aminteşte şi de declaraţia lui Mircea Dogaru, liderul Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, partener al guvernului Ponta, care pe 12 august anunţa că"dacă judecătorii Curţii Constituţionale nu valideaza referendumul, va chema la nesupunere civică, la ieşiri în stradă, va <<declanşa haosul>> şi va cere desfiinţarea Curţii Constituţionale".

Macovei atrage atenţia că niciun lider USL nu s-a delimitat de declaraţiile lui Dogaru. "Îmi pare clar că Dogaru acţionează că mână de atac a USL, cel care da glas planurilor murdare ale lui Ponta şi Antonescu", mai adaugă europarlamentarul.

Cât despre scrisoarea trimisă de Ponta Curţii Constituţionale luni seara, Macovei consideră că "Ponta cere practic Curţii Constituţionale să nu ia nicio decizie privind confirmarea rezultatului referendumului în şedinţa de astăzi, ceea ce reprezintă o imixtiune în activitatea judecătorilor CCR".

Mai mult, Macovei vorbeşte şi despre controversata "erată", menţionând că "numai această adresă este cea căreia trebuie să îi răspundă. Ponta trebuia să trimită listele prelucrate şi finalizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor anterior referendumului. Asta face inutilă modificarea listelor electorale declanşată de Ponta prin Memorandumul adoptat de Guvern pe 7 august. Acţiunea de modificare a listelor electorale permanente este o noua presiune asupra Curţii Constituţionale".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite