Macovei: „Ponta să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament pentru că este ilegal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Monica Macovei îi solicită premierului Victor Ponta retragerea proiectului Roşia Montană din Parlament, pe motivul că proiectul de lege este din start ilegal întrucât nu întruneşte toate criteriile menţionate de Ministerul Justiţiei.

„Îi solicit primului-ministru următoarele: retragerea proiectului de lege din Parlament, explicarea schimbării de opinie cu privire la exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană, să ne spună ce a negociat cu compania Roşia Montană Gold Corporation. Înainte de a trimite Parlamentului o lege privind Roşia Montană, Ponta trebuie să obţină şi să facă publice cele 10 avize menţionate de Ministerul Justiţiei. Altfel, proiectul de lege este din start emis ilegal“, opinează Macovei pe blogul personal.

Fostul ministru al Justiţiei consideră că şeful Executivului trebuie să lămurească anumite aspecte privind Roşia Montană, având în vedere că vorbim despre o problemă de interes naţional.

„Un politician responsabil nu poate arunca la gunoi opinia populaţiei şi nu se ascunde în spatele Parlamentului, acolo unde parlamentarii beneficiază de imunitate pentru opinii şi pentru vot: adică nu răspund pentru cum votează. Ponta nu este responsabil, pentru că este prim-ministru şi nu şi-a îndeplinit obligaţiile acestei funcţii. Aceste lucruri sunt obligatorii, având în vedere interesul public tot mai larg şi protestele din principalele oraşe ale tării“, a mai adpugat europarlamnetarul.

Macovei a prezentat şi măsurile pe care trebuia să le adopte Ponta, dar şi propunerile sale privind Roşia Montană. „În urmă cu doi ani, spuneam că, înainte de a fi aprobată exploatarea de la Roşia Montană, trebuie făcute mai multe analize privind impactul acesteia în zonă. Reiau astaăzi un singur aspect: a făcut Ponta o analiza a costurilor protejării sănătăţii şi a mediului dacă s-ar folosi cianurile? Sau în cazul unui posibil accident? Şi reiau şi una din propunerile mele privind Roşia Montană: dacă chiar trebuie să exploatăm aurul de la Roşia Montană, să o facem spre beneficiul României, adica a fiecarui cetaten roman si cu mijloace care nu pun in pericol sanatatea noastra si a celor care vin dupa noi.  Deci: fără cianuri şi statul român să fie cel care exploatează aurul de la Roşia Montană, iar cetăţenii să primească anual divindende din exploatarea aurului“, a explicat Macovei.
 

Premierul Victor Ponta a declarat joi că Guvernul a avizat proiectul privind Roşia Montană şi l-a trimis în Parlament pentru a evita ca Gold Corporation să nu dea în judecată  Executivul, care ar putea cere despăgubiri statului român.

„Eram obligat, conform legii, şi încerc să explic celor care vor să mă audă, că în conformitate cu legea actuală trebuia să dau aviz şi să pornească proiectul Roşia Montană. Ei au îndeplinit toate condiţiile cerute de lege. Tocmai pentru că am considerat că nu e bine să fac acest lucru, am trimis legea în Parlament ca să fie o dezbatere reală. Asta e situaţia şi din acest motiv dacă nu făceam absolut nimic urma să plătesc nu ştiu câte miliarde despăgubiri firmei respective. Eu nu vreau să plătesc din banii dumneavoastră, din banii contribuabilului, despăgubiri pentru nişte contracte încheiate din 1998 încoace“, a afirmat Ponta.

Citeşte mai multe pe:

Ponta, despre Roşia Montană: „Am trimis legea în Parlament ca să nu plătim despăgubiri“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite