Macovei a făcut plângere penală împotriva lui Ponta, Corlăţean şi Stanoevici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Macovei a anunţat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, că a depus o plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici, pentru împiedicarea românilor din diaspora să voteze.

În contextul problemelor care au apărut la secţiile de votare din diaspora în ziua votului, când mai mulţi români nu au reuşit să-şi exprime votul, Monica Macovei a luat atitudine şi a făcut plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi ministrului pentru Românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declaraţiei pe propria răspundere şi a listei pe care trebuie să se înscrie votanţii din diaspora, precum şi mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spaţiul.

Şeful diplomaţiei a precizat că propunerile au fost făcute pe baza a ceea ce s-a constatat la MAE şi a semnalărilor transmise Biroul Electoral Străinătate (BES) în primul tur de scrutin.

Astfel, MAE a propus BEC "reglarea din punct de vedere procedural a completării acelei declaraţii pe proprie răspundere", prin punerea la dispoziţie a formularului înainte de ziua votului.

Această declaraţie va fi pusă "pe un site oficial al instituţiei, poate fi BEC, dacă asta va fi decizia, poate fi al MAE, dar să poată să descarce din timp această declaraţie, care este tipizată şi care să poată fi completată în linişte înainte de ziua votului şi ea să fie doar semnată, datată în faţa biroului electoral al secţiei de votare pentru că în practică s-a constatat în duminica votului, după-amiază, când BES a luat acea decizie pentru a distribui în afara secţiilor de votare acel formular tipizat, lumea a putut s-o completeze mult mai rapid cât timp a aşteptat şi în interior procedura a decurs mult mai rapid şi o parte importantă din cetăţeni care au aşteptat la unele secţii de vot au putut să voteze mult mai rapid", a explicat Corlăţean.

"Am susţinut că trebuie să rămână valabilă şi decizia anterioară a BES, respectiv să poată fi distribuit (formularul - n.r.) celor care poate n-au abilităţile necesare legat de accesul online şi în ziua votului în perimetrul exterior al secţiei de votare în timp ce cetăţenii aşteaptă să le vină rândul să voteze", a spus Corlăţean.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite