Lupta pentru şefia PNL: Cîţu trage în Orban din toate poziţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lupta pentru şefia PNL este dusă cu toate armele. Cîţu a lansat atacuri la adresa lui Orban pe tema alocaţiilor, îi schimbă oamenii din funcţii şi atrage şi liberali din filialele controlate de oamenii preşedintelui PNL.

Competiţia între cei mai importanţi lideri din PNL, Florin Cîţu (premier) şi Ludovic Orban (preşedintele Camerei Deputaţilor), începe să fie dusă la un alt nivel, unul în care candidaţii utilizează toate armele de care dispun. Iar şeful Guvernului arată în ultimele zile că pentru a atrage cât mai mulţi liberali de partea sa, în vederea Congresului din 25 septembrie, caută slăbirea adversarului prin toate mijloacele.

Echipa Cîţu vrea să rupă şi din liberalii care se află în fiefuri ale oamenilor lui Ludovic Orban, cum este cazul PNL Sector 3, organizaţie condusă de Antonel Tănase, unul dintre cei mai fideli oameni ai preşedintelui Camerei Deputaţilor. Surse politice au declarat pentru „Adevărul” că pentru acest lucru l-au cooptat în echipă pe Ion Victor Tărtăcuţă, fost viceprimar al Sectorului 3. La începutul lunii iunie, Ion Victor Tărtăcuţă a fost numit vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Prin această mişcare, echipa Cîţu ar vrea să creeze o breşă la nivelul PNL Sector 3.

Demiteri la Transelectrica

Secretariatul General al Guvernului (SGG), condus de Tiberiu Horaţiu Gorun, mâna dreaptă a lui Florin Cîţu la Palatul Victoria, pregăteşte schimbarea întregului Consiliu de Supraveghere a Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, potrivit unui document consultat de „Adevărul”, decizie confirmată şi de surse din interiorul Guvernului. Toţi cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere a Transelectrica, structură aflată sub autoritatea SGG, au fost numiţi în perioada în care premier era Ludovic Orban, iar mandatul lor expira în septembrie 2024. În locul acestora vor fi numiţi cinci membri provizorii, „cu o durată a mandatului de maximum 4 luni, cu posibilitatea prelungirii mandatului cu încă 2 luni, până la finalizarea procedurii de selecţie”. Demiterea lor va avea loc în şedinţa din 23 iunie, când are loc Adunarea Generală a Acţionarilor Transelectrica, tot în aceeaşi şedinţă fiind numiţi şi membrii provizorii. Indemnizaţia lunară netă pentru prezenţa în Consiliul de Supraveghere a Transelectrica este de aproximativ 8.000 de lei.    

Potrivit surselor „Adevărul” din interiorul PNL, negocieri intense sunt purtate şi pentru locurile vacante de la Fondul de Garantare, acolo mai multe mandate au expirat în ultimele două săptămâni, în prezent fiind cu mandat în vigoare doar Anca Boagiu şi Florin Jianu. Reamintim că la Fondul de Garantare, Guvernul nu i-a mai prelungit mandatul lui Cristian Păun, economist apropiat de preşedintele PNL, Ludovic Orban. Şi aici leafa lunară netă este de 7.100 de lei pentru fiecare membru al Consiliului de Administraţie.   

Alocaţiile, motiv de dispută între premier şi preşedintele Camerei

Şeful Guvernului a avut primul atac şi pe o temă care ţine de activitatea Parlamentului, lucru nemaiîntâlnit până în prezent în competiţia dintre cei doi lideri PNL. Marea supărare a lui Florin Cîţu a fost legată de faptul nici până în prezent Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege care prevede că următoarea etapă de creştere a alocaţiilor este prevăzută la 1 ianuarie 2022.

„La Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creştere a alocaţiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, au fost votate de toţi membrii Coaliţiei. La Camera Deputaţilor, nu ştiu din ce motive s-a întârziat acest lucru, deşi toţi avem acelaşi obiectiv de predictibilitate, transparenţă şi reducere a deficitului bugetar în perioada următoare”, a spus miercuri Florin Cîţu în conferinţa de presă de la Guvern. Proiectul de lege se află pe masa deputaţilor din luna februarie. Conform fişei iniţiativei consultate de „Adevărul”, proiectul este înaintat din 1 februarie Comisiei de muncă, acolo unde ar fi trebuit să primească raport până pe 11 februarie. Însă proiectul a fost băgat la sertar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite