Lumea liberă nu trebuie să accepte ocuparea Mării Negre de către Rusia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ce drept blochează Rusia Nordul Mării Negre şi porturile ucrainiene? Fără ca NATO, UE şi America să reacţioneze în vreun fel. În plus, multe ţări dependente de producţia de cereale a Ucrainei riscă să intre într-o perioadă în care foamea va secera, posibil, milioane de oameni. Cum se poate accepta aşa ceva? NATO are suficiente resurse să elimine blocada impusă de flota Rusiei porturilor Ucrainei.

Ideea că se evită astfel o ciocnire directă cu Rusia nu stă în picioare. După acest principiu, Rusia ar putea bloca orice zonă a lumii, fără să fie împiedicată de cineva, pe principiul că trebuie evitate confruntări directe cu armata Rusiei. Iar Rusia profită de această teamă a ţărilor NATO cât poate de mult.

Ucraina este al treilea mare exportator de cereale din lume. De producţia ei de cereale, acum blocată în porturi de armata rusă, depinde hrana, deci viaţa, a milioane de oameni din întreaga lume.

Un culoar de transport pentru cerealele Ucrainei

NATO şi puterile occidentale pot asigura un culoar de transport a cerealelor din Ucraina spre restul ţărilor. Trebuie doar să  spună Rusiei că nu este stăpână pe Marea Neagră, şi nici măcar pe apele teritoriale ale Ucrainei. În apele internaţionale Rusia nu are niciun drept să impună restricţii. Acum impune cu flota proprie, umilind NATO şi ţările occidentale.

Apele teritoriale ale Ucrainei nu pot fi capturate, pur şi simplu, de flota rusă. Este o dovadă de slăbiciune extremă a NATO.

În curând se vor recolta în Ucraina cereale din recolta acestui an, care nu au unde fi depozitate pentru că depozitele sunt pline cu cerealele din anii trecuţi, care n-au fost exportate din cauza blocadei puse de flota rusă. Ce se întâmplă cu actuala recoltă, dacă nu are unde să fie depozitată?

Rusia a luat ostatice ţările lumii, mai ales pe cele care au nevoie de cerealele ucrainiene, profitând de temerea ţărilor care i se opun de a nu declanşa conflicte directe cu Rusia. Dar până când poate fi tolerate o astfel de poziţie?

Este momentul unor consult[ri rapide cu toate ţările din NATO şi apoi adresat un ultimatum Rusiei, să permită exportul de cereale din Ucraina, pe rute sigure. Dacă nu este de acord, să înfrunte flota şi aviaţia NATO.

Teama de Rusia şi de armele ei nucleare a produs zeci de mii de morţi în Ucraina.

O criză alimentară severă ar putea provoca milioane de morţi în întreaga lume. Sunt  gata NATO şi ţările occidentale să-şi asume aşa ceva?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite