Ludovic Orban – proiect comun cu George Simion şi AUR?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Simion şi Ludovic Orban, pe holurile Parlamentului Foto Inquam Photos / Octva Ganea (arhivă)
George Simion şi Ludovic Orban, pe holurile Parlamentului Foto Inquam Photos / Octva Ganea (arhivă)

Aşa cum anticipam încă din vara anului trecut, pierderea competiţiei interne pentru şefia Partidului Naţional Liberal va marca şi sfârşitul carierei politice la nivel înalt pentru Ludovic Orban.

La scurt timp de la congresul în urma căruia a rămas fără funcţia de preşedinte al PNL, pentru Orban a început declinul. Fostul şef al liberalilor a fost ras de la conducerea Camerei Deputaţilor, apoi a pierdut şi statutul de membru al PNL, fiind exclus din partid chiar de fostul său contracandidat.

Nici planurile pentru înfiinţarea unui nou partid nu merg în direcţia dorită de Ludovic Orban. Liberalii, deşi există foarte mulţi nemulţumiţi, nu s-au înghesuit prea tare să părăsească partidul şi să se aventureze într-un proiect politic care există doar pe hârtie. Astfel, din totalul celor 41 de parlamentari care, la începutul lunii octombrie, solicitau prin intermediul unei scrisori publice nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru, doar 16 s-au mai regăsit pe lista cu semnături necesare pentru înfiinţarea unui nou partid. Iar, între timp, deputatul Luminiţa Barcari, care iniţial făcea parte din tabăra Orban, a decis că este mai înţelep să revină în PNL.

De asemenea, în stilul său caracteristic, Orban a ratat cu brio şi oportunitatea de a se erija în liderul opoziţiei la adresa lui Klaus Iohannis. Deşi nu a contenit cu dezvăluirile despre „Statul paralel” dirijat de la Cotroceni şi atacurile la adresa lui Iohannis – a se vedea „chiriaşul de la Cotroceni”, „a luat-o complet razna”, „se comportă ca un tusit străin” etc – Orban s-a văzut pus în umbră de George Simion şi iniţiativa celor de la partidul AUR, care a demarat o întreagă campanie publică pentru suspendarea lui Klaus Iohannis din funcţia de preşedinte al României.

Nu în ultimul rând, Ludovic Orban a demonstrat din plin că eticheta de „Şică Mandolină”, pe care fostul preşedinte Traian Băsescu i-a atribuit-o cu multă inspiraţie cu ceva ani în urmă, este una cât se poate de meritată. Astfel, deşi Orban îl atacă din toate poziţiile pe Klaus Iohannis şi a declarat că se va implica cu toate forţele în campania pentru demiterea acestuia de la Cotroceni – primarii liberali care îi sunt loiali lui Orban chiar au semnat deja listele AUR pentru suspendare – fostul lider al PNL visează ca partidul pe care acesta îl moşeşte să apară pe scena politică să se afilieze la PPE (Partidul Popular European).

O naivitate care demonstrează din plin că Ludovic Orban are certe veleităţi de lăutar, mai puţin talentul unui politician cu experienţă de 30 de ani pe scena politică. Cum şansele ca un partid condus de un lider politic, care militează pentru suspendarea şi demiterea unui preşedinte în funcţie, să fie acceptat vreodată de către PPE sunt practic nule, singura soluţie pentru Ludovic Orban va fi orientarea partidului către grupul ECR (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), un grup pentru care şi AUR a demarat deja demersurile necesare pentru a fi acceptat.

În anul 2011 proiectul pentru suspendarea şi demiterea lui Traian Băsescu a generat formarea Uniunii Social Liberal, o alianţă politică care a câştigat en fanfare alegerile parlamentare din anul 2012. Iată că, după 10 ani de la acest moment, am putea să asistăm din nou la o coalizare, sub forma unui proiect politic, a tuturor forţelor politice care urmăresc suspendarea lui Klaus Iohannis. Cu atât mai mult, cu cât principalul laitmotiv al campaniei electorale din anul 2024 va fi radiografia celor două mandate deţinute de către Iohannis.

Recent, prin numirea lui Călin Georgescu în funcţia de preşedinte de onoare al AUR, George Simion a dat semnalul că a sunat adunarea tuturor forţelor politice patriotice, suveraniste pentru a împiedica fragmentarea votului pe această nişă electorală. Astfel că, având la bază acelaşi proiect comun pentru suspendarea şi demiterea lui Klaus Iohannis, nu este exlcus ca şi Ludovic Orban să se alăture acestei construcţii, poate chiar într-un tandem cu Georgescu, iar partidul lui Orban şi AUR să se prezinte cu liste comune la alegerile din anul 2024. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite