Barna şi Orban au bătut palma. USR ALDE, UDMR şi PMP votează noul guvern. Care sunt condiţiile. Mâine, discuţii decisive între Orban cu Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a avut marţi, discuţii finale cu majoritatea partidelor parlamentare, în vederea conturării unei majorităţi care să susţină Guvernul. Orban a ajuns la un acord cu USR, ALDE, UDMR şi PMP. Mâine va negocia din nou cu ProRomânia, partidul care poate înclina decisiv balanţa.

UPDATE Ludovic Orban, după consultările de marţi: „Negocierile au decurs bine. Ne-am înţeles aproape în toate punctele. Cu aproape fiecare formaţiune politică am convenit un cadru de colaborare”. Orban a recunoscut faptul că nu a putut ajunge la un consens cu Eugen Tomac privind susţinerea Guvernului. 

UPDATE Dan Barna şi Ludovic Orban s-au înţeles. USR votează Guvernul. „Am agreat cu PNL mai multe lucruri“, a spus Dan Barna. 

UPDATE Kelemen Hunor, după întâlnirea cu Orban: E nevoie să fie instalat rapid un guvern. Nul Guvern să nu-şi asume răspunderea sau să nu dea OUG în Justiţie şi sistemul electoral. Sunt şanse serioase, bune, să treacă acest guvern. 

UPDATE Eugen Tomac a ieşit de la negocierile cu PNL şi a afirmat că Ludovic Orban i-a spus că nu va da ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi nici nu va face un minister sau departament separat pentru Moldova. Discuţia a durat un minut. „E clar. Tăriceanu, Hunor şi Ponta fac programul de guvernare actual”, a acuzat Tomac.

 Prin urmare, decizia susţinerii sau a abţinerii de la votarea Guvernului Orban va fi luată într-o şedinţă a conducerii PMP. 

UPDATE Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că s-a ajuns la o înţelegere între formaţiunea sa şi PNL pentru susţinerea Guvernului Orban. „Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor celor 12 condiţii”, a precizat Tăriceanu.

Premierul desemnat a anunţat că marţi şi miercuri se vor purta noi negocieri cu partidele parlamentare.

„Mâine şi poimâine urmează runda a doua de discuţii cu partenerii alături de care am depus moţiunea de cenzură. Mâine ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri Pro România”, a anunţat, luni seară, Orban.

Premierul desemnat se va întâlni, la ora 9.30, cu delegaţia ALDE, la 11.00 cu delagaţia PMP, la 13.30 cu reprezentanţii UDMR, iar la 15.00 cu delegaţia USR. 

Preşedintele USR, Dan Barna, a spune că în prezent nu există în Parlament o majoritate care să asigure reforme, că se prefigurează o guvernare care „va sta de fapt la mâna PSD, a lui Victor Ponta, a lui Tăriceanu”. 

„Nu putem decât să confirmăm că, în acest moment PNL nu a generat o majoritate care să susţină reformele. Ceea ce spunem de două săptămâni că suntem în perspectiva unei guvernări minoritare, în perspectiva unei guvernări care va sta de fapt la mâna PSD, va sta la mâna lui Victor Ponta,  va sta la mâna lui Tăriceanu, o guvernare minoritară care foarte probabil nu va putea să facă aproape niciuna dintre reformele sau niciuna dintre reformele de care România are atâta nevoie. Voi avea şi mâine o întâlnire cu premierul desemnat şi cu delegaţia PNL. Aştept în continuare soluţii credibile şi funcţionale de la premierul desemnat Ludovic Orban, pentru că în momentul de faţă Parlamentul nu face decât să confirme, astăzi aţi avut dovada o dată în plus, că majoritatea toxică din acest Parament nu guvernează pentru cetăţeni”, a spus Dan Barna. 

Acesta a precizat că USR nu a cerut funcţii, beneficii sau poziţii în structurile statului, spre deosebire de alte formaţiuni politice care au pus condiţii în cursul negocierilor. 

Ludovic Orban a anunţat că a stabilit un calendar „rezonabil” pentru învestirea Guvernului.

Joi sau vineri va fi depusă lista miniştrilor şi Progrul de Guvernare, iar votul de învestitură ar putea avea loc săptămâna viitoare, miercuri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite