Ludovic Orban se întâlneşte vineri cu liderii PNL din teritoriu. Ce funcţii urmează să se împartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PNL Ludovic Orban se întâlneşte vineri, la Vila Lac, cu liderii PNL din teritoriu. Potrivit unor surse politice, Orban va discuta, începând cu ora 13.00, cu fiecare lider în parte pentru a vedea ce doleanţe au în ce privesc o serie de funcţii.

UPDATE Potrivit surselor Adevărul, primele 20 de filiale ale formaţiunii care au avut rezultate bune la algerile parlamentare beneficiează de câte un secretar de stat şi două poziţii în conducerea unor agenţii şi oficii. De cealaltă parte, filialele cu cele mai slabe rezultate se aleg doar cu un secretar de stat.

UPDATE Cele mai performante filiale liberale, majoritatea fiind din Ardeal, vor cere la negocieri să aibă prefect, dar şi secretari de stat în ministere importante, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul.

Cu pretenţii vor putea veni la aceste negocieri şi două organizaţii din sud, care de obicei aveau rezultate mediocre.

Potrivit surselor citate, liderul PNL va negocia împărţirea celor 23 de funcţii de prefect şi a celor de subprefect. Totodată, se vor negocia şi cele 42 de funcţii de secretar de stat şi 33 de preşedinţi de agenţii şi oficii.

În paralel, preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte vineri cu premierul şi cu titularii ministerelor deţinute de PNL , după ce cu o zi în urmă s-a întâlnit cu miniştrii USR - PLUS.

Discuţia lui Orban cu liderii din teritoriu vine şi după partidele din coaliţie nu s-au înţeles pe tema împărţirii prefecţilor pe judeţe.

Conform unei decizii mai vechi a coaliţiei, împărţirea presupune că 23 de prefecţi vor fi ai PNL, USR-PLUS va da 14 şi UDMR cinci. Însă modul cum sunt alocate judeţele pare o misiune dificilă, pentru că atât PNL, cât şi USR-PLUS, ar vrea să aibă prefect în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu, Constanţa sau Timiş. De asemene, surse politice susţin că şi UDMR ar vrea pe lângă judeţe ca Harghita, Covasna, Mureş şi Bihorul (judeţ din care este inclusiv actualul ministru al Dezvoltării). 

Potrivit unor surse politice, USR a propus folosirea unui sistem de alegere în ordinea opţiunilor, aşa cum se procedează la nivelul instituţiilor europe. Mai precis, PNL să aleagă primul judeţul unde vrea prefectul, apoi să vină cei de la USR-PLUS. De asemenea, PNL ar fi cel care decide opţiunea cu numărul trei, în timp ce UDMR are opţiunea numărul patru. Tot PNL va decide al cincilea prefect, apoi vor fi cei din USR, dacă negocierea e menţinută. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite