Guvernul PNL, în aer. Negocierile dintre Orban şi Ponta au eşuat. ProRomânia vrea anticipate. Orban: Cine nu votează Guvernul PNL e de partea PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam / Octav Ganea
FOTO Inquam / Octav Ganea

Liderul ProRomânia, Victor Ponta, a anunţat că nu susţine Guvernul Orban. Fără voturile ProRomânia e aproape imposibil ca noul executiv să treacă de votul Parlamentului. Ponta a pledat pentru alegeri anticipate. „PNL trebuie să vină cu o soluţie sustenabilă, un proiect serios“, a mai spus liderul ProRomânia. Orban a răspuns :„Nu aveam aşteptări de la ProRomânia. Cine nu votează Guvernul PNL e cu PSD“.

UPDATE Ludovic Orban: Nu aveam aşteptări de la ProRomânia. Cine nu votează Guvernul PNL e cu PSD şi cu Dăncilă. Se face coresponsabil la păstrarea ilegitimă a acestei rămăşiţe de Guvern. Cine nu votează devine responsabil pentru inexistenţa unui Guvern care să aibă capacitatea de exerciţiu şi să ia măsuri importante pentru România. Mi-e greu să înţeleg atitudinea. E o contradicţie în atitudini. Asta nu înseamnă că şansele de a reuşi învestitura guvernului nu rămân în picioare. Continuăm negocierile cu parlamentari. Purtăm discuţii individuale cu parlamentari din PSD. Nu mi-aş dori să guverneze alături de Victor Ponta. Este un om de stânga, crede că trebuie să se poziţioneze astfel, că i-ar dăuna dacă ar vota un guvern al PNL. Nu pot accepta argumentele lui Ponta. 

Dacă vom avea suficienţi parlamentari care să voteze Guvenrul vom avea şi cvorum. Eu mă menţin încrezător, continuăm discuţiile. Am încredere că se vor găsi minim 233 de parlamentari care să înţeleagă că România are nevoie de un nou guvern. 

UPDATE Victor Ponta: „Nu vom vota acest guvern al domnului Orban“, a anunţat Victor Ponta după discuţia cu liderul PNL. 

Întrebat de ce nu va vota noul Guvern, în condiţiile în care a susţinut moţiunea de cenzură âmporiva PSD, Victor Ponta a răspuns: „E un sofism. Noi am votat pentru moţiunea de cenzură pentru că Guvernul Dăncilă era incompetent. Asta nu însemană că votăm un nou guvern pe care nu-l considerăm bun. Nu există un guvern Dăncilă în acest moment, există o grupare oarecum infracţională care stă la Palatul Victoria. PNL trebuie să vină cu o soluţie sustenabilă, un proiect serios“.

Cât despre răzgândirea USR, care a anunţat, în final, că susţine Guvernul, Ponta a spus: „Domnul Barna azi spune ceva şi mâine spune invers. Nu pare un om serios, care ştie ce vorbeşte“.

Calculele politice arată că pentru a trece prin Parlament noul Guvern, Orban are nevoie de susţinerea lui Victor Ponta şi a Pro România. Partidul condus de Ponta controlează 31 de voturi. 

Opoziţie e unită. Fără Ponta

Marţi, Ludovic Orban a avut discuţii cu reprezentanţii ALDE, PMP, UDMR şi USR, cu majoritatea ajungând la un consens.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, marţi, după discuţiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie monocolor. El a spus că s-au finalizat discuţiile privind cele 12 condiţii şi cerinţe pe care ALDE le-a formulat. „Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor", a spus Tăriceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că şansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt "serioase, bune", dar trebuie văzute programul de guvernare şi lista miniştrilor. „Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente, probabil că săptămâna viitoare sau când se va apropia votul pentru acest guvern. În principiu, a fost o discuţie constructivă, bună, pozitivă şi sunt optimist, adică sunt realist, spre optimism", a afirmat el.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, marţi, că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua "o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern". „Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor", a spus Barna, menţionând că "suntem foarte aproape de această susţinere".

Singurul care nu s-a arătat mulţumit de discuţiile cu premierul desemnat a fost liderul PMP, Eugen Tomac.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite