VIDEO INTERVIU Ludovic Orban: Când depune PNL moţiunea de cenzură, cine va fi premier şi cum vor vota liberalii în cazul Rovanei Plumb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a explicat, la Adevarul Live, când vor depune liberalii moţiunea de cenzură, cum decurg negocierile cu restul partidelor de Opoziţie şi cine va prelua guvernarea în cazul în care  Executivul Dăncilă va fi dat jos. Liderul PNL a anunţat că liberalii se vor abţine de la votul pentru Rovana Plumb în Parlamentul European.

Adevărul: Începe discuţia cu subiectul de ultimă oră. Laura Codruţa Kovesi a fost votată în funcţia de procuror-şef european. Concret, cum a ajutat-o PNL la nivel european pe Kovesi?

Ludovic Orban: În primul rând aş vrea să spun că e o victorie a României. Într-o competiţie extrem de dificilă, cu candidaţi cu un background profesional impresionant, vă aduc aminte că Kovesi a fost în competiţie cu candidatul Germaniei şi cel al Franţei, printre alţii. În această reuşită, cel mai important lucru e că Laura Codruţa Kovesi a câştigat această competiţie şi datorită backgroundului profesional, experienţei şi activităţii anterioare. În cadrul procedurii au existat mi mulţi paşi. Primul pas a fost o evaluarea a candidaţilor de un juriu desemnat de Comisia Europeană, din care au făcut parte dintre cei mai prestigioşi magistraţi din ţările europene. În această evaluare profesională Kovesi a ieşit pe primul loc. Decizia de numire a procurorului-şef e o decizie care se ia de Parlamentul European şi Consiliul European. La primul vot în Consiliul Uniunii Europene a fost desemnat pe primul loc candidatul francez. În Parlamentul European decizia s-a luat în vechiul Parlament European, în Comisia LIBE şi în Comisia CONT. Aici, influenţa europarlamentarilor PNL a fost decisivă. Noi am văzut că PSD încerca să înlocuiască reprezentanţi ai socialiştilor europeni din Comisiile LIBE şi CONT pentru a vota împotriva lui Kovesi. Evident că şi noi am înlocuit orice parlamentat PPE de care nu eram sigur cu europarlamentari români. Am avut cinci europarlamentari români care au înlocuit europarlamentari ai altor formaţiuni politice din cadrul PPE şi au votat pentru Kovesi.

Dacă vă mai aduceţi aminte scena, Grapini a şi fost în comisia de numărare şi a încercat să opereze în stilul caracteristic PSD şi i s-a dat peste mână efectiv. I s-au luat buletinele de vot pentru a exista o  numărătoare corectă. Practic acest vot al Parlamentului a reprezentat un moment de cotitură. Ulterior au mai fost nişte paşi în care a contat puterea de influenţare pe care o are PNL în cadrul PPE şi la nivel european. Aici e adevărat, au contribuit şi noii actori politici din cadrul Renew.

Adevărul: Ce s-a întâmplat concret în perioada asta?

Ludovic Orban: În primul rând Parlamentul European a menţinut decizia de susţinere a lui Kovesi după alegerile europene. Au fost destule voci care au spus că trebuie reluată procedura. Atât grupul PPE cât şi Renew şi alte grupuri au susţinut în cadrul colegiului preşedinţilor de grupuri menţinerea candidaturii. Practic menţinerea deciziei Parlamentului European de a susţine candidatura doamnei Kovesi. Mai mult, s-a şi grăbit formarea deciziei de negociere. În parlamentul trecut se formase o comisie de negociere care evident, a trebuit refăcută în urma alegerilor. S-a format această comisie, iar în componenţa sa a fost de asemenea natură încât poziţia Parlamentului a fost inflexivilă. În acest timp, preşedintele Iohannis şi noi ca pardid am avut foarte multe discuţii, dialoguri bilaterale pentru a încerca să schimbăm poziţia unor parteneri PPE sau alte grupuri politice astfel încât să determinăm susţinerea Laurei Codruţa Kovesi.

Amintesc aici şi dicuţiile preşedintelui Iohannis cu preşedintele Franţei în condiţiile în care Franţa avea un contracandidat.

Adevărul: Votul Franţei e revendicat de Dacian Cioloş

Ludovic Orban: În general discuţiile se poartă de la preşedinte de stat la preşedinte de stat. Totă simpatia, este adevărat că şi ei au susţinut candidatura doamnei Kovesi, nimeni nu neagă lucrul ăsta, dar influenţa exercitată de noi a fost mult mai puternică şi cu mult mai multe rezultate. Pot să vă spun de discuţiile cu premierul Bulgariei, Borisov, care în primă fază nu a susţinut candidatura iar acum şi-a schimbat poziţia. A anunţat şi public lucrul acesta. La fel am făcut şi cu noul premierul Greciei, care a schimbat şi el decizia iniţială. În toată această perioadă noi a trebuit şi să contracarăm tot lobby-ul pe care l-a făcut Guvernul şi PSD.

Adevărul: În cazul Rovanei Plumb, susţinut de guvern de această dată, susţinut în funcţia de comisar european pe transporturi, trebuie să treacă de votul Comisiei TRAM din Parlamentul European, acolo unde PNL îi are pe Gheorghe Falcă şi Marian Jean Marinescu. Cum vor vota cei doi?

Ludovic Orban: La ora actuală PPE a luat decizia să nu facă niciun rabat de la criteriile de integritate în privinţa niciunui candidat.

Adevărul: Nici măcar pentru grupul domnului Cioloş?

Ludovic Orban: Nu. Decizia PPE se referă la orice candidat care are probleme de integritate. În ceea ce ne priveşte pe noi, noi nu vom vota împotriva unui candidat român, nu vom orchestra niciodată o campanie împotriva unui candidat român, dar pe de altă parte, trebuie să spunem adevărul. Candidatura doamnei Plumb este o candidatura proastă. Aceasta este foarte vulnerabilă, să vă descriu mecanismul. Decizia în Comisie trebuie luată în primă fază cu două treimi. Dacă nu întruneşti majoritatea calificată de două treimi, urmează nişte probe suplimentare. Iar două din aceste probe suplimentare vizează integritatea şi competenţa profesională pe domniul respectiv. Atât la capitolul integritate cât şi la capitolul competenţă profesională, pentru că ea nu are expertiză în domeniul transporturilor, să nu ne îmbătăm cu apă rece, nu va trece de aceste probe.

Adevarul: Deci parlamentarii PPE nu o vor susţine?

Ludovic Orban: Parlamentarii PPE nu vor vota pentru ea, cu excepţia noastră care nu vom vota împotrivă, probabil ne vom abţine.

Adevărul: Mai e aici o problemă, preşedintele Comisiei Europene este un candidat PPE. Deci PPE va vota împotriva candidatului dvs.

Ludovic Orban: Preşedintele Comisiei Europene a luat decizia să nu respingă niciun candidat şi să lase Parlamentului decizia referitoare la candidaţi. Dacă ar fi respuns un candidat sau doi candidaţi, puteau să apară foarte multe presuni. În fiecare ţară există o putere şi o opoziţie. Situaţai e destul de complicată, Ursula von der Leyen a fost votată cu doat opt voturi peste majoritatea necesară. Practic a fost o formă de respect faţă de Parlamentul European decizia Ursulei von der Leyen de a nu respinge candiaţi propuşi. Deşi, în mod evident, ştim 100% că preşedintele Comisiei Europene şi în cazul Rovanei Plumb dar în alte cazuri, a solicitat guvernului să retragă candidaţii şi să vină cu o altă candidatură.

Oricum, şi dacă un candidat nu trece de comisie, nu se pierde portofoliul. România va avea portofoliul de transporturi.

Adevărul: Şi ce ar putea să propună PSD în schimb?

Ludovic Orban: Nu ştiu ce vrea să facă PSD-ul. Pe evaluările noastre, inclusiv ale socialiştilor europeni, Rovana Plumb nu se bucură de sprijinul tuturor europarlamentarilor. Sunt partide serioase din PEs care nu vor sprijini candidatura doamnei Plumb. Vă mai dau un exemplu. Gândiţi-vă că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este votat în Comisia Europeană. Comisia Europeană a inclus în MCV ca o recomandare să se renunţe la blocarea anchetelor în justiţie de către Parlamentul României. Rovana Plumb este chiar în situaţia respectivă. Cum ar putea să fie acceptată Rovana Plumb într-o comisie care a votat de fapt că nu e corect ca o anchetă penală să fie votată de o majoritate parlamentară. Vulnerabilitatea acestei candidaturi a fost evidentă pentru Dăncilă şi toţi sfătuitorii ei. De ce s-a încăpăţânat să meargă pe această candidatură? Vă spun sincer, nu înţeleg. Şansele Rovanei Plumb de a trece de comisie sunt minime.

Adevărul: Trecem la politică internă, a fost o declaraţie ironică a dvs la adresa USR cum că ei se chinuie să strângă 200.000 de semnături iar dumneavoastră aţi strâns această cifră numai în Bucureşti.

Ludovic Orban: Nu a fost la adresa USR. Am văzut o declaraţie a lui Mircea Diaconu în ziua respectivă care anunţase că a strâns 200.000 de semnături. Eu nu am pronunţat cuvântul USR şi nu a fost la adresa USR. Asta este o minciună gogonată.

Despre moţiunea de cenzură

Adevărul: Haideţi să vorbim şi de alte semnături, mult mai importante. Aţi stârns cele 233 de semnături?

Ludovic Orban: Când vom strânge semnăturile vom anunţa public.

Adevărul: Potrivit unor surse politice veţi depune moţiunea de cenzură vinerea viitoare.

Ludovic Orban: Nu este adevărat. Nimeni nu poate spune în momentul de faţă care este ziua în care ea se va depune. Orice informaţie pe surse nu are nicio bază.

Adevărul: Cu ce partide aţi negociat până acum?

Ludovic Orban: Noi am purtat negocieri cu toate partidele politice mai puţin PSD precum şi cu grupul minorităţilor.

Adevărul: Şi care a fost răspunsul lor?


Ludovic Orban: Nu este un efort simplu pentru că este efortul de coagulare practic a şapte partide sau grupuri parlamentare. Cu fiecare formaţiune politică am avut diferite puncte, iniţial divergenţe care a trebuie amonizate. Noi am avut un calendar de negocieri, suntem la final. Săptămâna viitoare mai avem câteva detalii de pus la punct. Când ne vom decide asupra momentului de depunere a moţiunii, o vom face public. Dar decizia nu-mi aparţine numai mie. Trebuie mobilizaţi toţi parlamentarii din aceste formaţiuni şi grupuri. Pentru a ne asigura că ziua în care este programată dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură nu vom avea absenţe. Decizia trebuie luată de toţi partenerii.

Adevărul: Dar sunteţi pe cale să obţineţi aceste semnături? Pentru că peste o lună puteţi să veniţi din nou cu această placă şi să spuneţi că nu s-au întrunit numărul de semnături.


Ludovic Orban: Când vom avea deciziile şi semnătăruile vom anunţa public.

Adevărul: Dar nu putem să aşteptăm aşa la infinit anunţul dvs public. Trebuie să ştim, am făcut nişte paşi, am negociat.


Ludovic Orban: În urma retragerii ALDE de la guvernare s-a creat contextul pentru ca moţiunea de cenzură dă aibă şanse.

Adevărul: De la momentul ieşirii, grupul ALDE a pierdut deja jumătate din parlamentari.


Ludovic Orban: Asta nu ni se datorează  nouă. Trebuie ca toţi aceşti actori să ia deciziile de a participa la moţiune.

Imagine indisponibilă



Adevărul: Pare ca o scuză că nu am adunat 233 de semnături deci nu o depunem


Ludovic Orban: Aşa vi se pare. Eu nu mă joc cu această moţiune de cenzură. O vom depune când vom avea garanţia sau şansele maxime ca ea să treacă.

Adevărul: Peste trei săptămâni începe campania electorală. Când o veţi depune? Înainte, în timpul sau după campanie?


Ludovic Orban: Când vom decide împreună cu toţi partenerii şi când vom avea numărul de semnături necesare.

Adevărul: Pare că vreţi să prelungiţi viaţa Guvernului Dăncilă, nu că vreţi să-l daţi jos.


Ludovic Orban: Asta e doar o impresie. Noi vrem să dăm jos guvernul. Ca să-l dăm jos trebuie să depunem moţiunea de cenzură atunci când toţi actorii politici sunt convişi să participe.

Adevărul: E posibil să nu aveţi încredere în Pro România şi ALDE în tot acest demers?


Ludovic Orban: În momentul în care semnăturile vor exista fizic, în număr de 233, acela va fi momentul în care vom decide depunerea moţiunii de cenzură.


Adevărul: Credeţi că Dăncilă va veni în Parlament înainte de moţiune pentru un vot de încredere sau restructurare?

Ludovic Orban: Nu. Realitatea constituţională, care la un moment dat va trebui reglementată printr-o decizie a CCR este că nu e prevăzut un termen limită pentru un premier în cazul în care se schimbă configuraţia politică, ca acest premier să vină să obţină votul de încredere al Parlamentului pentru noii miniştri. Sigur, interprentarea noastră e total diferită. Ei au vorbit de 45 de zile. 45 de zile e termenul maxim de interimat pentru miniştri. Ceea ce e foarte greu de asimilat termenul maxim de interimat cu termenul limită. Din punctul nostru de vedere premierul trebuie să se prezinte de îndată pentru că el nu are miniştri în guvern, nu are oameni care să gireze domenii importante de activitate, şi din momentul în care survine o schimbare a configuraţiei politice, premierul ar trebui să se prezinte cât mai repede. Dar dacă e să existe un termen de care să te prevalezi, ar putea fi asimilat termenului pe care îl are premierul desemnat de preşedinte pentru a veni în faţa Parlamentului cu lista guvernului şi cu programul de guvernare care are termenul de zece zile definit în Constituţie. În niciun caz 45 de zile, nu ştiu de unde le-au scos. În opinia mea Dăncilă nu va veni în faţa Parlamentului pentru că nu are nicio şansă.

Despre impozitarea pensiilor speciale

Adevărul:De ce nu aţi votat legea PSD pentru impozitarea pensiilor speciale?

Ludovic Orban: Pentru că este o frecţie la un picior de lemn. PSD este cel care a introdus toate pensiile speciale şi acest lucru trebuie cunoscut de români. Toţi pensionarii care au fost păcăliţi de PSD de-a lungul timpului. Pensionarii pe bază de contributivitate trebuie să ştie că toate aceste pensii au fost date de PSD. Ceea ce fac ei acume este să dea o minimă satisfacţie către pensionarii pe contributivitate că supraimpozitează nişte pensii. Aici, pe de o parte, nu este constituţional. Nu poţi să impozitezi numai anumite categorii de venituri. De obicei impozitul îl pui pe toate categoriile de venit în funcţie de nivelul venitului. Vă spun clar, această impozitare este o justificare pregătită pentru reintroducerea impozitului progresiv, la care PSD visează de mult timp. Păi e neconstituţional. Dacă altcineva înregistrează venituri din dividente, din drepturi de autor, din salarii, venituri de peste 7.000 de lei. Ăia nu-i impozitezi. Creezi o discriminare. Asta este o politică fiscală aberantă care încalcă Constituţia pentru că trebuie să existe o justă repartizare, o egalitate de tratament a cetăţeanului.

Adevărul:Sesizaţi CCR?

Ludovic Orban: Să vedem dacă are şanse să treacă la Cameră. Le Senat, cu cei doi trădători care au plecat din ALDE, PSD are cât de cât o majoritate. La Cameră va fi foarte complicar pentru că aici va trebui să argumentezi foarte serios care este temeiul unui astfel de demers. Păi mai bine desfiinţezi pensiile speciale. De ce să supraimpozitezi. Noi am avut clar, susţinem principiul contributivităţii în calculul pensiilor. Singura excepţie sunt pensiile militare, care sunt pensii de serviciu, aşa e în toate ţările NATO, pentru că oricând militarul poate fi încorporat sub drapel. Dacă este chemat să lupte sau să apere ţara, el este obligat să servească ţara. Din cauza asta există sistemul ăsta de serviciu pentru cadre militare. De altfel, Pilonul II are tot un principiu al contributivităţii. Cu cât contribui, atâţi bani primeşti atunci când ajungi la pensie.

Adevărul: Deci PNL susţine şi desfiinţarea pensiilor speciale pentru magistraţi?

Ludovic Orban: În mod evident aici există o betonare. Să vă spun simplu. În condiţiile în care le-ai acordat un regim preferenţial în materie de salarizare, nu poţi să dai două avantaje. Şi avantaje legate de salarizare şi avantaje legate de sistemul de pensionare. Eu cred că e de bun simţ. La actualul sistem de salarizare pentru magistraţi ies nişte pensii decente.

Adevărul: Da, dar cei care au ieşit mai devreme la pensie au salarii mai mici, deci le afectaţi veniturile.

Ludovic Orban: Evident, aici trebuie găsit un echilibru. Nu e foarte simplu să găseşti soluţiile, trebuie să analizezi mai multe situaţii care există în momentul de faţă şi atunci când iei o decizie, practic să nu discriminezi pe unii în funcţie de momentul pensionării, în funcţie de venitul pe care l-au înregistrat în perioada de pensionare. Oricum, trebuie desfiinţare sistemele astea. Foarte multe pensii nesimţite s-au dat în special de şefii de firme sau de cei care erau favorizaţi de şefi datorită legii care îţi permitea să-ţi bagi pe ultimele şase luni toate sporurile, toate orele suplimentare, toate astea în care ei au ajuns la nişte venituri fabuloase pe baza cărora s-au calculat pensii şi s-a ajuns la pensii nesimţite. Un alt lucru, pe care îl spun foarte limpede: Nu-i normal ca un om care beneficiaz[ de pensie să poată să se angajeze în continuare în sectorul public. Avem nu-ştiu-câte situaţii de genul ăsta. Pentru că, de exemplu, în zona poliţiei, foarte mulţi poliţişti s-au pensionat la 41, 43, 45 de ani. Sunt persoane active şi foarte mulţi dintre ei şi-au găsit de muncă tot în sistemul public. Nu-i normal să cumulezi aceste venituri, să împedici angajarea unor oameni care n-au venit cum au ei, din pensia respectivă, e anormal. Dacă vor să lucreze, să lucreze în privat. Şi aici trebuie umblat, la vârsta de pensionare. Domle nu mai poţi să accepţi să se pensioneze oameni la 45 de ani, e de neacceptat aşa ceva. Trebuie să ne uităm în toate ţările pentru că nu există nicăieri aşa ceva.

Adevărul: Sunt ţări care chiar ridică pragul de pensionare.

Ludovic Orban: Categoric. Este evidenţă tendinţa negativă în ceea ce priveşte sporul demografic. Sunt mai puţine naşteri, s-a prelungit durata de viaţă, deci perioada de timp în care este acordată pensia a crescut. Ori trebuie să iei măsuri pentru că, la fel, sistemurile de pensii vor deveni nesustenabile. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat anul ăsta. Deci au făcut hocus-pocus cu transferul contribuţiilor, au majorat artificial în dauna veniturilor de la bugetul statului şi de la veniturile locale veniturile de la fondul de pensii şi au prevăzut pe anul ăsta să existe un excedent de 2,9 miliarde de lei la fondul de pensii. În primele şase luni nu numai că a existat un excedent, a existat un deficit. Cred că de 2,1 miliarde. Asta arată minciunile careau stat la baza alcătuirii bugetului şi faptul că totul se construieşte pe nişte minciuni. De altfel, ştiţi foarte bine că au modificat prin ordonanţă legea responsabilităţii fiscal-bugetare prin care premierul şi ministrul Finanţelor, la alcătuirea bugetului, trebuia să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind veridicitatea informaţiilor care stau la baza alcătuirii bugetului. Şi de altfel e şi simplu. Cum să anticipezio creştere economică de 5,5% când toate instituţiile europene, Banca Mondială, FMI au anticipat o creşetere maximă de 4,3%.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite