Ludovic Orban în 2017: „Traseismul politic trebuie oprit, este o gravă deteriorare a democraţiei”. Una vorbeşte, alta fumează!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban de azi este o cu totul altă persoană. Ideal ar fi ca omul să-şi păstreze principiile, nu să le schimbe în funcţie de poziţia atinsă în ierarhia socială. Iar când persoana are o funcţie înaltă în stat, luat exemplu de o parte a cetăţenilor, lucrurile sunt cu atât mai grave. Ce să creadă tinerii care se uită la faptele premierului României, când văd mutaţii în principii şi ziceri de la un an la altul?

Politicianul Ludovic Orban, posibil premier încă patru ani

La alegerile locale şi la listele pentru parlamentare s-a văzut clar că Ludovic Orban una vorbeşte, alta fumează. Cel puţin la listele parlamentare, validate în final de preşedintele PNL, regăsim nume de traseisti notorii, care s-au plimbat prin multe partide. Orban n-a auzit de zicala „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba”. Traseiştii acceptaţi pe listele PNL, prin ignorarea unor vechi membri de partid, cu contribuţii importante în evoluţia PNL, vor vira spre alte partide când ai mai mare nevoie de ei. Să nu înţeleagă Orban lucruri atât de simple? Singura explicaţie în favoarea lui Orban este că i-a folosit pe traseisti, sau o parte dintre ei, când a avut nevoie pentru schimbarea guvernului Dăncilă şi reinstalarea după moţiunea de cenzură, le-a promis la schimb prezenţa pe listele parlamentare şi şi-a ţinut cuvântul dat. În alte zone de activitate, instalarea unor miniştri şi înalţi demnitari propuşi de filialele PNL, incompetenţi dar obedienţi, nu mai are nici o scuză.

Iată lista traseiştilor care au prins locuri pe listele PNL

  • Daniel Constantin ex-PC, ex-ALDE, ex-Pro România
  • Sorin Cîmpreanu ex-ALDE, ex-Pro România
  • Mircea Banias ex-PNL, ex-PDL, ex-PNL, ex-PC, ex- ALDE, ex-Pro România
  • Damian Florea ex-FSN, ex-PSD, ex-PUR, ex-PC, ex-ALDE, ex-PSD, ex-Pro România
  • Liviu Ioan Balint ex-PMP, ex-PSD, ex-PRO România
  • Remus Borza ex-ALDE, ex-PSD
  • Cristina Burciu ex PSD
  • Mihăiţă Găină ex PSD
  • Elena Hărătău ex PSD
  • Eugen Gioancă ex PSD
  • Andrei Alexandru-Ioan ex PSD
  • Florică Ică Calotă ex-ALDE
  • Ion Tabugan ex-ALDE
  • Toma-Florin Petcu ex-ALDE
  • Marius-Gheorghe Surgent ex-ALDE
  • Ionuţ-Iustin Talpoş ex-ALDE
  • Marius-Petre Nicoară ex-ALDE
  • Ion Popa ex-ALDE
  • Adrian Mocanu, ex-PMP, ex-ALDE, ex-PMP

Posibil lista să nu fie completă.

A fost necesară şi intervenţia preşedintelui Iohannis, înainte de alegerile locale. Degeaba. La alegerile parlamentare situaţia traseiştilor veniţi la PNL este cea ilustrată mai sus.

Politizarea funcţiilor publice. Obedienţă sau competenţă? Orban a ales obedienţă

Există o întreagă discuţie în societate despre politizare, depolitizare. Este adevărat că funcţii numite pot şi uneori trebuie să fie politizate. Funcţiile de miniştri, secretari de stat, directori de principale instituţii. Dar asta nu înseamnă câtuşi de puţin că pe aceste funcţii pot fi puşi oameni de partid, obedienţi chiar dacă incompetenţi. Ce s-a întâmplat în reportajul difuzat de Recorder este doar vârful aisbergului. Obiceiul politicienilor noştri, inclusiv al lui Orban, este ca odată ajunşi în funcţii importante să răsplătească filialele partidului cu funcţii înalte în aparatul de stat. Inclusiv cu funcţii de miniştri. Obedienţi dar incompetenţi.

Premierul Orban a numit şi menţinut în funcţii miniştri precum Monoca Anisie, la Educaţie. O profesoară de liceu, fără competenţe manageriale de înalt nivel necesare gestionării unui sistem complicat cum este Educaţia. Ce s-a întâmplat, am văzut. Educaţia din România nu a făcut nici un pas înainte, în privinţa planurilor cadru, a programelor şcolare, a măsurilor după testele PISA. Pandemia ne arată că un milion de elevi nu beneficiază de educaţie online, drumul acestora în viaţa şcolară fiind oprit de cele două semestre în care n-au învăţat nimic.

Ministrul Florin Cîţu, a ridicat deficitul bugetar până la cer, cel puţin 9,1% din PIB, n-a făcut un pas înainte pentru restructurarea aparatului bugetar, pentru creşterea încasărilor la buget, creştere menţinută la un ruşinos nivel de 27% din PIB, în timp ce media europeană este 42% din PIB. În 2009-2010 România a devenit nefinanţabilă pentru un deficit de 5,7% din PIB. Acum este dublu. Ne îndreptăm cu viteză spre momentul în care creditorii interni şi externi vor spune stop împrumuturilor către România. Creditorii n-au mamă, n-au tată, când e vorba de bani. Deja săptămâna trecută ministerul de Finanţe n-a reuşit să împrumute 500 milioane de euro, pentru că randamentele cerute erau prea mari. Nu mai e mult să ajungem la un moment similar celui din mai 2010.

Un jurnalist i-a spus preşedintelui Iohannis: „Vorbim despre 27 de inspectori şcolari numiţi de Partidul Naţional Liberal în ultima perioadă, peste 28 de manageri de spitale numiţi de liberali şi 13 şefi la Apele Române în 13 judeţe. Mulţi dintre aceştia nu au, practic, nimic în comun cu domeniul şi funcţiile pe care le ocupă. Unii dintre ei, dacă-mi permiteţi, de exemplu la Dâmboviţa, un şef independent la Sistemul Hidrologic a fost şef de magazine.”

Aceştia sunt politrucii, din clientela de partid a PNL, care au fost numiţi pe criterii de obedienţă, nu de competenţă. Este adevărat că şi preşedintele Iohannis a izbucnit, detaşându-se clar de PNL:

Resping categoric orice demers de numire în funcţii publice a unor persoane care nu întrunesc condiţiile cerute de lege şi nu au experienţă în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioadă atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziţii importante în structurile centrale sau locale ale administraţiei să fie promovaţi oameni mediocri, fără experienţă, impostori sau alte persoane care nu deţin calităţile şi calificările necesare.

Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcţionare a statului este apanajul unei mentalităţi învechite şi reprezintă totodată un afront adus cetăţenilor şi o frână în dezvoltarea oricărei societăţi democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care îşi găseşte facil locul o clientelă politică incompetentă”.

Târziu. Răul a fost făcut. Sunt mii de posturi ocupate de clientela de partid, obedientă dar incompetentă, iar în situaţia managerilor de spitale această politică nenorocită s-a soldat cu zeci, poate sute de morţi.

Guvern minoritar, exclusiv PNL, cu susţinerea din umbră a PSD

În anteriorul articol am susţinut această ipoteză, conform unor surse convergente din ambele partide. Urmărind comentariile care au însoţit articolul şi cele de pe reţelele de socializare, ipoteza se confirmă, comentatorii adăugând informaţii şi argumente în favoarea acestei presupuneri. Cum aversiunea dintre PLUS şi PNL creşte de la o zi la alta, nu văd USR PLUS înhămându-se la un guvern condus de Orban. Apelez încă odată la preşedintele Iohannis să analizeze şi să cântărească cu grijă desemnarea viitorului premier. Dacă acesta va fi Orban, ipoteza avansată are şanse foarte mari să se realizeze.

Ludovic Orban a crescut la o şcoala politică nefastă

I-a văzut la lucru pe Iliescu, Patriciu, Năstase, Tăriceanu, Geoană, Ponta. A învăţat de la ei „combinăgeala” politică, şmecheriile şi trucurile care să-l ţină la guvernare cât mai mult timp. Eliminarea guvernelor nocive ale PSD au reprezentat o miză de care Orban s-a achitat onorabil. Dar în viitor România are nevoie de oameni noi. Mai ales în fruntea guvernului.

Am mai scris că preşedintele Iohannis trebuie să-şi îndrepte atenţia asupra unor posibili viitori premieri de la PNL, printre care Ilie Bolojan, Emil Boc, Siegfried Mureşan, posibil şi alţii. Miza este ca în viitorii patru ani să avem parte într-adevăr de reformele enunţate inclusiv de şeful statului, nu de „combinăgeală” politică.

Preşedintele Iohannis s-a lăudat că „nu va lăsa guvernul de capul lui”. Adică de capul lui Orban. Din păcate, l-a lăsat!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite