Bolcaş: Am refuzat numirea la CCR. A fost o mârşăvie; Ponta: Rămâne un jurist de excepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Bolcaş, propus de PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCR), a avut, dis de dimineaţă, o discuţie cu premierul Victor Ponta la Palatul Victoria. Ulterior, Bolcaş a declarat că a refuzat numirea la Curte.

UPDATE Premierul Ponta a declarat, luni, după şedinţa BPN al PSD, că în cursul zilei de astăzi este posibil să se decidă nominalizarea pentru Curtea Constituţională, după ce Lucian Bolcaş a anunţat că îşi retrage candidatura.

„In ce priveşte nominalizarea la CC, am discutat cu Bolcaş, care mi-a spus că nu doreşte să candideze în  continuare, având în vedere ameninţările preşedintelui Băsescu. Rămâne un jurist de excepţie şi un om care în mod sigur are un cuvânt greu de spus în funcţionarea instituţiilor statului, însă important era ca o instituţie fundamentală cum este Curtea Constituţională  să nu fie blocată de bătălia în care Băsescu a anunţat că o va duce. Aşteptăm, am vorbit şi cu Zegrean, pentru a-l întreba, azi trimite către Senat Adresa oficială privind vacantarea funcţiei de judecător. Imediat ce avem înştiinţarea, în cadrul Comisiei juridice vom face o propunere pentru funcţia de judecător şi Senatul se va pronunţa“, a declarat Ponta. 

UPDATE Lucian Bolcaş a declarat, la Antena 3, că a refuzat numirea la CCR, imediat după întrevederea cu premierul Ponta.

„Eu am considerat că numele meu nu poate să fie folosit prin tot soiul de manevre care de care mai urâte şi mai mârşave împotriva celor care m-au propus. Eu nu accept acest lucru, să se încerce să fie discreditaţi, folosind numele meu, persoane care îmi sunt apropiate şi şi-au arătat încrederea în mine. În aceste condiţii nu am acceptat ca numele meu să fie folosit într-un joc politic de dezbinare a USL. În aceste condiţii am refuzat numirea", a spus Bolcaş într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

El a spus că a luat decizia pentru ca s-au asociat numelui său "acuzaţii nefondate". "Premierul a înţeles punctul meu de vedere şi îi mulţumesc", a spus Bolcaş.

Fostul vicepreşedinte al PRM a adăugat că acuzaţiile neîntemeiate la adresa sa se vor răsfrângr asupra celor care l-au susţinut.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Lucian Bolcaş rămâne propunerea PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională şi că liberalii au acceptat joi această propunere.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că în cazul în care se confirmă acuzaţiile privind atitudini antisemite ale lui Lucian Bolcaş, care este propus de PSD pentru a ocupa un post de judecător la Curtea Constituţională, atunci PNL nu-l va mai vota în plenul Senatului.

„Dacă reprezentaţii Institutului Elie Wiesel vor aduce argumentele, dovezile necesare, atunci nu va mai fi niciun semn de întrebare, şi bineînţeles că nu vor fi ignorate (...) Dacă au argumente solide, credibile, noi nu mai putem susţine numirea domnului Bolcaş“, a precizat Antonescu.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat miercuri seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că nu va participa la ceremonia în care va depune jurământul Lucian Bolcaş, persoana nominalizată de Senat pentru ocuparea locului vacant la CCR.

„Oricât s-ar supăra, nu pot uita dispreţul pe care îl are pentru statul de drept şi l-a manifestat fără rezerve şi are şi probleme de antisemitism demonstrate. Nu voi participa la ceremonia de depunere a jurământului de către acest domn”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul parlamentar PRM, Lucian Bolcaş,  a fost propus de Senat pentru a ocupa funcţia de judecător la Curtea Constituţională în locul Iuliei Motoc, care a plecat la CEDO. Lucian Bolcaş a făcut parte din grupul de avocaţi al fostului premier Adrian Năstase.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite