Luca Niculescu a primit aviz favorabil pentru postul de ambasador în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Luca Niculescu a primit, marţi, aviz favorabil din partea comsiilor de politică externă ale Parlamentului pentru postul de ambasador al României în Franţa.

Luca Niculescu a spus, în timpul audierilor, că relaţia româno-franceză este foarte puternică şi intensă şi că, în ultimii 26 de ani, toţi preşedinţii francezi, cu excepţia lui Francois Hollande, au fost în România.

Niculescu a mai spus că va exista un "sezon cultural românesc în Franţa", un proiect de mare anvergură cu ocazia împinirii a 100 de ani de la Marea Unire, care "ar putea fi unul dintre punctele trecute în foaia de parcurs".

De asemenea, Niculescu a amintit de importanţa preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din 2019 şi a precizat că dialogul politic dintre cele două ţări ar putea fi marcat în cotinuare de vizite politice la cel mai înalt nivel. Prima parte a anului 2016 ar fi cea mai bună pentru vizite la nivel înalt pentru că apoi România şi Franţa intră într-o perioadă electorală.

"Eu cred mult în diplomaţia parlamentară pentru că este contactul foarte direct dintre oameni care au legătură şi cu aleşii lor şi acest lucru poate ajuta, de asemenea, la menţinerea acestei relaţii deosebite", a mai spus Luca Niculescu.

Luca Niculescu a abordat şi capitolul schimburilor economice, spunând că sunt schimburi consistente între Franţa şi România, cifrate la 7 miliarde de euro în 2014, cu o balanţă echilibrată.

"Comunitatea românească din Franţa este, de asemena, una dintre priorităţi, în cazul în care voi deveni ambasador. Acolo este o comunitate dificil de estimat, cifrele pornesc de la 100.000 până la 300.000, am auzit chiar cifre mai mari, sunt oameni plecaţi în diferite etape, în timpul comunismului, în prima parte după '90, după anii 2000, o comunitate destul de eterogenă", a mai spus Niculescu, precizând că va păstra, în calitate de ambasador, o relaţie cât mai strânsă cu comunitatea de români de acolo.

Avizul consultativ al comisiilor de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului a fost dat marţi, după audierea jurnalistului. Următoarea etapă procedurală este semnarea decretului de numirea a sa ca ambasador al României în Franţa de către şeful statului.

Pe 6 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe jurnalistul Luca Niculescu pentru postul de ambasador al României în Franţa, Principatul Andorrei şi în Prinicipatul Monaco.

Luca Niculescu (născut în 1971) este licenţiat în Jurnalism şi deţinător al unui master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism, Strasbourg. Din 1992 este jurnalist al RFI şi din 2000 este redactor-şef al RFI România.

Niculescu a fost şi corespondent pentru France Info, France Inter, France Culture, TV 5 şi "Liberation". Jurnalistul a realizat emisiuni pentru Money Channel, TVR şi în prezent moderează o emisiune la Digi 24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite