„Logodnă“ cu năbădăi între PNL şi UNPR: Cine pierde şi cine câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile dintre PNL şi UNPR sunt în impas, după ce partidul fondat de Gabriel Oprea riscă să se destrame, în urma migraţiei de parlamentari către PSD, cel mai avantajat partid din această afacere.

În timp ce PNL negociază cu UNPR condiţiile unui parteneriat politic, PSD îşi îngroaşă rândurile cu parlamentari UNPR, nemulţumiţi de colaborarea cu liberalii. Nouă senatori şi patru deputaţi UNPR au anunţat deja că trec în barca PSD, iar racolările vor continua şi pe timpul verii. Toate aceste mişcări nu au fost prevăzute de PNL, care era dispus să se asocieze cu un partid pătat, precum UNPR, pentru a forma o majoritate parlamentară în sesiunea din toamnă. Calculele liberalilor au fost date peste cap însă de capturile făcute de PSD, iar fuziunea cu UNPR este pusă acum sub semnul întrebării în PNL. După primul val de plecări din UNPR, liberalii au amânat cu o săptămână şedinţa în care ar fi trebuit să se decidă formula de colaborare cu UNPR. PNL aşteaptă acum să vadă câţi parlamentari UNPR vor mai părăsi partidul pentru a calcula dacă o fuziune cu UNPR nu i-ar afecta mai mult decât să-i avantajeze.

De partea cealaltă, preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, speriat de plecările din partid, face paşi înapoi în ceea ce priveşte colaborarea cu PNL. Liderul UNPR a spus că formula agreată de partid este aceea a unei alianţe, şi nu a unei fuziuni prin absorbţie, aşa cum au convenit, iniţial, liderii celor două partide. „Formula cea mai avantajoasă este o alianţă sau, de ce nu, chiar a merge pe propriile puteri, vom face şi sondaje de opinie în perioada următoare. Ce-aş vrea să se înţeleagă este faptul că în urmă cu patru ani decizia de a merge într-o alianţă a fost luată la nivelul lunii septembrie “, a arătat Valeriu Steriu, luat prin surprindere de plecările din partid.

Varianta fuziunii a fost cea care i-a speriat pe cei mai mulţi progresişti, puşi să devină liberali cu acte în regulă şi să se supună condiţiilor de integritate ale PNL, test pe care îl picau cu brio mai mulţi parlamentari UNPR. Printre progresiştii cu probleme penale sunt lideri importanţi precum fostul preşedinte al partidului, Gabriel Oprea, fostul edil Neculai Onţanu sau senatorul Şerban Mihăilescu, nedoriţi în partid de PNL.

PNL exclude însă o altă formulă de parteneriat cu UNPR, cu excepţia unei fuziuni prin absorbţie. „Partidul Naţional Liberal nu face alianţe. Pentru noi nu există negocieri stil şantaj, obţineri de foloase viitoare, poziţionări cât mai bune, măritat la alegeri bărbaţii sau miresele. Vom discuta - şi preşedinţii noştri au mandat - cu toate partidele care se revendică de centru-dreapta pentru a fuziona cu PNL", a arătat deputatul PNL Cezar Preda, purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti.

PSD a profitat

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a folosit toate aceste condiţii impuse de PNL în beneficiul partidului său. Dragnea a băgat spaima în progresişti, arătând că Valeriu Steriu a negociat cu PNL doar pentru el şi pentru încă doi, trei, parlamentari“. În plus, Dragnea a mai spus că a existat o ofertă din partea PSD pentru o fuziune cu UNPR, însă Valeriu Steriu nu a fost interesat. Dragnea a făcut aceste declaraţii pentru a-l pune într-o lumină proastă pe Steriu în faţa partidului. De fapt, PSD nu a venit cu o astfel de propunere, nefiind dispus să pună parlamentari UNPR pe locurile eligibile de la alegerile parlamentare în locul social-democraţilor. „Nu a existat nicio ofertă reală din partea PSD, dincolo de orice declaraţie“, a arătat şi Steriu.

Cu toate astea, mesajele transmise de Dragnea au avut impactul dorit în rândul progresiştilor, care, disperaţi că vor rămâne pe dinafară, au trecut în barca PSD fără să clipească.

„Comportament de vătaf judeţean“

Fostul premier Victor Ponta, cel care a încurajat mereu păstrarea parteneriatului dintre PSD şi UNPR, crede că noua politică de alianţe adoptată de UNPR va conduce la dispariţia partidului şi îl critică pe Liviu Dragnea pentru că a pierdut un aliat precum UNPR.

„Îmi pare rău pentru UNPR - au fost aliaţi serioşi şi de încredere în guvernarea 2012-2015. Au construit un partid de la zero şi au mulţi oameni valoroşi. Au supravieţuit ca identitate într-un USL câştigător şi acum vor dispărea rapid într-un PNL pierzător. Sunt îngrijorat pentru PSD! E rău să fii cel mai mare partid, dar singur e foarte uşor să scapi de aliaţi şi e foarte greu să îţi câştigi alţii (mai ales dacă impresia de aroganţă şi comportament de "vătaf judeţean" este transmisă către parteneri)“, a comentat Victor Ponta.

Fostul premier dorea ca UNPR să rămână alături de PSD şi să se folosească de prietenia cu Gabriel Oprea pentru a mai trage sfori în PSD. Steriu a luat decizia de a se alia cu PNL peste capul lui Gabriel Oprea, care a făcut o criză la partid în momentul în care a aflat că noua conducere a bătut palma cu PNL, potrivit unor surse din UNPR.

UNPR, în degringoladă totală

UNPR, partidul care avea puterea să facă sau să desfacă Guverne până acum un an, se află acum în pragul dispariţiei. În mai puţin de un an, UNPR  a pierdut mai mult de jumătate dintre parlamentari.

Primul val de plecări a avut loc după ce Gabriel Oprea, strivit politic de problemele penale care au ieşit la iveală, şi-a pierdut funcţiile din Guvern şi a demisionat din cea de preşedinte al partidului. Peste 20 de parlamentari au părăsit atunci barca UNPR la fel de repede cum au urcat în ea. Beneficiar a fost atunci tot PSD, care a pus mâna pe cei mai mulţi parlamentari traseişti.

UNPR a început Legislatura 2012-2016 cu 12 parlamentari, iar doi ani mai târziu avea de cinci ori mai mulţi, racolaţi de la toate partidele. În acest moment, UNPR a rămas cu 29 de deputaţi şi senatori, iar numărul lor este în scădere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite