Logodna Moldovei cu UE, urmată de reîntregirea familiei în sânul României Unite

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
O posibilă soluţie administrativă pentru România Unită
O posibilă soluţie administrativă pentru România Unită

Logodna Republicii Moldova cu UE trebuie să fie urmată de efortul românilor de pe ambele maluri ale Prutului de reîntregire a familiei prin reunificarea celor două state româneşti. Republica Moldova şi-ar asigura astfel intrarea în UE într-un timp record şi ar bloca orice încercare a Rusiei de a o întoarce din drum. Reunificarea cu România reprezintă suprema răsplată pentru Republica Moldova care a avut curajul să se rupă de Est.

Cât ar dura pentru Republica Moldova integrarea în UE pe cont propriu? Zece ani cel puţin, timp în care se pot întâmpla multe, adică multe lucruri rele care să îi blocheze accesul. Reunificarea cu România nu reprezintă, în acest moment, doar un ideal şi o dorinţă a neamului românesc, ci şi un act pragmatic care să-i pună la adăpost pe românii de peste Prut care altfel se vor confrunta cu măsurile represive ale Rusiei.

Dorinţă este, putinţă este, ce ne mai lipseşte pentru a realiza visul de aur al românilor de a fi uniţi în cadrul unui singur stat românesc? Iniţiativa politică a decidenţilor, care trebuie să renunţe să mai gândească doar pentru un mandat, doar pentru câţiva ani, şi să vadă în viitor, să acţioneze ca oameni de stat, nu ca ocupanţi temporari ai unor funcţii cărora nu le pasă ce rămâne în urma lor după părăsirea posturilor.

Cine lipseşte acum de la efortul reunificării este absent din istoria propriului său neam.

Românii de pe ambele maluri ale Prutului au şansa istorică de a reface Marea Unire de la 1918 chiar în preajma centenarului acestui act istoric fundamental, în aşa fel încât 2018 să ne găsească din nou împreună, aşa cum ne-a fost sortit şi aşa cum este firesc pentru un popor.

Ne vom ridica la înălţimea oportunităţii istorice care ne stă în faţă, sau vom lăsa să treacă iarăşi şansa pe lângă noi? Eu cred că niciodată după căderea comunismului nu am fost mai aproape de o Românie Unită, dar paşii pentru realizarea ei trebuie făcuţi de fiecare dintre noi, de la nivelul nostru de putere şi de decizie. Contează fiecare voce, fiecare dorinţă, fiecare gest. Adunate, vom avea milioane de voci care vor spune DA Unirii şi milioane de cetăţeni care vor face ca procesul să se întâmple în mod real. Cine lipseşte acum de la efortul reunificării este absent din istoria propriului său neam.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite