Locul USR în violul politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia arată astfel: PSD a întors la spate mâinile statului român şi îl ţine strâns, ca să fie violat cu sârg şi aplomb. În timp ce statul plânge şi se zbate, se aud din spatele mustăţii îndemnuri la calm. Nu e un viol, e o tradiţie naţională, aşa că ciocu' mic şi hai să ne prefacem că ne place. Dacă încetezi să ţipi, poate îţi cresc salariul. PNL, copil de casă, participă de zor la viol, dar precaut, cât să poată nega în caz că apare poliţia.

De pe margine, ALDE şi PMP ştiu că nu mai pot, că a cam trecut vremea să participe la viol, dar nu-i împiedică nimeni să comenteze sau să aibă păreri solide despre ce curvă proastă e, uite cum ţipă şi se zbate. ALDE e mai degrabă dispreţuitor cu curva. Nu e ceva la care merită să te cobori atunci când ai papion. La PMP situaţia aduce a stand-up comedy. „Pe vremea mea nu ţipa, stătea de plăcere, sunteţi atât de proşti încât nici un viol nu sunteţi în stare să comiteţi. Să vă fie ruşine! Las că depun eu un amendamet ca să vedeţi cum se face“. Şi la sfârşit apare Coaliţia pentru Familie, care cere un referendum prin care să se recunoască faptul că, deoarece purta fustă scurtă, era machiată şi umbla la ore târzii pe stradă în loc să spele vasele, să pună mâncarea în farfurie şi să şteargă copiii la fund, înseamnă că merită violul. Nu de alta, dar violul fără galerie e ca micul fără muştar.

Şi unde e USR în toată povestea asta? Păi, de vreun an, când a început să scoată capul, USR e un fel de trecător care atunci când vede violul încearcă să sune la poliţie. Când constată că nu-i răspunde nimeni, începe să dea sfaturi motivaţionale victimei.

„Hai, că se poate, trebuie doar să-ţi doreşti şi o să vezi că o să se întâmple. Şi te rog să constaţi că spre deosebire de ceilalţi eu nu particip la viol, ci stau cuminte deoparte, pentru că ai mei nu ştiu să fure“.

Ce încerc să spun e că, deşi aşteptăm de la USR să ajute victima, momentan tot ce se poate primi e un discurs motivaţional. Insuficient, e perfect adevărat. Totuşi, nu se poate altfel până când nu pricepem că politica românească a fost construită cu un singur scop: capturarea statului. Nu există doctrine propriu-zise, există nevoi. Nu există politici publice, există capturarea statului. Nu e vina USR pentru asta, e vina lumii în care trăim. De fapt, până să apară USR simţeam un soi de arsură pe care nu ştiam cum să o numim. Acum ştim, se cheamă viol. Şi nu e vina USR-ului pentru el. E vina clasei politice aşa cum s-a construit ea.

Asta nu scuză USR de responsabilitatea care îi revine. Dă semne că începe să înţeleagă. Dacă aveţi timp să urmăriţi discursurile de la congresul partidului, o să vedeţi atât de multă autocritică încât o să credeţi că asistaţi la un exerciţiu de exorcizare. În treacăt fie spus, dacă ar fi existat astfel de discursuri la PSD sau PNL, cred că excluderea respectivilor era primul pas către plutonul de execuţie. Imaginaţi-vă că cineva l-ar fi criticat pe Liviu Dragnea în aşa hal. Era un băiat pe la PSD care a spus în public că un singur candidat e dictatură. Ştie cineva unde e el astăzi şi cu ce se ocupă? Aşa că, da, USR e ce avem mai bun astăzi şi, în acelaşi timp, insuficient.

Cu bune şi cu rele, oamenii aştia ar trebui să priceapă că dacă au decis să intre în politică au decis să facă ceva pentru restul societăţii, nu să se ascundă în spatele fricii că nu o să-i mai voteze conservatorii. Altfel, dacă stau degeabă şi se gândesc cum să-l ardă pe ăla din partid care ar putea să le ia scaunul sau cum să voteze conform conştiinţei lor pentru că la ei în sat o palmă-două nu a omorât pe nimeni, înseamnă că am ales pesedişti timizi. Mi-ar plăcea că atunci când sorb din ciorba care costă 2,38 lei să se întrebe ce au făcut ei astăzi pentru noi. Dacă nu găsesc răspuns, să ştie că tocmai au primit o şpagă simbolică într-un polonic de ciorbă ieftină.

Poate le şoptim mai des că violul nu se opreşte cu vorba bună. Şi să nu se simtă ameninţaţi, dezamăgiţi sau ruşinaţi că le cere lumea lucruri. Se cheamă politică şi, spre deosebire de opinia generală din lumea în care trăim, ea nu e o curvă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite