Liviu Dragnea, şef la PSD cu binecuvântarea lui Ion Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea s-a impus cu un scor detaşat în faţa favoritei lui Victor Ponta, Rovana Plumb FOTO Mediafax
Liviu Dragnea s-a impus cu un scor detaşat în faţa favoritei lui Victor Ponta, Rovana Plumb FOTO Mediafax

Liviu Dragnea s-a impus în faţa Rovanei Plumb cu un scor zdrobitor, devenind astfel succesorul lui Victor Ponta la şefia PSD. Victoria lui Dragnea reprezintă, de fapt, înfrângerea lui Victor Ponta, care a pierdut controlul partidului după mai mult de cinci ani

Liviu Dragnea a fost votat, ieri, şef interimar al PSD, cu 65 de voturi favorabile, în timp ce contracandidata sa, Rovana Plumb, a primit doar 18 de voturi. Rezultatul votului de ieri a dovedit, astfel, că Victor Ponta a pierdut sprijinul partidului, care nu l-a urmat în decizia sa de a o susţine pe Rovana Plumb, ci l-a preferat pe Liviu Dragnea.

“Colegii mei mi-au acordat un vot de încredere pentru a forma o echipă unită care să pregătească într-un termen foarte scurt un plan concret de acţiuni în teritoriu şi în Parlament”, a spus Dragnea, la finalul unei şedinţe care a durat aproape patru ore. Din echipa formată în jurul noului şef al PSD fac parte Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor, lideri care au ajutat la alegerea lui Dragnea în detrimentul Rovanei Plumb. “Lângă mine este Valeriu Zgonea, un om care cred că trebuie valorizat. De asemenea, avem doi oameni în Comitetul Executiv care conduc două structuri asociative foarte importante, Robert Negoiţă şi Marian Oprişan. Rolul lor important este să înceapă un program de acţiuni concrete cu primarii şi preşedinţii de CJ”, a mai spus Dragnea.

La poza finală, după încheierea votului, Dragnea a ţinut să fie flancat de Valeriu Zgonea şi Marian Oprişan, pe care a reuşit să-i coopteze în echipa sa,  oameni alături de care se va prezenta şi la Congresul partidului din noiembrie. “Cu tot respectul pentru doamna Plumb, cea mai bună soluţie era omul care este cunoscut de la cel mai simplu om de partid până sus, în Guvern. Dragnea este omul cu care Ponta a candidat în tandem la Congres şi am considerat important să arătăm continuitate în actul de guvernare al PSD”, a spus şi Valeriu Zgonea, rugat de Dragnea să intervină.

„Doamna Plumb, care este un om cu experienţă, un ministru remarcabil, este preşedinta Consiliului Naţional şi era ilogic să fie în acelaşi timp şi preşedintele partidului”, a spus şi Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene din România (UNCJ).  Din poza de final a lipsit Victor Ponta, care  a plecat din sală înainte de vot şi nu a mai revenit, deşi a spus că se va întoarce pentru a vota. Practic, Ponta a pierdut ieri frâiele partidului după o perioadă de cinci ani în care s-a făcut doar voia sa în partid, având de partea sa cartea guvernării asigurată de Gabriel Oprea.

Noua conducere a PSD a ţinut însă să arate că alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD nu va influenţa în niciun fel guvernarea pentru că Gabriel Oprea susţine noua echipă formată în jurul noului şef al PSD. „Înainte de a ieşi la conferinţa de presă am avut o discuţie cu Gabriel Oprea, amicul meu de 15 ani de zile, care sprijină formula votată azi de Comitetul Executiv, şi îl asigur de dorinţa  noastră de colaborare onestă”, a ţinut să precizeze Dragnea.

Cărţile s-au făcut în biroul lui Zgonea

Semnale că balanţa PSD va înclina în favoarea lui Liviu Dragnea au fost dinainte de şedinţa CexN, când Victor Ponta, împreună cu Liviu Dragnea, Marian Oprişan şi alţi susţinători ai lui Dragnea s-au întâlnit, în cadru restrâns, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. În tot acest timp, Rovana Plumb se afla, de una singură, în sala unde a avut loc şedinţa PSD. Întrebată cine va câştiga preşedinţia intermară a PSD, Rovana Pumb a fost rezervată, spunând  doar că are “toată convingerea că după reuniunea CExN va câştiga PSD”. 

După întâlnirea cu Dragnea, Zgonea şi Oprişan, Victor Ponta, cel care a promovat-o pe Rovana Plumb în funcţia de preşedinte interimar, nu a dorit să spună cui îi va acorda votul şi a subliniat că, oricare ar fi câştigătorul, îl va susţine. “Eu voi sprijini conducerea PSD, pentru că toată lumea, şi Rovana, şi Liviu, toţi ceilalţi m-au sprijinit cât am fost lider PSD. Doar nu vă imaginaţi că eu, care am fost lider PSD, nu o să-l sprijin pe cel care va fi votat”, a  explicat Ponta. Nici Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, nu a dat, iniţial, o direcţie partidului, spunând că nu susţine pe niciunul dintre cei doi candidaţi. De cealaltă parte, cei mai mulţi lideri din teritoriu au spus, neoficial, că Rovana Plumb nu are nicio şansă şi că îl preferă pe Liviu Dragnea la conducerea PSD.

În şedinţă, gruparea strânsă în jurul lui Liviu Dragnea a ieşit, din nou, în evidenţă. Peste 90% dintre cei care au luat cuvântul s-au exprimat în favoarea lui Dragnea. Potrivit unor surse apropiate noului şef al PSD, Liviu Dragnea s-a întâlnit, marţi, la un restaurant din Capitală, cu mai mulţi lideri din teritoriu pentru a pregăti discursurile din timpul şedinţei de ieri. “Au fost majoritatea din CexN la întâlnire. Se cam ştia de astăzi deznodământul acestei zile. Luările de poziţie au fost articulate. Susţinătorii Rovanei, aceia puţini, au venit complet nepregătiţi. Susţinătorii lui Dragnea au reuşit să-i convingă şi pe cei indecişi”, au declarat surse din interiorul şedinţei.

Mesajul lor a fost unul asemănător, acela că Rovana Plumb se află deja în conducerea PSD şi ocupă şi un minister foarte important, cel al Muncii, în timp ce Dragnea a renunţat la funcţia de ministru al Dezvoltării şi la cea de preşedinte executiv. Argumentele au fost acelea că Liviu Dragnea cunoaşte mult mai bine partidul şi că îl poate organiza pentru a obţine un scor bun la alegerile de anul viitor.

Iliescu a fost de partea lui Dragnea

Un cuvânt de spus  l-a avut şi Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, care i-a pus pe gânduri pe social-democraţii indecişi. Prezent la şedinţele partidului doar în momente critice, Iliescu a spus că votul său merge către Liviu Dragnea pentru că “este bun organizator”, deşi săptămâna trecută spunea că o susţine pe Rovana Plumb. “M-a onorat susţinerea domnului Iliescu, a avut o argumentaţie foarte solidă, corectă, raţională. Rovana Plumb este preşedinta Consiliului Naţional şi domnul preşedinte a spus ca noi să facem echipă, preluarea interimară a atribuţiilor să fie preluată de mine”, a spus Liviu Dragnea.

Ponta îşi ia rămas bun de la PSD

În debutul şedinţei, Victor Ponta, anticipând rezultatul votului, a lăsat să se înţeleagă că epoca sa în fruntea PSD a apus şi că este momentul să lase locul altcuiva, dându-l exemplu pe Ion Iliescu. Vreau să vă mulţumesc, cea mai mare onoare pentru mine a fost să fiu preşedinte al PSD şi să vă zic că mai avem multe lucruri de făcut împreună. Din experienţa fostului preşedinte Iliescu am învăţat că cel mai tare eşti iubit când eşti ales şi când pleci din funcţie“, a spus Ponta, smulgându-i un zâmbet fostului preşedinte al statului şi al PSD.

Funcţia de preşedinte al PSD a rămas vacantă după ce Victor Ponta s-a retras cu doar o zi înainte ca DNA să anunţe că este inculpat în dosarul Turceni-Rovinari. Situaţia juridică lui Dragnea este cu atât mai complicată, având în vedere că el a primit o condamnare în primă instanţă. Noul şef al PSD a evitat însă să vorbească de condamnarea primită în dosarul „Referendumul”, o piatră de moară care l-a determinat să-şi dea demisia din funcţia de preşdinte executiv al PSD şi din cea de ministru al Dezvoltării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite