Liviu Dragnea, presat de partid să facă pace cu Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Victor Ponta. FOTO Mediafax / Octav Ganea
Liviu Dragnea şi Victor Ponta. FOTO Mediafax / Octav Ganea

Liderii PSD din teritoriu au insistat ca Victor Ponta să fie instalat în fruntea Camerei Deputaţilor, în locul lui Valeriu Zgonea, iar Liviu Dragnea a cedat pentru a nu trezi o nouă răscoală în prag de alegeri. Totuşi, Zgonea nu se dă plecat aşa uşor.

Grupul deputaţilor PSD s-a reunit ieri la Parlament şi a demrat procedura de revocare a lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor. „Grupul a decis în unanimitate prezentarea la Biroul Permanent a solicitării privind revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a domnului Valeriu Zgonea“, a declarat Marian Neacşu. Potrivit unor surse din PSD, urmaşul lui Zgonea va fi fostul premier Victor Ponta, care revine astfel în vârful politicii, la exact şase luni de la demisia din funtea Guvernului, generată de tragedia de la Colectiv. Deocamdată, Ponta este precaut. „Astăzi să nu vă stricăm surprizele. O să discutăm şi o să luăm decizii împreună. Decizii înţelepte. Da, am vorbit cu Liviu Dragnea. Am discutat cu Liviu tot ceea ce este bine pentru PSD şi pentru alegătorii noştri, ai USL“, a spus Ponta, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă va fi viitorul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Decizia lui Dragnea de a accepta ca Ponta să preia a treia funcţie din stat este cu totul şi cu totul surprinzătoare, în condiţiile în care între cei doi există o veche rivalitate politică, mascată însă în public de zâmbete şi declaraţii de prietenie. Atunci de ce a acceptat Dragnea? „Oricât de bine ar controla Liviu partidul, Victor Ponta este încă foarte respectat, se bucură de susţinere în teritoriu. Dacă Liviu l-ar fi impus pe Florin Iordache la şefia Camerei, ar fi generat frustrare în partid şi e bine să te fereşti de astfel de lucruri în preajma campaniilor. Aşa că Liviu a decis corect, chiar dacă, să fim sinceri, ştim cu toţii că şi-ar fi dorit altceva“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. Aceleaşi surse susţin că mai mulţi lideri din teritoriu „i-au sugerat“ lui Liviu Dragnea să-l susţină pe Ponta pentru şefia Camerei, întrucât ar aduce un plus partidului la locale şi la parlamentare, în ciuda problemelor penale. „Victor Ponta e important pentru electoratul nostru. Asta cu problemele penale aţi văzut foarte bine că nu ţine în ochii electoratului. Vedeţi cazul Vanghelie, chiar şi cazul Piedone“, mai susţin sursele social-democrate.

Semnalul că Dragnea şi Ponta vor face pace a fost dat chiar de Marian Neacşu, mâna dreaptă a preşedintelui PSD. „Recunosc, în calitate de conducător al lucrărilor din Cameră, am încercat să obţin un punct de vedere de la domnul Ponta ( cu privire la numirea în fruntea Camerei - n.r). Nu mi l-a dat. Eu personal îl susţin. Cu ocazia asta are posibilitatea să îşi îmbunătăţească palmaresul de prezenţe“, a spus
Neacşu, ironic, cu trimitere la faptul că Ponta este printre cei mai mari chiulangii dintre deputaţi.

Un alt lider al PSD a povestit pentru „Adevărul“ că planul lui Dragnea este să-l folosească pe Ponta pe termen scurt. „Ponta va fi preşedintele Camerei până în toamnă, când se va schimba totul. Şi gândiţi-vă că nici Justiţia nu poate influenţa decisiv partidul. Dosarul lui Ponta se judecă, iar noul dosar al lui Dragnea e încă în faza de început. Aşa că, în aceste luni, Dragnea nu poate să piardă partidul, indiferent ce ar face Ponta“, susţine liderul PSD.

Ce se aşteaptă de la Ponta

Mai mulţi lideri ai PSD au insistat ca Ponta să-l înlocuiască pe Zgonea cu gândul că fostul premier va da curs iniţiativelor de modificare a legislaţiei penale. Cel care susţine cu vehemenţă pachetul de legi anti-Justiţie este deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cel care l-a acuzat pe Zgonea că este „sclavul americanilor şi al DNA“. Potrivit unor surse din PSD prezente la şedinţa de ieri, Rădulescu pregăteşte un proiect legislativ care să prevadă că poţi face un denunţ numai în interval de un an de la comiterea faptei. În caz contrar, fapta se prescrie. „Vă rog să mă credeţi că pe Rădulescu nu prea îl mai bagă nimeni în seamă în partid. El este mai aproape de excludere.Iar dacă Dragnea decide că un astfel de proiect nu trece, păi nu trece şi gata. Ponta ce poate face? Îl poate pune pe ordinea de zi. Şi majoritatea cine o stabileşte, nu Dragnea?“, a comentat unul dintre liderii PSD.  Înscăunarea lui Victor Ponta ar urma să se producă săptămâna viitoare, în următoarea şedinţă a Camerei
Deputaţilor.

Zgonea nu se dă dus

Deşi înlocuirea lui Zgonea pare o simplă formalitate - din moment ce a fost exclus din partid, iar PSD are majoritate în parlament - Regulamentul Camerei Deputaţilor le dă unele bătăi de cap social-democraţilor. Articolul 26 din Regulament spune: „Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele“. Ultima frază este esenţială. În mod normal, Valeriu Zgonea face parte din grupul parlamentar al PSD. Numai că, potrivit unor surse din anturajul lui Zgonea, fostul preşedinte executive al PSD consideră că odată exclus din partid şi-a pierdut şi calitatea de membru al grupului. Totuşi, statutul PSD tace când e vorba despre afilierea la grupul parlamentar.  Liderul deputaţilor PSD Florin Pâslaru a declarat pentru „Adevărul“: „Chiar dacă a fost dat afară din partid, Zgonea este încă membru în grupul PSD. Iar eu, în calitate de lider de grup, aşa cum spune Regulamentul, am trimis propunerea de revocare către Biroul Permanent. Deci la data la care s-a făcut propunere de revocare, Zgonea era mebru al grupului PSD. Ce face el mai deprate, e treaba lui“.

În cazul în care Zgonea şi-ar fi anunţat demisia din grupul PSD la şedinţa de ieri a Camerei Deputaţilor, atunci devenea deputat neafiliat iar PSD nu-i mai putea cere revocarea. Poitrivit unor surse din PSD, Zgonea s-a gândit al acest scenariu, însă s-a trezit puţin cam târziu. Totuşi, surse din anturajul lui Zgonea susţin că fostul preşedinte executiv al social-democraţilor  va demsiona din grupul PSD până când schimbarea sa va fi votată în plen, astfel încât să aibă motiv de a contesta în instanţă decizia Camerei Deputaţilor.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite