Liviu Dragnea nu a câştigat, puciştii au pierdut!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum s-ar putea rezuma ceea ce s-a petrecut ieri, vineri, 21 septembrie, în cursul lucrărilor Comitetului Executiv Naţional al PSD? Şedinţă care a mai confirmat o dată câtă dreptate se ascunde în zicerea americană, pe care am citat-o în editorialul de ieri, „nimic nu e gata până nu e gata”.

Cred că cel mai onest ar fi să spunem că nu a fost vorba despre mult zgomot pentru nimic, aşa cum susţin apărătorii d-lui Liviu Dragnea care astăzi îşi freacă mâinile de bucurie că acesta rămâne, cel puţin încă o perioadă, în funcţie, şi poate să le promită pe mai departe posturi, dregătorii, onoruri, ci că Liviu Dragnea nu a câştigat, iar puciştii au pierdut.

Cred că la fel de sigur e faptul că certurile interne din PSD nu s-au încheiat odată cu sfârşitul CEX-ului, chiar dacă mulţi dintre cei care până ieri figurau printre acuzatorii publici ai preşedintelui partidului, începând de vineri, de la ora 12, 30 încolo, au intrat brusc în defensivă. Iar nehotărâţii şi-au amintit, înţelepţi, un simpatic cuplet al regretatei Stelei Popescu ce ne sfătuia să nu ne mai certăm. Drept pentru care o persoană ştearsă, aşa cum este d-na Doina Pană, le propunea celor aflaţi aparent pe poziţii ireconciliabile să cânte un cântec vesel şi să parcurgă încolonaţi bulevardul Împăcării.

Partea proastă pentru PSD este că strategia lui deficitară la capitolul Investiţii se va reflecta şi la nivel politic. Un bulevard al Împăcării nu există, nu a fost construit din cauza viziunii neghioabe a d-lui Dragnea, iar lipsa lui se va face resimţită cred că nu mai departe decât începând cu ziua de luni, 24 septembrie. În sensul că maşina de vot pesedistă din Parlament va începe să se gripeze, să dea rateuri, votul acordat în favoarea iniţiativelor guvernamentale va fi negociat, condiţionat, plătit cu tot felul de aranjamente, că nemulţumiţii sau înfrânţii îşi vor arăta încă mai abitir unii altora  colţii şi astfel se va accentua fisura din interiorul PSD.

Cert e că Dragnea nu va putea conduce la infinit partidul având alături la aceeaşi masă vicepreşedinţi, unii dintre ei cu funcţii importante şi în guvern, care i-au făcut reproşuri, l-au acuzat de dictatură, unii mergând până într-acolo încât i-au spus fără menajamente că îndreaptă ţara spre dezastru. Va fi pus în situaţia de a găsi soluţii spre a-i exclude din propria lui echipă, dar şi din aceea a d-nei Dăncilă, astfel încercând să ascundă ori să atenueze antagonismele din PSD.

Sigur, tare ne-am fi dorit ca Dragnea să piardă, să fie înlăturat chiar ieri de la conducere. Însă nu pot să nu-i dau dreptate, desigur din cu totul alte motive şi de pe poziţii diferite, acelui preşedinte de organizaţie judeţeană PSD care se întreba dacă partidul dispune de o soluţie reală de înlocuire a celui care ar trebui să plece. Ei bine, nu, nu are. Nu văd cu ce ar fi mai buni decât dl. Liviu Nicolae Dragnea doamna Gabriela Firea sau domnii Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu, Nicolae Bădălău. Toţi au şcoală puţină, diplome obţinute la universităţi fără relevanţă, prin studii la fără frecvenţă, deţin o pregătire politică şi economică precară, sunt ieşiţi din pulpana d-lui Dragnea. Până mai ieri se gudurau pe lângă El Lider Máximo, îi elogiau înţelepciunea, clarviziunea, îl asigurau că are contract cu veşnicia. J-au cauţionat şi elogiat aventurismele atât la nivelul politicii interne cât şi în plan extern, au fost de acord, fără să crâcnească, cu sfidările la adresa UE. Ajunge să le recitim scrisoarea apărută miercuri, moţiunea, cum o califică dl. Mihai Tudose, e suficient să parcurgem cele 19 măsuri pe care ei le prezintă a fi imperative şi ne convingem repede că respectivii nu propun nici o schimbare de substanţă.

Cât dinspre partea Opoziţiei- nici o nădejde, nici un semn bun. Nimic mai relevant pentru dezorientarea liberalilor, care pretind că ar fi pregătiţi oricând să preia în bune condiţii guvernarea, decât faptul că ieri, chiar în ziua CEXN al penalilor din PSD, primarul cu părul cănit al Aradului, un anume ins pe nume Falcă Gheorghe, a anulat, doar fiindcă aşa au vrut pixul şi mintea lui puţină, mai bine de 20.000 de semnături în favoarea iniţiativei Fără penali în funcţii publice. Iar liberalul şef Ludovic Orban nu a avut nici o reacţie.

Alte măşti, aceeaşi piesă. Nici o soluţie. Ciuleandra.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite