Liviu Dragnea le-a arătat primarilor parola pentru evitarea puşcăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea, la întâlnirea cu primarii FOTO INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea, la întâlnirea cu primarii FOTO INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Liderul PSD s-a angajat în faţa primarilor că Parlamentul va redefini în lege relaţia dintre legalitate şi oportunitate. În viziunea PSD, oportunitate înseamnă portiţa prin care se poate scăpa de răspunderea penală. Un exemplu elocvent este Ordonanţa 13, adoptată de Guvern tot pe criteriul „oportunităţii“.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, la reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, că distincţia dintre legalitate şi oportunitate va fi definită în Parlament, „indiferent de presiuni“, aluzie la faptul că ordonanţa de urgenţă 13, care modifica radical legislaţia penală, a fost ulterior abrogată la presiunea străzii.  „Oportunitatea e a celui ales în mod legitim într-un proces democratic, o dă legitimitatea unui vot, obligaţiile asumate în campanie, libertatea de a lua decizii cu Consiliul local pentru a dezvolta comunitatea, aşa cum crede acel Consiliu local”, a afirmat Liviu Dragnea.

Practic, PSD traduce cuvântul oportunitate în felul următor: primarul poate lua o decizie care să încalce legea, însă nu trebuie să plătească penal, întrucât se bucură de sprijin popular. Vorbim de o teză repetată seară de seară la televizor de Liviu Dragnea, Lia Olguţa Vasilescu, dar mai ales de Călin Popescu Tăriceanu, care justifică orice decizie politică, fie ea legală sau nu, prin prisma faptului că majoritatea PSD-ALDE a câştigat alegerile.

„Administraţia publică trebuie să iasă din această stare de paralizie, cu funcţionari cărora le este frică să semneze, cu primari care nu ştiu dacă ce fac azi e interpretat peste un an sau zece“, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor. În realitate, există două tipuri de primari: cei care se plâng că nu pot semna nimic de frica procurorilor DNA şi cei care au atras fără teamă atât fonduri naţionale, cât şi europene. Cel mai bun exemplu a fost chiar în curtea PSD: Gheorghe Damian, primarul din Ciugud (Alba), comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România. Însă, în urmă cu o lună, Damian a fost exclus din partid, pe motiv că nu s-a implicat suficient în campania electorală.

Oportunitatea de a toca bani fără noimă
În mod ciudat, PSD foloseşte din nou termenul oportunitate, deşi încercarea anterioară a scos sute de mii de oameni în stradă. Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, a motivat adoptarea toxicei ordonanţe de urgenţă 13 tot prin oportunitate. Similitudinile merg şi mai departe: OUG 13 stabilea un prag de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, în timp ce definirea oportunităţii ar însemna abolirea abuzului în serviciu, dar într-o formă mascată. Căci cheltuirea fondurilor publice după bunul plac, fără respectarea legilor, intră în categoria abuz în serviciu.

La întâlnirea cu primarii au mai participat premierul Sorin Grindeanu şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care s-a remarcat din nou prin mesajele anti-Justiţie. „Toată lumea în România face gargară cu corupţia. De dimineaţă până seara numai cu corupţia în gură stau.  Foarte mulţi primari au trebuit să treacă prin anchete extrem de neplăcute pentru ei, pentru că le-a afectat imaginea publică“, a spus Tăriceanu, în condiţiile în care momentan este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. De partea cealaltă, aleşii locali au cerut lefuri mai mari. La mijloc stau tot problemele penale.  „Astăzi avem încă primari incompatibili, nu-şi pot plăti avocaţii ca să-şi susţină nevinovăţia“, s-a plâns Maria Gâju, primarul din Cumpăna, judeţul Constanţa. A primit promisiuni că va fi bine. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite