Liviu Dragnea, baronul de săpun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două mari proiecte ale USL s-au dovedit simple baloane de săpun: descentralizarea şi regionalizarea, ambele gestionate de către Liviu Dragnea. Acum, Liviu Dragnea a mai scos din sertar un proiect major: construirea de noi săli de sport, pentru care Guvernul a alocat deja 241 de milioane de euro. Miza electorală este evidentă: banii pot fi alocaţi fără licitaţie pentru firmele clientelei de partid.

Liviu Dragnea şi-a trasat, la începutul mandatului, două mari obiective guvernamentale: regionalizarea şi descentralizarea administrativă. Primul a fost abandonat, iar al doilea a fost barat de Curtea Constituţională. Magistraţii CCR au decis că proiectul legii descentralizării, botezat de Dragnea „prima rupere reală de comunism“, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului în noiembrie 2013, este neconstituţional. „Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională“, se arată în decizia CCR.

Astfel, vicepremierul Dragnea s-a trezit, în plin an electoral, cu promisiunile eşuate şi cu proiectele îngropate. Cu toate că şi-a „coafat“  mandatul de vicepremier cu două mari rateuri,  Liviu Dragnea nici nu se gândeşte să renunţe la fotoliul de ministru şi arată cu degetul spre magistraţii CCR.

„Aştept motivarea Curţii să vedem care sunt motivele pentru care legea a fost declarată neconstituţională, să vedem dacă e declarată neconstituţională în totalitate sau în parte şi vom acţiona în consecinţă. Sigur că sunt surprins. Dacă se declarară în totalitate neconstituţională, practic de aici s-ar putea înţelege că România nu mai are dreptul să se descentralizeze, aşa cum se întâmplă în Europa“, a reacţionat Dragnea

Paşii următori
Legea va fi trimisă înapoi Parlamentului, care o va pune în acord cu decizia Curţii, şi o va trimite preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare, fără ca Executivul să-şi asume din nou răspunderea. „Există posibilitatea ca doar câteva articole să fie neconstituţionale, dar odată înlăturate, legea devine constituţională. Varianta care va ieşi din Camera Deputaţilor şi de la Senat va fi cea care va fi în acord cu Constituţia. Nu e nevoie de asumarea răspunderii dacă Parlamentul pune în acord această lege cu textul Constituţiei“, a declarat deputatul Eugen Nicolicea.

Legea descentralizării poate ajunge din nou pe masa CCR, la sesizarea preşedintelui Traian Băsescu. De altfel, şeful statului s-a arătat un opozant vehement al proiectului patronat de Dragnea. „Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez pubic că este o crimă administrativă, nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcţionarea acestor instituţii - schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor - dar se uită definiţia statului român, care e stat unitar “, declara Băsescu în luna noiembrie.

Pansament electoral: din nou săli de sport
Liviu Dragnea a scos diun sertar un nou proiect pentru electoratul PSD. În 18 decembrie, Guvernul a dat o hotărâre, din nou pe ascuns, prin care a aprobat un proiect intitulat „Complexuri sportive“, iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea. Hotărârea a devenit publică abia în 10 ianuarie, când a fost publicată în Monitorul Oficial, iar suma alocată este de 241 de milioane de lei – adică 53,5 miloane de euro.
„Prin prezentul proiect se prevede construirea de noi complexuri sportive, finalizarea structurilor începute, precum şi reabilitarea celor existente cu rol în asigurarea desfăşurării activităţilor sportive în spaţii corespunzătoare şi special amenajate “, se arată în proiect.

Astfel, Liviu Dragnea menţine linia trasată de Adrian Năstase în urmă cu zece ani. În timpul mandatului de prim-ministru, Năstase a construit, cu predilecţie în mediul rural, 400 de săli de sport, care la scurt timp s-au degradat şi nu au mai putut fi folosite.

Lucrări cu dedicaţie, fără licitaţie
Programul demarat de Liviu Dragnea prevede şi un anumit impact asupra mediului de afaceri, evident, cu precădere în domeniul construcţiilor. Miza proiectului, aşa cum s-a văzut în iniţiative anterioare similare, este atribuirea de lucrări, fără licitaţie, firmelor clientele politice.

Plafonul pentru achiziţia de lucrări fără licitaţie este de până la 100.000 de euro, adică echivalentul a 450.000 de lei. Sumă în care – cu puţină pricepere – primăriile se pot înscrie pentru a da bani prietenilor politici. De exemplu, construcţia unei săli de sport de dimensiuni medii, cu o suprafaţă utilă de 3.500 mp (70 m lungime şi 30 m lăţime), costă aproximativ 1,3 milioane de lei ca deviz întreg. Asta înseamnă necesitatea organizării unei licitaţii. Dar dacă desparţi acest deviz în trei tronsoane de lucrări (de exemplu, fundaţie/construcţie/finisaje) ai trei contracte a câte 430.000 de lei, deci nu trebuie să mai organizezi o licitaţie pentru a desemna contractantul şi poţi atribui lucrarea direct. Acest model de finanţare cu dedicaţie este intens utilizat şi la renovarea de şcoli, amenajarea de parcuri, pietruirea/bordurarea de drumuri şi alte lucrări cu valoare sub plafonul de licitare.

Regionalizarea a murit lent

În luna februarie 2013, Liviu Dragnea împărţise deja România pe hârtie şi anunţa o nouă unitate administrativă: regiunea. Încă de la început, numărul regiunilor a fost problematic. „Optăm între 8 sau 9 regiuni“, a spus Dragnea la început. Ulterior, numărul acestora a ajuns la 10, dar numai pe hartă. Apoi, Dragnea, pentru a-i împăca pe toţi baronii locali, le-a promis că fiecare oraş mai măricel va fi transformat într-o capitală de regiune, fie ea economică, turistică sau culturală. „Nu va fi o singură capitală într-o regiune. Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraş, în alt oraş din alt judeţ va fi, de exemplu, direcţia regională de finanţe, în altă capitală de judeţ va fi direcţia regională de mediu “, spunea Dragnea, care în final, nu a reuşit să-i mulţumească pe baroni. Totodată, USL anunţase revizuirea Constituţiei, iar noile regiuni trebuiau introduse în noua Lege fundamentală. Cum proiectul de revizuire a eşuat şi el, Dragnea a decis să renunţe definitiv la regionalizare şi s-a concentrat pe descentralizare.

Alte articole pe aceeaşi temă:

Momentele de cumpănă din USL. Cum a rezistat alianţa în 2013

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe descentralizare. Ponta: Propaganda împotriva aleşilor locali, rezultatul unei gândiri mioape

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite