Liviu Pleşoianu solicită închiderea site-ului Administraţiei Prezidenţiale: Publică informaţii false în numele lui Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Pleşoianu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Pleşoianu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu solicită închiderea site-ului Administraţiei Prezidenţiale, pe motiv că publică informaţii false în numele preşedintelui Klaus Iohannis.

Liviu Pleşoianu îl acuză pe Klaus Iohannis că „a făcut afirmaţii de natură să dezinformeze şi să genereze comportamente sociale nejustificate şi chiar să zădărnicească eforturile autorităţilor de combatere a răspândirii noului tip de coronavirus”.

Deputatul PSD îi adresează solicitarea ministrului de Interne Marcel Vela.

Autorităţile au dreptul ca, pe perioada stării de urgenţă, să solicite închiderea unor site-uri care publică şi răspândesc informaţii şi ştiri false - fake news.  

Solicitarea lui Liviu Pleşoianu:

„Solicitare închidere site „www.presidency.ro”. Site-ul publică numeroase informaţii false în numele unui cetăţean numit “Klaus Werner Iohannis”.

Dragă domnule ministru Vela,

Prin prezenta, vă solicit să emiteţi decizia de blocare a accesului utilizatorilor către site-ul https://www.presidency.ro, întrucât informaţiile disponibile prin intermediul articolelor publicate pe acest site nu sunt susţinute de argumente ştiinţifice sau surse relevante. Exact în data de 11 martie 2020, când OMS a declarat PANDEMIA, pe site-ul www.presidency.ro a fost publicat un material video (plus transcriere) în cadrul căruia un cetăţean, cu numele complet: Klaus Werner Iohannis, a făcut afirmaţii de natură să dezinformeze şi să genereze comportamente sociale nejustificate şi chiar să zădărnicească eforturile autorităţilor de combatere a răspândirii noului tip de coronavirus.

Astfel, în data de 11 martie 2020, exact în ziua în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat PANDEMIA, pe site-ul www.presidency.ro au fost publicate (audio-video şi text) următoarele afirmaţii ale unui cetăţean numit Klaus Werner Iohannis:

„Până şi persoanele mai în vârstă, care au şi alte probleme de sănătate, au o stare generală acceptabilă. Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole, ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaş, într-o manieră foarte apocaliptică.”

De asemenea, la întrebarea unui jurnalist („Mai mulţi lideri politici vă cer să declaraţi stare de urgenţă. Voiam să vă întreb când s-ar putea impune o astfel de situaţie, să declaraţi starea de urgenţă.”), cetăţeanul numit Klaus Werener Iohannis, exact în ziua în care OMS declara PANDEMIA, răspundea aşa: „Dacă îmi permiteţi să vă dau un sfat, aşa, colocvial. Dacă vă uitaţi la televizor şi vedeţi politicieni care dau sfaturi la toată lumea şi le ştiu pe toate, eu vă sfătuiesc să schimbaţi canalul.”

În plus, în acelaşi articol, acelaşi cetăţean Klaus Werner Iohannis afirmă: “M-am interesat un pic de starea celor care au fost găsiţi pozitiv, deci cei 30 şi, care sunt declaraţi bolnavi şi am constatat că starea lor generală este bună. Mai exact, mai mulţi dintre ei nu au niciun fel de simptom. Mai mulţi dintre ei au simptome foarte uşoare, de tip răceală. Câţiva au simptome de tip gripă.”

Având în vedere că site-ul www.presidency.ro nu prezintă dovezi ştiinţifice în susţinerea afirmaţiilor cetăţeanului Klaus Werner Iohannis, afirmaţii care au potenţialul de a induce o stare de confuzie socială artificială din cauza informaţiilor false transmise şi de a dezinforma publicul larg cu privire la pericolul real al acestei pandemii, prin minimizarea acestui grad de pericol, solicit Ministerului de Interne şi Grupului de Comunicare Strategică emiterea deciziei de blocare a accesului utilizatorilor către site-ul https://www.presidency.ro.

Menţionez, de asemenea, că măsura ar trebui dispusă luându-se în considerare inclusiv faptul că acest site reprezintă un portal de găzduire a numeroase informaţii false publicate în numele cetăţeanului Klaus Werner Iohannis, informaţii care au menirea de a dezinforma publicul larg.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite