Dragnea are o relaţie „bună“ cu Ponta, o relaţie „foarte bună“ cu Oprea şi „niciun fel de relaţie“ cu Iohannis: „Nu spun că nu mă interesează funcţia de premier“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Drgnaea FOTO Mediafax
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Drgnaea FOTO Mediafax

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a vorbit, la Antena 3, despre relaţia pe care o are cu premierul Victor Ponta, cu vicepremierul Gabriel Oprea şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Dragnea s-a referit şi la situaţia în care se află PSD, având un singur candidat la şefia PSD, la problemele sale cu Justiţia. Dragnea nu exclude posibilitatea să-şi dorească funcţia de premier după alegerile din 2016.

Principalele declaraţii ale lui Liviu Dragnea:

Sunteţi singurul candidat.

Din păcate, da. Sunt singurul candidat. Sunt într-o situaţie neobişnuită pentru mine, în care candidez singur.  La toate alegerile am avut contracandidat şi am câştigat. Nu ştiu cum să mă comport. A fost decizia să existe o minimă susţinere. PSD este într-o situaţie specială. Nu iau în glumă candidatura la Congres. Cel mai important pentru PSD este să rămână un partid unit. Eu regret foarte mult că cei doi candidaţi nu pot candidat. Bănuiesc că dacă au vrut să canideze, nu cred că nu vor candida la o funcţie de vicepreşeidnte la Congres. Dincolo de cine va fi preşedintele, este important proiectul.

Mai are Ion Iliescu un cuvânt de spus în PSD?

Da. Ion Iliescu este un membru respectat în partid.

Cum veţi reuşi să voteze toţi membrii?

Ca la alegerile locale. 530.840 de membri. A fost ideea lui Victor Ponta. Eu m-am opus iniţial. Nu îmi dădeam seama cum se poate organiza. Faptul că am avut rezerve, am întrebat membriid e partid. Ei sunt foarte fericiţi că îşi pot vota preşedintele. Este o comisie centrală electorală. În fiecare localitate se organizează o secţie de vot. Buletine de vot vor fi transmise.

Nu vă este frică că veţi avea un alt dosar?

Eu, nu pentru că nu organizez eu.

Mai sunteţi supărat pe Victor Ponta?

Tot partidul a fost supărat. Victor trece acum printr-o situaţie dificilă. Ieri a fost moţiunea de cenzură. AM văzut toţi solicitările Opoziţiei, dar nu ştiu cum s-au gândit ei că dăm jos Guvernul nostru fără să ne pună în faţă o alternativă. Nu ne-a spus nimeni nimic. Relaţia mea cu Victor Ponta este una bună.

Aţi putea să nu deveniţi preşedinte PSD?

Dacă nu obţin jumătate plus unu din numărul total de voturi exprimate.

Aţi putea să deveniţi şi prim-ministru?

Nu. Obiectivul meu Îl reprezintă organizarea alegerilor de anul viitor.

După 2016 vă interesează funcţia de prim-ministru?

Să ajungem acolo. Nu spun nici că mă interesează, nici că nu mă interesează.

Ce îi mână în luptă de nu se mai înscriu?

Nu ştiu. Sunt într-o situaţie complicată. Oricine a fost liber să se înscrie. Nu a existat niciun fel de presiune din partea nimănui.

Cum s-a întâmplat ca azi să candidezi şi mâine să nu mai candidezi?

Păi mă întrebaţi pe mine. Sigur că m-a suprins (n.r. retragerea lui Robert Negoiţă), ca pe toată lumea. Nu m-a surprins că s-a înscris, dar mă aşteptam să aflu şi eu dinainte. M-a surprins când s-a retras.

S-a înscris fără să ştie regulile?

Nu cred. A fost în CExN şi a votat pentru aceste reguli.

Trei lucruri pe care le veţi schimba în partid?

Să respectăm regulile. Nu s-au respectat. Programul de gestiune a carierei. Să introducem meritocraţia. Noi avem o evidenţă cantitativă. Când PSD trebuie să numească pe cineva, să numească pe cel mai bun.

Vă ajută sau nu faptul că s-a amânat la Înalta Curtea?

Justiţia are cursul ei. Politica şi PSD au cursul lo. Nu trebuie să fie interferate. Nu iau în seamă. Nu cred că trebuie să-ţi faci planul în partid după ce se întâmplă în Justiţie.

Doamna Kovesi nu-ţi doreşte imunitate. O eliminaţi?

Nu ştiu ce va face Parlamentu, dar eu mi-am exprimat un punct de vedere. Eu nu am avut imunitate. Ca principiu, preşedintele are imunitate totală. Face ceva, omoară pe cineva. Omul acela nu poate fi anchetat. Nu este în regulă. O discuţie despre regimul imunităţilor trebuie să apară.

Domnul Tăriceanu este unul dintre puţinii care sancţionează abuzuri. L-am întrebat de nenumărate ori dacă îi este teamă. Ştiţi ce xe întâmplă? Se apropie nişte denunţuri de domnia sa. Credeţi în coincidenţe?

Nu cred în concidenţe. Mare minune dacă nu pare un nebun să-mi facă şi mie un denunţ. Supărarea este mare după ce moţiunea a picat. Dar procurorii, judecătorii, vor cerceta. Nu îmi permit eu să spun de ce fac procurorii într-un fel. Dvs. puteţi s-o faceţi. Eu, nu. Aş putea chiar să fac rău unor oameni.

Cum vă explicaţi faptul că şi dvs. şi domnul Ponta sunteţi trimişi în judecată, iar în partea cealaltă nu se întâmplă nimic? De exemplu, domnul Blaga.

Poate este dosarul mai voluminos şi trebuie cercetări mai ample. Eu nu o să fac plângere penală niciunui politician.

În ce relaţie sunteţi cu preşedintele Iohannis?

Sunt în niciun fel de relaţie. Din partea mea, este deschidere maximă şi faţă de preşedinte şi faţă de Opoziţie. Am o aşteptare. Cred că are un potenţial de bună-credinţă.

Cine conduce România?

România poate fi condusă coerent dacă cele trei Palate colaborează instituţional.România nu poate fi condusă nici de o singură instituţie, nici de un sngur om. Nu cred că România este condusă din afară. Refuz.

Ce relaţie aveţi cu Gabriel Oprea?

Foarte bună. Un om de mare cuvânt, de onoare şi un om care rezistă.

Vă descurcaţi mai bine decât Victor Ponta?

Stând la partid, ne descurcăm mai bine.


Liviu Dragnea este singurul candidat al social-democraţilor pentru Congresul PSD din octombrie. Comitetul Executiv Naţional a decis miercuri să nu acorde nicio derogare parlamentarilor Daniel Savu şi Şerban Nicolae pentru a candida, cei doi având dosarele incomplete.

Mai mulţi lideri PSD au declarat înaintea şedinţei CExN că se opun unor astfel de derogări. Valeriu Zgonea, Andrei Dolineaschi şi Marian Oprişan sunt printre cei care s-au opus variantei derogărilor. Mult mai tolerant a fost preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, care a prcizat că îşi menţine poziţia iniţială: „Eu îmi menţin părerea, pe care am exprimat-o prin vot, împotriva acelui regulament, dar atât. Am fost foarte atent, nu vreau să îmi impun autoritatea ca preşedinte“, a afirmat şeful interimar al social-democraţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite