Liviu Dragnea bate în retragere pe toate fronturile. De ce a renunţat PSD la moţiunea de cenzură împotriva lui Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD a renunţat să mai depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cioloş, a renunţat chiar şi la moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, ba chiar mai mult, a renunţat să mai susţină Antena 3 în disputa cu ANAF. Vitejia sa mediatică a ţinut numai cinci zile

Liviu Dragnea a fost unul dintre cei mai fervenţi apărători ai trustului Intact în războiul mediatic purtat cu ANAF. Invocând, chipurile, libertatea de exprimare, liderul PSD l-a avertizat pe premierul Dacian Cioloş, chiar din studioul Antenei 3, că va depune moţiune de cenzură şi-l va răsturna dacă inspectorii ANAF evacuează televiziunile lui Dan Voiculescu.  „Am discutat, azi, în partid şi am spus foarte simplu că, dacă se întâmplă această evacuare, practic, Guvernul României închide cinci televiziuni. Dacă se întâmplă acest lucru şi Guvernul României, tehnocrat, care a spus mereu că apără libertatea presei, atunci cred că acest Guvern nu mai poate rămâne în funcţie. Analizăm foarte serios depunerea unei moţiuni de cenzură“, spunea Liviu Dragnea, în emisiunea lui Mihai Gâdea. Asta se întâmpla la sfârşitul săptămânii trecute.

A trecut de partea statului

Ieri, conducerea PSD s-a reunit în şedinţa Biroului Permanent şi, potrivit unor surse politice, toată lumea se aştepta ca Liviu Dragnea să anunţe când va începe ofensiva împotriva Guvernului Cioloş, de vreme ce premierul a cerut să respecte legea, deci trustul Intact să fie evacuat din sediul intrat în proprietatea statului. Ba chiar senatorul PSD Şerban Nicolae, unul dintre politicienii prezenţi non-stop în studioul Antenei 3, încropise şi o schiţă a moţiunii de cenzură. „Şerban n-a fost singur când a redactat textul moţiunii. Au fost mai mulţi colegi nemulţumiţi de atitudinea lui Cioloş, mai ales cei care sunt prieteni cu vedetele Antenelor. De fapt, cei mai vocali au vorbit şi în Senat pe acest caz“, au povestit surse din PSD pentru „Adevărul“. Numai că, surpriză!, Dragnea a venit luni la partid cu un plan de pace.

„Afirmaţiile mele de săptămâna trecută au fost afirmaţii generate de emoţia generală, pe care nu mi le retrag. În schimb, am constatat că, din păcate, în ultimele zile afirmaţiile mele au fost denaturate şi, de asemenea, nu sunt de acord să mă asociez cu orice atac împotriva unor instituţii ale statului în această speţă. Declaraţiile mele au fost generate de dorinţa mea de a apăra cu toate puterile mele, pentru oricine şi oricând, libertatea de exprimare şi libertatea presei“, a afirmat liderul PSD după şedinţa de ieri. Aşadar, peste weekend, Liviu Dragnea a trecut de partea instituţiilor statului, mai concret de partea ANAF.

Ba mai mult, Liviu Dragnea l-a mustrat şi pe Şerban Nicolae, pentru că a grăbit lucrurile. „Domnul Şerban Nicolae poate depune o moţiune de cenzură în nume propriu. Stilul ăsta, în care fiecare vrea să devină vedetă jucându-se cu asemenea intenţie, nu mai este agreat în PSD. PSD-ul chiar ar avea puterea, împreună cu aliaţii săi, să pice Guvernul. Nu luăm în calcul, acum, depunerea unei moţiuni de cenzură“, a spus Liviu Dragnea. Moţiunea de cenzură pregătită de Şerban Nicolae purta titlul „Experimentul guvernului tehnocrat trebuie să înceteze“, iar ultimul paragraf suna astfel: „PSD are obligaţia ca, împreună cu partenerii săi, UNPR şi ALDE, să-i propună preşedintelui Iohannis un prim-ministru şi o echipă guvernamentală asumată politic, responsabilă şi coerentă în actul de administrare a treburilor publice“. N-a mai fost cazul.

Trocul cu prefecţi
Potrivit unor surse din PSD, răzgândirea lui Dragnea a fost generată de un calcul strict politic. „Guvernul Cioloş a vrut să schimbe 21 de prefecţi numiţi de Victor Ponta. Până la urmă, a demis doar nouă, însă a pus câţiva tot din anturajul nostru. Aşa că Liviu Dragnea nu mai putea veni acum să spună că depune moţiune de cenzură. Vin alegerile şi important pentru noi e să nu rămânem fără prefecţi. Aşa că Dragnea a luat decizia corectă“, susţin sursele citate.

Un alt lider al PSD confirmă scenariul şi adaugă: „Aşteptăm să vedem dacă Guvernul Cioloş mai demite prefecţi, aşa cum avea în plan, dacă demite şefi de deconcentrate pentru a numi oameni de la PDL. În condiţiile în care s-a potolit, amânăm. Încă nu s-a umplut paharul“.  Deşi prefecţii sunt, teoretic, apolitici, în realitate toţi se învârt în anturajele partidelor. Cum anul acesta Guvernul organizează două rânduri de alegeri, fiecare formaţiune încearcă să-şi impună oameni fideli în fruntea prefecturilor, să abordeze în linişte scrutinul.

A scăpat şi ministrul Sănătăţii
Moţiunea simplă pe care social-democraţii ameninţau că o vor depune împotriva ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, ca urmare a crizei bebeluşilor, a rămas şi aceasta la stadiul de proiect, după ce Liviu Dragnea a ordonat, fără explicaţii, să nu mai fie depusă. „Am analizat oportunitatea depunerii unei astfel de moţiuni. Domnul Bănicioiu ne-a explicat situaţia de criză în care ne aflăm. Cel mai important pentru noi este să sprijinim rezolvarea acestei situaţii, să sprijinim celula de criză. După ce această situaţie se va încheia, vom analiza oportunitatea depunerii unei moţiuni, dacă mai este cazul“, a spus Dragnea. Prin urmare, moţiunea  „Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Şi frustrat! Şi nevaccinat!“, a rămas doar un text.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite