Liviu Dragnea: „Nu se desfiinţează judeţele, nu se măresc cheltuielile publice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea a declarat joi că regionalizarea nu va fi făcută pe citerii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizării administrative fiind micşorarea decalajelor de dezvoltare. Dragnea a mai vorbit şi despre acordul cu FMI.

„Nu se desfiinţează judeţele, nu se măreşte numărul de personal, nu se măresc cheltuielile publice", a afirmat Liviu Dragnea la „Antena 3”.

Ministrul a anunţat că urmează să aibă discuţii despre acest subiect cu toate partidele politice, inclusiv cu UDMR, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cu specialişti.

„Vor fi discuţii foarte largi. Intenţionez să-mi creez la nivelul ministerului un fel de consiliu consultativ. Poate că este cel mai important proiect, de după Revoluţie. Vor fi discuţii cu toate partidele politice, inclusiv cu cei din UDMR, cu societatea civilă, cu oameni care au expertiză în domeniu şi vor fi acceptate absolut toate propunerile care sunt bune", a specificat Liviu Dragnea.

Potrivit „Agerpres”, vicepremierul a arătat că odată cu alegerile locale viitoare va fi stabilit şi modul în care va fi ales preşedintele regiunii, direct sau indirect.

Liviu Dragnea a mai spus că de la guvernul central se va lua pachetul de competenţe şi atribuţii care urmează să fie definite în perioada următoare.

"Se vor lua aceste competenţei şi vor fi transferate la regiuni. De asemenea, drumurile naţionale, cu excepţia traseelor europene, vor fi transformate în drumuri regionale şi administrate de regiuni prin atribuirea competenţelor la nivel regional", a spus Dragnea, menţionând că în viitor regiunea va putea fi un partener al Comisiei Europene.

„Decizia noastră are în vedere finalul acestui an", a adăugat Dragnea.

„Să nu credeţi că, dacă acestor funcţionari le vin atribuţii în plus, cad în genunchi", a spus el dând drept exemplu trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale care nu a mărit numărul de funcţionari.

În plus, Liviu Dragnea este de părere că ceea ce se întâmplă în sistemul public nu este normal şi a anunţat că premierul s-a decis să facă o analiză serioasă. Astfel, la nivelul ministerului pe care îl conduce vor dispărea 50 de posturi, iar din 12 direcţii generale au rămas şase. „Şi nu cred că ministerul funcţionează mai prost", a mai spus Dragnea.

Acesta a mai vorbit şi despre acordul cu FMI, pe care îl consideră esenţial pentru România.

„O rupere a acordului cu FMI n-ar da foarte bine şi nu ne-ar crea o imagine foarte bună. Putem crea imaginea unei instabilităţi economice, a unei ţări care nu se împrumută cu dobânzi de 5% - 6%, adică cu dobânzi mici, pe de o parte. Pe de altă parte, un acord cu FMI ne determină şi ne ajută, mă refer în primul rând la 2013, să disciplinăm financiar atât finanţele publice locale, cât şi finanţele publice de la nivel central şi să prioritizăm investiţiile din această ţară", a declarat Dragnea, în intervenţia sa la „Antena 3”.

„Azi a fost prima zi de discuţie politică la Ministerul Finanţelor, am avut o discuţie cu dl. ministrul Daniel Chiţoiu şi l-am întrebat, foarte curios, care este poziţia şi atitudinea delegaţiei FMI şi mi-a spus că o poate caracteriza ca pe una constructivă şi o atitudine pozitivă. Cred că tot ceea ce am gândit noi va fi negociat şi acceptat de către membrii delegaţiei, FMI şi Comisiei Europene", a spus Dragnea.

Întrebat dacă Guvernul poate face ceva fără să vrea FMI, Liviu Dragnea a răspuns: „Guvernul poate să facă orice fără să vrea FMI, numai că asta poate că e o decizie periculoasă, pentru că acordul cu FMI nu e să ai bani acum, ci foarte multă stabilitate, o imagine foarte bună şi o credibilitate în plan extern, ceea ce determină împrumuturi din piaţă cu dobânzi foarte bune, 5% pentru euro şi 6% la lei, ne dă atracţie pentru investitorii străini şi o linie de finanţare. Dacă apare o situaţie urgentă, ne putem împrumuta. Dar sperăm să n-ajungem la asta. Intenţia noastră este să păstrăm şi să continuăm acordul cu FMI, dacă îl gestionăm şi negociem cum trebuie, având în vedere nişte obiective pentru ţară, care să nu fie ale FMI, poate fi foarte bun", a argumentat vicepremierul.

În opinia lui Dragnea şi salariul minim este un obiectiv serios şi va fi negociat aşa cum trebuie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite