Tudose: Nu sunt certat cu Dragnea. Nu o remaniez pe Olguţa Vasilescu. Unii aud voci, să-şi facă un consult. Daea: Programul de guvernare e biblia mea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi MIhai Tudose. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea şi MIhai Tudose. FOTO Inquam Photos

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că nu va mai exista nicio remaniere în Cabinetul pe care îl conduce, excluzând inclusiv varianta demiterii ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa. Precizările liderului de la Palatul Victoria au fost confirmate şi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Principalele declaraţii ale premierului Mihai Tudose, Liviu Dragnea şi Petre Daea:

Despre anul agricol 2017 

Liviu Dragnea: S-ar putea să fie cel mai bun an agricol din istoria României, nu de la căderea comunismului. 

Petre Daea: A fost un an excepţional, fără precedent, istoric. Programul de guvernare îl păstrez atât timp cât sunt ministru. Asta e biblia mea. E un program bun, bine aşezat. Avem termene clare. Bugetul pentru agricultură în 2017 a fost un buget construit pe programul de guvernare.

Am acordat subvenţiile la timp. A fost un an agricol cu condiţii climatice favorabile.E o producţie reală ceea ce s-a anunţat. Azi sunt ferme şi fermieri extraordinari.  

Liviu Dragnea: Suntem bucuroşi pentru că am reuşit să ridicăm statul ţării şi putem să ne uităm spre viitor. E normal să fie privaţi (n.r.-agricultorii). Nu e o problemă asta. Cifrele pot fi verificate. Anul acesta a plouat şi a fost un an foarte bun. Domnul Daea, aşa cum îl ştiţi, a dat un răspuns clar: poate să plouă, dar dacă nu pui sămânţa la timp, degeaba. Acum s-au dat subvenţiile în avans. Când fermierul are bani şi poate să însămânţeze la timp, ai producţie mare.  

Despre demiterea lui Ionuţ Mişa

Liviu Dragnea: Eu nu sunt cel mai important om în ceea ce priveşte guvernarea. Nu eu iau toate deciziile. Deciziile se iau împreună. Premierul a rămas în această seară la Guvern. Azi s-a discutat, minister cu minister, pe proiectul de buget. Am stat şi eu acolo. Vrem să facem un buget construit pe proiectele din programule guvernare. 

Luni am stat cu vicepremierul  Ciolacu, cu doamna Shhaideh, cu domnul Tudose, aproape 14 ore. Dimineaţă, ne-am reîntâlnit. Am constatat dimineaţă că a fost întâlnire de taină, deşi eram vreo 10 inşi. Ministrul de Finanţe s-a aflat şi el. L-am asigurat şi eu şi premierul că nu se pune problema demisiei. 

Despre demiterea Liei Olguţei Vasilescu

Liviu Dragnea: Nu e adevărat. Deloc. Nu se pune problema. toţi miniştrii lucează intens să prezinte în faţa Guvernului bugetul. Bugetul e posibil să fie prezentat la Parlament până pe 31 octombrie, dar nu-i bai să fie întârziat şi cu câteva zile. 

Despre bugetul pe 2018

Mihai Tudose: Este unul dintre cele mai importante documente ale unui Guvern. Trebuie să respecte anumiţi parametri, printre care deficitul de sub 3%. trebuie să respectăm alocările bugetare pentru salarii, pensii. Am promis că nimeni nu va primi mai puţini bani. Anul acesta nu ne-am plâns.  

Salariile vor fi mărite în mod cert, la fel şi pensiile. Punctul de pensie va creşte de la 1000 la 1100. Respectăm deficitul pe întreg anul. Noi am reaşezat lucrurile şi la rectificare am fost în parametri şi vom rămâne în parametri. 

„Cearta“ cu Liviu Dragnea

Mihai Tudose: Nu pot să răspund la întrebare pentru că nu sunt certat cu Liviu Dragnea. Acum două seri am stat până la 1 noaptea să lucrăm la proiecte. În timp ce noi eram împreună, apăreau informaţii că noi ne certăm.  

Despre remanierea Olguţei Vasilescu

Mihai Tudose: Nici vorbă de aşa ceva. Unii cred că aud voci. Ar trebui să-şi facă un consult. 

Despre domeniul Transporturilor

Mihai Tudose: O autostradă e o infrastructură care pleacă dintr-un oraş şi ajunge în acelaşi oraş. Când o terminăm, atunci o inaugurăm. Uitaţi de kilometri, şantiere, coteţe. Unde am fost eu acum câteva zile, azi a fost domnul Stroe. Sper că nu s-au relaxat între timp. 

Despre fonduri europene pe agricultură

Petre Daea: Am atras tot ce se putea atrage. 99,4%. Noi ne alimentăm din două fonduri: FEGA şi PNADR. Fermierii lucrează, au tehnologia, dar bugetul statului român, prin subvenţii, înseamnă 2,7 miliarde euro pe care îi introduce în ferme. E şi contribuţia statului. Fermierul e pivotul, dar statul vine cu acest suport bugetar. 

image

Petre Daea a venit cu un coş de produse din această toamnă: struguri, roşii şi Coca-Cola. FOTO Facebook Sebastian Oancea

Despre legea pensiilor

Liviu Dragnea: Să nu riscăm să  fim într-o confuzie. Ceea ce ne-am asigurat prin program nu e afectat. Creşte punctul de pensie. Noi am discutat în campanie despre nevoia României ca, după legea salarizării, să intrăm pe legea pensiilor. Vrem să reparăm nedreptăţile. Proiectul de modificare a legii pensiilor e aproape finalizat. Am stabilit de comun acord: oameni buni, e bine să finalizăm tot ce ţine de buget. Apoi, începem discuţiile pe legea pensiilor. Nu am spus că va fi ceva operabil în 2018. Sunt câteva milioane de dosare.Prefer să întârziem puţin decât să facem ceva înghesuit.

Despre salariul minim în 2018

Liviu Dragnea: Aşa cum am stabilit, 1.550 de lei. E stabilit prin în programul de guvernare. După ce vom aplica transferul contribuţiilor, acesta va fi de 1.900 de lei. Lucrurile sunt clare. Singurul care pierde e statul. Însă, creşte valoarea la pensie şi va creşte consumul.  

Despre taxa de solidaritate

Liviu Dragnea: Noi am spus în program că reducem contribuţiile de la 39,25 la sută la 35. Cei 2,25 la sută va cumula şomaj, concediu medical, creanţe salariale. De ce? Pentru că au spus colegii de la Ministerul Muncii că în Europa se va realiza un sistem de autoreglare între cetăţenii care muncesc în diferite state şi trebuie să existe sume distincte pentru aceste patru/cinci categorii de contribuţii. Atunci, atunci cei 2,25 la sută vor fi stabilite în cuantum pe fiecare categorie din cele patru/cinci, anual prin legea bugetului de stat. De ce? Au fost ani în care la, ajutorul de şomaj, de exemplu, a fost excedent. (...) Nu va fi un nou impozit de 2 la sută. Va fi mult mai simplu şi pentru companii. Au fost 39,25 la sută şi vor fi de 37,25 la sută. Se dă, nu se ia.

image

Despre acciza la combustibil

Liviu Dragnea: Eu ştiu ce am spus în programul de guvernare. Eu am spus că nu renunţăm la taxa pe stâlp, la supracciză etc. Nu am introdus noi o suprataxă. 

Despre situaţia din PSD

Liviu Dragnea: ZIua aceea a fost o zi importantă pentru partid. Mă refer la ziua CExN. Eu nu am mai asistam la o discuţie de asemenea profunzime. Toţi preşedinţii de organizaţii au vorbit, la fel ca liderii din partid. Au zis că nu e în regulă ca un partid să câştige alegerile şi să nu fie lăsat să guverneze. E presat de instituţii care ar trebui să se ocupe cu altceva. Acolo, nu Mihai Tudose a pornit acest lucru, nu eu, nu PSD a pornit acest lucru. Era să avem un al doilea premier votat de noi care să ajungă să plece. Toţi ne-am arătat susţinerea faţă de acele două colege. şi Mihai şi-a arătat susţinerea. 

Am avut o discuţie cu Mihai Tudose, înainte de CEx, de care o să îmi aduc aminte cu drag multă vreme. Am discutat despre partid, despre duşmani. Am fost foarte aproape de a lua o decizie proastă. De a-l schimba pe premier, a doua oară. Al doilea premier adus ofrandă? Nu vreau să plece un premier bun, îl sprijin. Îl sprijină şi partidul.

Despre reevaluarea lui Sorin Grindeanu 

Liviu Dragnea: Eu nu am spus lucruri grele despre Grindeanu. Acum nu mai este manevrat. Îi ofer şefia ANCOM lui Grindeanu pentru că nu ţin supărare. Sorin Grindeanu este acelaşi om ca în 2015 când l-am susţinut să intre în Guvern. A avut acea perioadă. Însă nu inseamnă că nu e un om care să nu poată fi folosit pentru acea funcţie.

Avem prea mulţi duşmani încât să nu am capacitatea şi înţelepciunea ca să nu mai amplific din nimic noi supărări. Din ce în ce mai mulţi colegi spun că în spatele tuturor stă preşedintele Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite