Liviu Dragnea: Legea electorală trebuie schimbată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Liviu Dragnea. FOTO: PRO TV
Vicepremierul Liviu Dragnea. FOTO: PRO TV

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, vineri, la Suceava, că organizarea de alegeri parlamentare anticipate, anul viitor, nu este oportună, însă trebuie schimbată actuala lege electorală pentru a nu se ajunge din nou la situaţia din prezent în care Legislativul are 588 de aleşi.

„Nu văd de ce. După prezidenţiale să chemăm românii iar la un scrutin electoral. Cred că 2015, fiind un an, teoretic fără alegeri, ar fi anul în care am putea aşeza lucrurile în foarte multă linişte. Ar fi un an care ar fi bine să fie folosit pentru finalizarea strategiei iniţiate deja de Victor Ponta de dezvoltare a acestei ţări şi de consolidare a creşterii economice. Să avem şi în 2015 alegeri şi în 2016 alegeri locale”, a afirmat Dragnea, vicepremier al României, citat de Agerpres.

„Suntem 588 de parlamentari. Cu parlamentari care au ajuns în Parlament datorită calculatorului, datorită unui sistem incorect. Oamenii sunt nemulţumiţi că votează ceva şi văd în Parlament altceva. Oricum, actuala lege trebuie să dispară'”, a continuat reprezentantul PSD care a catalogat actuala lege electorală drept „o prostie”.

Dragnea a adus în discuţie două opţiuni privind sistemele de vot posibile: votul pe liste sau votul uninominal pur, ultimul fiind cunoscut în literatura de specialitate ca FPTP (First Past The Post). După cum a punctat şi reprezentantul PSD, ambele prezintă o serie de avantaje şi dezavantaje.

Precizările vin în contextul în care fostul prim-ministru al României din perioada 2000-2004, Adrian Năstase, a declarat joi, la ieşirea din Penitenciarul Jilava, că ar fi nevoie peste un an de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid. De asemenea,  a susţinut că ar fi nevoie de o schimbare a legii electorale şi de revenirea la alegerile pe listă, astfel încât să se profesionalizeze Parlamentul.

Citeşte şi:

Ce a stabilit PSD la şedinţa de la Tulcea: Ponta îşi lansează candidatura chiar de ziua lui, la 20 septembrie

Social-democraţii au continuat şi astăzi şedinţa informală pe tema campaniei lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. PSD a stabilit ca următorul Congres al partidului să aibă loc "acasă" la Iohannis, în Transilvania, iar Ponta îşi va lansa candidatura în ziua în care va împlini 42 de ani.

Udrea: Lupta pentru Cotroceni se dă între moştenitoarea lui Traian Băsescu şi moştenitorul lui Adrian Năstase

Candidatul Partidului Mişcarea Populară la alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, susţine că, în următoarea perioadă, campania electorală va reedita cursa din 2004 dintre Adrian Năstase şi Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite