Liviu Dragnea intră fără adversar în cursa pentru şefia PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, va fi practic singurul care îşi va putea depune candidatura la şefia PSD, având susţinerea tuturor filialelor PSD, mai puţin două dintre ele.  Procedura de alegeri condiţionează depunerea candidaturii de susţinerea a cinci organizaţii.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi-a lansat, ieri, candidatura la şefia PSD, în uralele social-democraţilor din Teleorman, organizaţie din care provine şi care l-a propus candidat la preşedinţia PSD, condiţie pe care trebuie să o îndeplinească fiecare candidat. „Vreau să vă anunţ că m-am hotărât să candidez la preşedinţia PSD. Recunosc că nu a fost uşor să iau decizia, din mai multe motive. Un motiv e cel pe care-l tot vedeţi la televizor zilele astea. Unii spun că această decizie poate reprezenta un risc pentru mine. Mi-l asum pentru că e nevoie ca PSD să devină ceea ce am convingerea că îşi doresc foarte mulţi români, un factor de stabilitate în viaţa politică din România“, le-a spus Liviu Dragnea membrilor organizaţiei PSD Teleorman, al cărui lider este.

Riscul la care se referă liderul interimar al PSD este recusul din dosarul „Referendumul“, în care a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare, iar astăzi are loc primul termen al apelului. Recursul este singurul obstacol în calea candidaturii lui Dragnea la conducerea PSD. Dacă pedeapsa va fi menţinută cu suspendare şi nu va fi schimbată cu una cu executare, reconfirmarea sa ca şef al PSD cu drepturi depline la alegerile interne din 11 octombrie va fi doar o formalitate.

Contracandidaţii, doborâţi

Liviu Dragnea a reuşit să-şi înfrângă contracandidaţii înainte de începerea propriu-zisă a competiţiei, care se ar fi trebuit să se dea în 11 octombrie, atunci când cei 500.000 de membri PSD sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele partidului din care fac parte. Membrii PSD vor găsi însă pe buletinul de vot un singur nume: Liviu Dragnea, o situaţie fără precedent în istoria PSD. Liderul interimar al PSD  a anunţat ieri că se bucură de susţinerea tuturor organizaţiilor PSD, mai puţin cea de la Prahova şi cea de la Bucureşti. „36 de organizaţii judeţene au adoptat rezoluţia de susţinere. Mai sunt care vor da astăzi şi altele mâine.  Cu excepţia organizaţiei Prahova şi organizaţiei de Bucureşti, celelalte cred în această candidatură“, a anunţat Dragnea. În această situaţie, niciun alt social-democrat în afară de Liviu Dragnea nu va putea trece de faza depunerii candidaturilor.

La ultima şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, for care îi cuprinde şi pe liderii din teritoriu, social-democraţii au impus anumite condiţii pentru depunerea candidaturilor. Cei care doresc să candideze la şefia PSD trebuie să obţină sprijinul a cinci organizaţii PSD, dintre care una care să facă propunerea. Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a declarat, pentru „Adevărul“, că o organizaţie poate să susţină un singur candidat, iar Liviu Dragnea se bucură de încrederea tuturor filialelor, mai puţin a două. Senatorul PSD Daniel Savu, care şi-a exprimat intenţia de a se înscrie în cursă pentru şefia PSD,  a fost propus de organizaţia PSD Prahova, însă nicio altă organizaţie a PSD nu-l susţine în demersul său. Nici senatorul PSD Şerban Nicolae nu va putea să se înscrie în cursa pentru şefia PSD pentru că nu are sprijinul niciunei organizaţii PSD. Data - limită pentru depunerea candidaturilor în PSD este 29 septembrie.

Sistemul lui Dragnea, comparat cu al lui Ceauşescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că noul mod de alegere a preşedintelui PSD, cu voturile tuturor membrilor PSD,  seamănă cu sistemul ceauşist. „Sistemul acesta… Ceauşescu încercase cândva să facă un fel de recensământ naţional. Ca toţi să voteze, de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu. Deci nu ştiu cum anume practic, tehnic se face aşa ceva. De aceea se convoacă congrese, pentru că delegaţii vin cu un mandat din partea membrilor şi deliberează“,a spus Iliescu.

Dragnea s-a arătat deranjat de remarcile făcute de Iliescu, cel care l-a sprijinit să câştige şefia interimară a PSD în detrimentul Rovanei Plumb, susţinută de premierul Victor Ponta. „Nu ştiu ce îşi dorea Ceauşescu pentru că nu l-am cunoscut. Noi avem o prevedere în statut pe care trebuie să o respectăm. Am constatat cu foarte mare satisfacţie din discuţiile purtate că membrii de partid agreează această procedură. Nu este un sistem comunist. Este un sistem ultra-democratic, în condiţiile în care toţi  membrii îşi pot manifesta dorinţa privind alegerea preşedintelui. Victor Ponta a făcut această procedură. La fel ca mine, nu a fost membru comunist. Este un sistem folosit şi de alte partide de stânga din alte ţări“, răspuns Dragnea

Osanale pentru Dragnea

În momentul în care Liviu Dragnea a anunţat că îşi va face cunoscută, în mod public, candidatura la şefia PSD, duminică, la Alexandria, organizaţiile s-au întrecut în mesaje de susţinere pentru liderul lor. În doar câteva ore, 26 de organizaţii PSD, mai mult de jumătate, s-au mobilizat şi, fie au adoptat rezoluţii de susţinere a lui Liviu Dragnea, fie şi-au declarat, prin intermediul unor comunicate de presă, sprijinul pentru acesta. Multe filiale l-au menţionat în comunicatele lor şi pe Valeriu Zgonea, candidat la funcţia de preşedinte executiv al PSD. „Suntem convinşi că domnul Dragnea este cea mai potrivită persoană pentru a conduce PSD în perioada următoare, în care este nevoie de echilibru şi competenţă. Printr-o altă rezoluţie am propus candidatura domnului Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte executiv, pentru a avea o echipa cât mai bună la conducerea PSD“, a declarat deputatul Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, al cărui mesaj coincide cu cel al altor şefi de filiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite