Liviu Dragnea a greşit mesajul de condoleanţe: l-a încurcat pe Neagu Djuvara cu Mircea Djuvara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu Djuvara
Neagu Djuvara

Fostul preşedinte Traian Băsescu crede că Neagu Djuvara „a plecat dintre noi cu sufletul împăcat pentru că el singur ne-a iubit pe noi, pe români, poate, mai mult decât l-am iubit noi toţi la un loc". Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că, prin moartea istoricului Neagu Djuvara, România a pierdut una dintre cele mai mari valori, un reper de moralitate şi de civism. Numai că Dragnea l-a numit în primă fază Mircea Djuvara, nu Neagu.

"Drum bun, Neagu Djuvara. Ai plecat la stele, dar ne-ai lăsat opera ta, dragostea ta pentru ţară, pentru cultură, pentru oamenii acestui pământ. Un om care a plecat dintre noi cu sufletul împăcat pentru că el singur ne-a iubit pe noi, pe români, poate, mai mult decât l-am iubit noi toţi la un loc", se arată în mesajul postat de fostul şef de stat pe Facebook.

Liviu Dragnea a transmis şi el un mesaj de condoleanţe pe Facebook, numai că în loc de Neagu Djuvara a scris Mircea Djuvara, un filosof român care a murit  în 1945. Ulterior, Dragnea a corectat mesajul.

dragnea

Foto: Captură de ecran Facebook.com / Eduard Nicolae Popa

"România a pierdut astăzi una dintre cele mai mari valori! Un intelectual desăvârşit, Neagu Djuvara reprezintă un reper de moralitate şi civism, un om care s-a luptat întreaga sa viaţă pentru interesele României şi ale românilor. Dumnezeu să-l odihnească!", a scris şi Liviu Dragnea pe contul său de Facebook.

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, spune despre istoricul Neagu Djuvara că a fost un titan a cărui viaţă se suprapune istoriei României moderne.

”A plecat astăzi dintre noi unul din cei mai apreciaţi intelectuali pe care ţara noastră i-a dăruit lumii, un titan a cărui viaţă se suprapune istoriei României moderne: Neagu Djuvara. A susţinut studierea istoriei românilor, el însuşi autor al unor lucrări monumentale cu această temă, iar numele său a devenit sinonim cu «meticulozitatea» şi «stăruinţa». Neagu Djuvara nu doar că a trăit şi povestit istoria, ci a reuşit să devină parte din ea. Ne rămân prodigioasa sa operă, sfaturile sale pline de înţelepciune şi onoarea de a fi fost contemporani cu o asemenea personalitate”, a transmis ministrul Romaşcanu.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, spune că Neagu Djuvara a lăsat în urma lui o moştenire care va dăinui mulţi ani de acum încolo, iar România este mai săracă fără el. "România este de astăzi mai săracă. Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a lăsat în urma lui o moştenire care va dăinui mulţi ani de acum încolo. Va rămâne mereu un exemplu pentru noi toţi! Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Raluca Turcan pe contul său de Facebook.

Fostul premier Dacian Cioloş afirmă că moartea istoricului Neagu Djuvara reprezintă moartea unui om cât o lume, care a arătat că lupta pentru valori, onoare, curaj, generozitate, dragoste de ţară şi de oameni sunt pietrele de temelie ale unei societăţi sănătoase.

"S-a stins Neagu Djuvara, istoric, filosof, om de cultură, romancier, diplomat...un om cât o lume. Un om care ne-a arătat că lupta pentru valori, onoarea, curajul în exprimarea ideilor, generozitatea, dragostea de ţară şi de oameni, sunt pietrele de temelie ale unei societăţi sănătoase. Drum bun, domnule Neagu Djuvara. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris Dacian Cioloş pe contul său de Facebook.

Istoricul şi filosoful Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani. Neagu Djuvara, a cărui viaţă fabuloasă s-a intersectat cu momentele decisive din istoria României din ultimul secol, înflăcărat liberal şi unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti, a fost una din personalităţile postdecembriste care a vorbit cel mai mult, mai bine şi cu patos  autentic despre România şi blazonul ei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite