VIDEO Liviu Dragnea a declarat la Cluj că regionalizarea nu trebuie făcută pe criterii politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, la Consiliul Judeţean Cluj
Liviu Dragnea, la Consiliul Judeţean Cluj

După ce a semnat două proiecte dezvoltare a unor parcuri idustriale din Cluj,  vicepremierul Liviu Dragnea a discutat cu jurnaliştii pe tem regionalizării. El consideră că regionalizarea trebuie făcută treptat şi nu pe criterii politice.

Prezent la Cluj, Liviu Dragnea declarat că în septembrie-octombrie se va reuşi modificarea Constituţiei, iar după aceasta va fi prezentat în Guvern proiectul de regionalizare

Dragnea spune că până la sfârşitul anului vom avea o primă structură a regionalizării. La proiectul de regionalizare lucrează „pro bono“ universitari şi academicieni din toată ţara, inclusiv sociologul clujean Vasile Dâncu. „Cu cât se va vorbi mai puţin la TV despre regionalizare, poate sunt şanse să convingem oamenii că regionalizarea este o soluţie potrivită“, a mai spus Dragnea.

Vicepremierul a subliniat că în urma procesului de regionalizare nu se vor desfiinţa nici comune, nici judeţe, aşa cum se vorbeşte, fiindcă, spune el, „judeţul dă omului acel sentiment de apartenenţă la o comunitate, care este foarte important“.

Dragnea a mai spus că nu există niciun diferend, în interiorul USL, între PSD şi PNL în ceea ce priveşte regionalizarea. „Nu ştiu să existe vreun diferend pe această temă. Eu tot aud pe la TV că este un diferend“, a explicat Liviu Dragnea.

Principiile regionalizării

Vicepremierul a vorbit şi despre principiile regionalizării. Acesta consideră că funcţionalitatea, forma regiunilor - care ar trebui să fie una circulară, nu alungită pentru că s-a demonstrat că forma circulară a unei regiuni implică costuri mai mici, susţine Dragnea -, dar şi complementaritatea resurselor şi mărimea regiunilor.
„Regiunile mici sunt o idee greşită. Acestea pornesc din start cu şanse mici de dezvoltare. S-a dovedit aceasta“, afirmă Liviu Dragnea.

Viceprimarul spune că s-a stabilit ca viitoarele regiuni să nu fie făcute pe sistemul monopolar.
„Această regionalizare nu trebuie făcută pe criterii politice, nu pentru USL, nu pentru PDL, ci pentru România, pentru dezvoltarea ţării“, a declarat Dragnea, la Cluj.

„Nu vrem să înlocuim ghemul de decizie de la Bucureşti cu opt centre sau câte vor fi care devin aspiratoare, se dezvoltă, iar restul regiunii rămâne în continuare la periferie.

Vom stimula localităţile rurale să se asocieze, în aşa fel încât sistemul de dezvoltare în România, în loc să fie dezechilibrat cu câteva insule de dezvoltare, să fie pe sistem fagure, cu legături între toate localităţile în aşa fel încât dezvoltarea unei localităţi să poată să ajute şi la dezvoltarea celeilalte“, a declarat Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite