Liviu Dragnea confirmă. Premierul Dăncilă nu mai ascultă de partid

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Declaraţiile de ieri ale lui Liviu Dragnea confirmă ce ştia tot satul: premierul Dăncilă nu mai ascultă ce-i spune Dragnea şi PSD. Şi încă într-o problemă extrem de importantă, cum este restructurarea guvernului prin parlament, şi evitarea preşedintelui Iohannis de la decizia privind componenţa noului guvern.

Declaraţiile lui Dragnea

A rămas ca doamna prim-ministru să se gândească în perioada de Sărbători dacă vine în Parlament sau merge mai departe cu interimari. Dacă decide să vină cu restructurarea în Parlament, nu există niciun fel de problemă cu aprobarea acestei solicitări.“

Cu alte cuvinte toate insistenţele lui Dragnea de la ultimul CEx, şi din ultima şedinţă a coaliţiei au rămas fără rezultat. Dna premier Dăncilă se mai gândeşte. Dragnea explică şi temerile premierului Dăncilă, referitoare la majoritatea parlamentară:

La noi majoritatea este destul de clară. La orice vot în plen noi putem avea peste 30 de voturi în plus faţă de majoritatea necesară. În situaţia în care premierul vine în Parlament şi spune că vrea să schimbe structura guvernului.“

Dragnea minte, dar premierul Dăncilă ştie să socotească şi singură. UDMR a anunţat că nu votează rectificarea guvernului, alte 3 voturi au venit de la Pro România şi PMP. Ca în povestea cu 10 negri mititei, au mai rams doar 10 voturi în plus, venind de la deputatii minorităţilor. Coaliţia PSD-ALDE are doar 5-6 voturi în plus peste majoritatea necesară trecerii restructurării unui guvern. Şi nu se ştie câţi parlamentari PSD vor mai defecta, convinşi de cei de la Pro România. Una e să votezi noile Coduri Penale, şi alta restructurarea unui guvern, cu Nicolicea la Justiţie.

Important este altceva

Premierul Dăncilă nu mai ascultă de Dragnea, CEx şi PSD. O problemă gravă pe care nu văd cum o poate rezolva Dragnea în următoarea perioadă.

Semnele erau vizibile de mai multă vreme. Premierul a tolerat „nesupunerea“ ministrului Toader în faţa cererii imperative a lui Dragnea de a da OUG-urile salvatoare. A fost necesară intervenţia expresă a CEx-ului PSD pentru a retrage sprijinul politic pentru Tudorel Toader. Premierul n-a propus aşa ceva.

Premierul s-a înţeles cu preşedintele Iohannis. După cât de repede a acceptat Iohannis demisiile celor 3 miniştri, şi numirea interimarilor, este clar că a existat o înţelegere prealabilă între Iohannis şi Dăncilă. Dragnea şi CEx-ul n-au avut nici o contribuţie la alegerea miniştrilor interimari.

Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Pe 9 mai are loc la Sibiu o întâlnire a şefilor de stat sau de guvern, cu probleme arzătoare pe ordinea de zi, de-ar fi să amintim doar de Brexit. Având preşedinţia Consiliului UE, ar fi fost culmea ca tocmai premierul României să lipsească de la acest Summit, lucru pe deplin realizabil dacă preşedintele Iohannis, gazda întâlnirii, refuza s-o invite pe Dăncilă să participle la întâlniri. Şi această opţiune a cântărit greu în deciziile dnei Dăncilă, care se şi vedea învârtindu-se printre mai marii UE, spre deosebire de Dragnea şi Tăriceanu.

De ce nu poate fi mazilită Viorica Dăncilă

Dragnea este într-o cursă contracronometru. Cu ICCJ nu se poate juca, chiar cu un complet zis mai prietenos. După toate atacurile la adresa justiţiei, Dragnea şi-a ostilizat până şi pe cei dispuşi să-i joace în strună. Pe CCR nu mai poate conta, după ce a amânat de trei ori o decizie salvatoare în privinţa completurilor specializate. Dragnea nu poate da jos un al treilea guvern prin moţiune de cenzură, mai ales că nici nu mai dispune de majoritatea necesară.

După mitingul penibil de la Iaşi, este clar că nu mai poate conta pe susţinerea populaţiei. Un scor mic la alegerile din 26 mai scoate PSD şi pe Dragnea din cursa următoarelor alegeri. Şi Tăriceanu dă semne de nervozitate, având în vedere că vrea să candideze la prezidenţiale şi nu ştie cum e mai bine, alturi de PSD sau dimpotrivă. Cu excepţia lui Dragnea, care zice că decizia se va lua după alegerile din 26 mai, PSD anunţă repetat că va avea propriul candidat la prezidenţiale.

În aceste condiţii şi calculele premierului Dăncilă au devenit mai pragmatice. Dânsa nu are dosare penale de care să-I fie frică, dar ar putea avea în viitor dacă acceptă cererile lui Dragnea în privinţa justiţiei.

Cum începutul a fost făcut, mă aştept ca premierul Dăncilă să nu mai ia „lumină“ de la PSD, să se înţeleagă din ce în ce mai bine cu Iohannis, care, nu-i aşa, este şeful „statului paralel“! Dacă aceasta depărtare de PSD va merge până la modul de repartizare a fondurilor către baronii locali ai PSD, situaţia devine gravă pentru Dragnea. Împăratul este gol!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite