INTERVIU Dragnea, despre proces: Nu am emoţii, sunt nevinovat. Mulţi leagă sentinţa de rezultatul votului. CCR trebuia să judece o speţă destul de clară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit, la Adevărul Live, despre procesul de la Curtea Supremă, în care îşi va afla sentinţa a doua zi după alegerile europarlamentare. „Am văzut că mulţi leagă sentinţa de rezultatul votului. Nu se mai feresc: se asumă că sunt decizii politice“, a spus liderul PSD, care a avut un mesaj cu subînţeles şi pentru premierul Viorica Dăncilă: „Să nu uite de ce a fost pusă acolo“.

Adevarul: Luni a fost o zi tensionată: câteva sesizări la CCR, procesul dvs la Curtea Supremă. Instanţa a rămas în pronunţare pentru 27 mai, la o zi după alegerile europarlamentare. Aveţi emoţii, vă aşteptaţi să dea sentinţa pe 27 mai? 

Liviu Dragnea: Eu nu mai am de mult emoţii, pentru că sunt complet nevinovat. Ce va decide instanţa, vom vedea. Nu poate nimeni să oprească speculaţiile cu aceste coincidenţe. În aceeaşi zi, CCR trebuia să judece o speţă destul de clară, la fel şi ICCJ. O să vedem pe 27 mai.

Deci nu faceţi o legătură între ziua sentinţei şi rezultatul votului? 

Nu mai e cazul să o fac eu. Am văzut că mulţi leagă sentinţa de rezultatul votului. Nu se mai feresc: se asumă că sunt decizii politice. Ar trebui să fie o decizie bazată pe probe, probe care nu există. O fi bine că am ajuns aici?

Ieri n-aţi mers la Înalta Curtea. S-au strâns acolo şi suporteri ai dvs, dar şi contestatari.

Sunt bucuros că n-au venit toţi cei care voiau să vină să mă susţină. Era vorba de 10-15.000 de oameni care voiau să vină. Am aflat şi i-am oprit, pentru că nu voiam să apară incidente. Ceilalţi sunt cei pe care îi vedem la mitinguri şi care au făcut presiune. E o presiune fără perdea şi o ameninţare la adresa judecătorilor. Mi se pare profund nelegal şi sunt acţiuni care au rolul de a influenţa Justiţia.

Credeţi că vine tot de la politicieni? 

Constatăm un nivel de radicalizare a societăţii destul de pronunţat. Oamenii preiau violenţa limbajului de la vârful politicii. Şi în şcoli s-a ajuns ca elevii să fie violenţi în limbaj, între ei, dar şi cu profesorii. Unul dintre principalii vinovaţi este Iohannis. A început cu construcţia acestei industrii a urii imediat după alegerile parlamentare din 2016. A doua zi după alegeri l-a chemat pe Tăriceanu pentru a încerca să răstoarne majoritatea, nerespectând votul. Face mult rău socieăţii.

Dvs, personal, aveţi să vă reproşaţi ceva? 

Noi nu am vrut să întreţinem acest conflict, doar am răspuns de câteva ori. PSD nu a promovat un discurs al urii. După ce am fost ales preşedinte al PSD, am început să fac apeluri publice la dialog, până când mi-au spus colegii că e pierdere de timp. Noi am preferat ca acestui discrus violent, al dezbinării, să punem în contrapartidă dezvoltarea românilor. Cel mai important lucru pe care ar trebui să ştie un preşedinte e că o ţară nu trebuie să fie dezbinată, pentru că e mult mai uşor de manipulat. Prin ceea ce am făcut noi, s-a dovedit că lucrurile merg foarte bine.

Există o parte a societăţii, unii de bună credinţă, care contestă guvernarea şi pe dvs personal. Ce le-aţi spune pentru a începe o împăcare?  

Să aibă o abordare pragamatică. Dacă ar fi să-mi formez o părere despre un partid, m-aş uita întâi ce a făcut acel partid în mod concret. E mai bine în mediul economic? E mai bine. Creşterea economică nu vine din cer. S-au mărit pensiile? S-au mărit. Am eliminam birocraţia pentru firme. S-a dublat suma alocată pentru burse, deci studenţii au venituri puţin mai mari. E transportul gratuit pe CFR. O stundentă a propus să extindem această măsură, să se aplice o reducere de 50% pe trasnportul intern cu avionul. E o ideea foarte bună, am vorbit deja cu Guvernul.

De ce credeţi că oamenii sunt în continuare nemulţumiţi?

O să vedem la vot. Cauza principală e că nu s-a comunicat într-un mod coerent, zilnic, orice măsură care a fost luată, efectele şi beneficiile acelei măsuri. La această campanie de minciună permanentă nu s-a venit cu aceeaşi intensitate de răspunsuri şi nici nu a fost o campanie proactivă de comunicare a acestor măsuri. S-a discutat despre preţuri, cum că creşterea de preţuri a mâncat din creşeterea salarilor şi a pensiilor. Avem o creştere a salariilor de 30,2%, din care se scade inflaţia, deci avem o putere de cumpărare semnificativ mai mare. Câte pâini poate să cumpere acum o persoană, câtă carne, câtă benzină? E un calcul simplu. E o minciună că creşterea preţurilor a omorât creşterea salariilor şi a pensilor. Ni s-a spus în fiecare an că nu o să avem creşterea economică pe care noi am prognozat-o şi că nu o să ne încadrăm în deficit. S-a dovedit că nu a fost nimic real. 2017 a fost un an cu aproape 7% creştere economică, aproape primii din Europa. Creşterea de preţuri nu făcut-o Guvernul. Preţurile oricum ar fi crescut. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu măream pensiile şi salariile? Guvernul creşte la carburanţi? Nici vorbă. Creşte Guvernul preţurile la produsele din import? Nici vorbă.

Mai mulţi econimişti spun că e o creştere bazată pe consum. 

Cîţu (Florin Cîţu , sentor PNL -n.r) habar nu are de economie. E pentru prima dată când un domeniul construcţiilor a apărut o creştere de 13%. Asta arată încrederea în economie. E cea mai mare prostie că această creşetere econimică se bazează exclsuiv pe consum. Nu există. Au crescut investiţiile publice an de an. Au crescut şi investiţiile străine. Credeţi că ar veni să investească într-o economie şubredă?

Am văzut recent o analiză în care se spunea că în peste jumătate din judeţele României principalul angajator e statul? 

N-am văzut acea analiză. Ponderea angajatorilor în economia românească este mai mare în mediul privat. Cum să fie ponderea principală e în mediul public? Sunt analize neserioase. În toate judeţele a crescut numărul de locuri de muncă.

Există foarte mulţi români neconvinşi de măsurile PSD. De ce credeţi?

Pentru că am comunicat prost. Alt motiv e că unii oameni nu pot vota cu un anumit partid. O parte din societate votează emoţional.

În 2015, când aţi preluat PSD, liderii din opoziţie erau fericiţi pentru că eraţi văzut un om al dialogului. Cum s-a schimbat situaţia?

Am injurat pe cineva? Am dat in cap cuiva? Am avut intâlniri cu Iohannis. Am fost luat în băşcălie şi de către partid. Declicul l-a reprezentat alegerile din 2016. Ei au crezut că după guvernarea dezastruoasă a lui Cioloş vor face tot ei guvernul. S-au gândit că asta e calea: violenţă, ură, venin şi diabolizarea mea. Îţi trebuie un anumit tupeu să negi evidenţa. S-a ajuns în situaţia în care nu mai poate exista dialog. Când în România va veni un preşedinte cu mai multă minte, sper că în toamna asta, şi care va înţelege că trebuie să lucreze cu oricine care produce dezvoltare, de acolo vor începe lucrurile să se repare.

A avut România un astfel de preşedinte, un om al dialogului?

 

Iliescu a fost un om al dialogului, cu răbdare inimaginabilă, care a adus linişte în ţară. În 2004, România începuse să se dezvolte. A  venit perioada lui Băsescu, care a mers pe divizare totală. Constantinescu a fost tot un om al dialogului. Nu a fost un om pus pe scandal.

Era tot statul paralel şi în timpul lui Constantinescu? 

Nu-l condamn pentru asta. Moare greu statul paralel. A venit Iohannis, pe care nu-l puteţi număra cu nimic semnificativ. A încălcat Constituţia atât de mult în picioare încât susţinătorii săi spun că nu-i bună Constituţia. El trebuia să medieze societatea. Dacă ar fi rămas guvernarea Cioloş, eram praf pe agricultură şi pe veniturile la bugetul de stat.

Aţi zis mai devreme Guvernul nostru. Sunteţi deja la al treilea guvern. De ce s-a ajuns la trei guverne? 

E prima dată când avem un program de guvernare foarte riguros, care trebuie îndeplinit. Eu am spus în campanie că cel mai important nu e numele premierului, ci programul de guvernare. Dacă rezultatele guvernărilor din aceşti doi ani erau proaste, puteam să fiu pus la zid. Am avut grijă ca pe primul loc să punem programul de guvernare. Premierii vin şi pleacă, miniştrii vin şi pleacă, programul de guvernare rămâne. Ritmul de lucru pentru acest program de guvernare este infernal.

Cazul domnului ministru Cuc cum îl vedeţi? A fost schimbat de domnul Tudose, dar acum a revenit? 

Cuc este un ministru eficient. Sunt rezultatele. Răzvan Cuc nu a găsit niciun proiect finalizat. Eu cred că e un ministru bun. Am încredere în el.

Aţi vorbit de eficienţă, de guverne care au plecat pentru că nu reuşeau să ţină pasul, să îndeplinească programul de guvernare. Deci domnii premieri Grindeanu şi Tudose nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor?

Eu v-am spus că este una din cauze. Au fost şi cauze politice interne. Ajunseseră unii în situaţia în care nu mai aveau conexiune cu partidul. Bun, vorbim de guverne politice. Oriunde se întâmplă asta. Adică nu fac un guvern politic şi a doua zi spune „eu sunt tehnocrat. M-a adus barza.” Nu pentru că cineva avea o anumită ambiţie. Pentu că în momentul în care nu mai simţi că ai o legătură politică cu partidul spui „păi da, dar acest program de guvernare nu mai e bun. Eu vin cu altul. Am avut divergenţe cu un premier, foarte serioase, pentru transferul contribuţiilor. Nu are importanţă cine. Nu vreau să-i fac vedetă pe niciunul. Sunt deja vedete, pentru mulţi, negative. Transferul contribuţiilor s-a dovedit o măsură senzaţională. Şi a fost hulită de toţi. 90% dintre cei care o huleau habar nu aveau despre ce este vorba. Încet-încet au văzut că de fapt este o măsură foarte bună. Pentur prima dată de la Revoluţie încoace, bugetul asigurărilor sociale are excedent. Până acum, bugetul pentru pensii era în deficit. Aveam la un moment dat găuri de 16 mld. de lei care trebuiau luate din bugetul de stat. Acum avem plus. De ce ? Pentru că 2 milioane de români care munceau, angajatorii nu plăteau contribuţiile sociale. Acuma le plătesc, pentru muncitori nu li s-a micşorat salariile, pentru firme nu s-au mărit taxele, doar s-a făcut o altă procedură iar acum nu mai pot păcăli statul român. Toată lumea câştică. Plus că brusc, pentru fiecare om angajat, contribuţia la pensii s-a mărit la 25%.


Deci doamna Dăncilă e un premier bun conform criteriilor

Până acum da.

Vă aşteptaţi să nu mai fie ?


Eu nu mă aştept la nimic. Mă aştept de la fiecare să nu uite de ce au fost puşi unde au fost puşi. Şi vorbesc de fiecare aici.

În ce relaţii sunteţi cu doamna Dăncilă ?


Eu am o relaţie personală cu femeia pe care o iubesc.

Nu în sensul ăsta v-am întrebat, evident.

Pe mine nu mă interesează, nu discut relaţiile personale ale mele.

Despre relaţiile politice mă refeream. Pentru că spuneaţi de ceilalţi doi premieri că se rupseseră de partid.

O să analizăm după alegeri. Nimeni nu stă acuma să vadă asta. Dar nu numai pentru dumneaei. Este un sfat de-al meu pentru oricine. Pentru orice om politic care ajunge întâmplător şi temporar în Guvern: Să nu uite pentru ce a fost pus acolo. A fost pus acolo să implementeze un program de guvernare susţinut şi votat de români...covărşitor...48,5% în Parlament este un rezultat istoric. Un program care şi-a arătat rezultatele şi care trebuie implementat. Dacă fiecare membru al guvernului ţine minte asta şi nu consideră că de fapt ajungând pe un post de ministru, de a doua zi i-a crescut şi capul. Atunci va fi un ministru bun şi din ce în ce mai eficient. Dacă o să se preocupe de altceva atunci n-o să fie un ministru bun pentru că nu-şi mai capacitează toată energie şi priceperea pe domeniul pe care teoretic ar trebui să-l coordoneze.

A apărut şi controversa privind modul de înlocuire a miniştrilor: remaniere sau restructurare. Cum se finalizează? 

Habar n-am. Noi am susţinut cu toţii că nişte miniştri trebuie înlocuiţi. A fost o discuţie pe procedură. Aproape toată lumea i-a spus doamnei premier că Iohannis nu va da curs propunerilor. Intenţia e ca un Guvern să fie complet. În CEx va fi din nou o discuţie.

Nu era mai simplu să discutaţi cu preşedintele? 

Doamna premier a vorbit cu preşdintele. Trebuia să mergem cu lăutari la Cotroceni?

Am văzut că doamna Dăncilă merge să facă campanie mai ales unde sunt susţinători ai partidelor de Opoziţie. A fost o gândire sau aşa s-a nimerit? 

Nu numai doamna premier merge, nu numai eu merg. Merg toţi colegii în toată ţara. Noi o să fim primii care vor face Muzeul Revoluţiei la Timişoara. O să-l facem în garnizoana din centrul oraşului. România merită aşa ceva. Sunt deja fondurile alocate. Urmează procedurile.

Europarlamentarii PSD vor rămâne în grupul socialist? 

E un subiect pe care îl discutăm după alegeri.

Îl susţineţi pe Frans Timmermans la şefia Comisiei Europene? 

Astea sunt negocieri foarte grele. Vor începe imediat după alegeri, poate în acea noapte. Cel mai important lucru e că europarlamentarii PSD vor susţine interesele României fără ezitare. PSD susţine cu tărie parcursul european al României, nu în geneunchi. Legea dublului standard, pe care o vom vota în iunie, nu e făcută împotriva UE. E făcută pentru sănătatea noastră, a copiilor noştri. Va fi o lege foarte dură.  Le-am propus colegilor să eliminăm impozitul de pe subvenţia agricolă, iar banii să rămână la fermieri. „Vă dau un video, dacă vă da voie Burci să-l daţi..

Cine e Burci?

Prietenul haştagului

Cât de periculoasă vi se pare constituirea unui pol politic naţionalist? Dacă PSD ar avea probleme cu Grupul socialist s-ar putea îndrepta spre acesta? 

Ce înţelegi prin pericol şi pentru cine? Eu l-am citit mai mult ca un curent naţional. Un grup de partide care susţine să crească mai mult rolul ţărilor în competiţie cu rolul instituţiilor europene. Nu-mi permit să spun că acel curent e periculos. Componenţa politică a PE va fi diferită de ce e acum. Unii lideri europeni vor trebui să înţeleagă care e cauza. Cetăţenii europeni au simţit că birocraţii europeni lucrează pentru ei sau pentru instituţia în sine? Noi vom susţine să nu mai existe dublu standard, să nu mai avem condiţii diferite pentru cetăţeni.

Vă place modelul de politician întruchipat de Donald Trump? 

Nu trebuie să-mi placă mie. Mă uit la oameni care au fost aleşi, nu cocoţaţi. Oricine a fost ales de oameni are legitimitate. Ce face Trump în SUA are succes şi e apreciat de americani. Trump pune America pe primul loc. E interesat să crească numărul de locuri de muncă, e interesat să protejeze interesele americane, în special cele economice. Rezultatele dovedesc că politicile lui sunt bune.

Dar despre politica lui Viktor Orban ce credeţi?

Nu dau eu note unor oameni care au fost aleşi şi care conduc guverne. Orban a fost votat de o parte foarte mare a populaţiei iar măsurile lui sunt apreciate. Noi trebuie să avem relaţii bune cu Ungaria, suntem vecini.

V-aţi hotărât dacă o să candidaţi la prezidenţiale? 

După alegeri. Chiar duminică seară o să anunţăm.

Mai merită să te baţi pentru funcţia de preşedinte, la cum arată ea astăzi?

Grea întrebare. Dacă mă întreba cineva acum un an, spuneam că nu. Că este o funcţie de unde trebuie să izvorască pacea, stabilitatea, medierea în societate, sprijin pentru lucrurile bune, intervenţie când ar trebui schimbat ceva, dar starea indusă în naţiune de către Iohannis îmi creează convingerea că bătălia pentru prezidenţiale devine foarte importantă. Dacă acolo rămâne în continuare Iohannis, eu nu sunt Cassandra, încă cinci ani de zile după 2019, de tot ce s-a făcut în România bun se va alege praful. Din acest motiv cred că trebuie făcute toate eforturile de către cei care nu vrem să mai continue acest personaj ca în noiembrie-decembrie să plece de la Cotroceni. Da, exact în situaţia în care a adus el funcţia prezidenţială şi ceea ce induce în naţiune, da această funcţie devine importantă, iar PSD se va pronunţa duminică seară, după alegeri. 

Dacă dvs, după ce PSD a câştigat alegerile în 2016 şi eraţi premier, nu am fi ajuns la situaţia de tensiune şi luptă permanentă? Ar fi fost altfel? 

Da, ar fi fost altfel. Prea mulţi oameni mi-au spus asta în ultimul an. Ar fi fost mai multă stabilitate, mai multă coerenţă. Nu ar fi fost atâta lobby la miniştri să pună în practică programul de guvernare.

Eu am renunţat la pensia specilă de parlamentar. E o problemă sensibilă, trebuie să o abordăm cu curaj şi frontal. Această pensie specială nu trebuie să mai existe. Trebuie să o eliminăm.

Aţi câştigat bătălia cu statul paralel? Bătălia cu statul paralel nu a afectat statul real?

În 2016, PSD începuse să crească. Cu totul întâmplător am fost condamnat în Dosarul referendumului, complet nevinovat. De ce? Pentru că am spus oamenilor să vină la vot. A venit toamna, am fost trimis în judecată pentru acest dosar. În toamna anului trecut, am avut un miting foarte mare, am fost condamnat. Acum, în preajma alegerilor, iar începe să se creeze tensiune.

A apărut un raport al Inspecţiei Judiciare unde se spun lucruri grave despre magistraţii din România. Au început să iasă la iveală multe abuzuri şi a început să mai scadă din intensitatea sistemului mafiot. Unde a rămas riscul? Dacă ăştia vor reveni la putere, vor face un sistem mult mai dur decât l-au făcut Coldea şi Kovesi. Nu, bătălia cu statul paralel nu a afectat statul.

Maior a plecat, Coldea a plecat, Kovesi a plecat. Cine a mai rămas? 

SRI nu a plecat, ca şi conducere. Sunt oameni patrioţi acolo, din păcate, în conducerea SRI sunt oameni care nu au rezistat la tentaţii. S-au reunificat legăturile cu DNA şi sistemul de Justiţie.

Vorbţi de domnul Hellvig? Credeam că aveţi o relaţie bună, aţi fost colegi în USL? 

Aşa am zis şi eu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite