Liviu Dragnea, adevăr sau provocare!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea

Normalul devine cea mai încărcată de adrenalină experienţă. Eliberarea lui Liviu Dragnea era mai mult decât previzibilă. Avea în spate numeroase rapoarte favorabile şi se apropia ispăşirea pedepsei. A fost neaşteptat pentru că ne obişnuisem sâ i se respingă cererile.

Care au fost efectele politice imediat după anunţul eliberării?

Conflictele din PNL "au îngheţat". A fost unul din rarele momente când nu s-a mai auzit scrâşnet de săbii în partidul Brătienilor. Nici dispute pe tema Secţiei Speciale. Dar în ceea ce priveşte SIIJ, revenirea pe scenă a lui Liviu Dragnea va schimba complet partitura. 

Concurentul său la discursul conservator, Ludovic Orban, s-a întors la problemele antreprenorilor. Creşterile de preţuri la materialele de construcţii îl preocupă acum pe preşedintele PNL. Adevărul este că Liviu Dragnea nu are concurenţă pe temele tradiţionale, naţionalism, creştinism, familie. Adrian Năstase l-a încoronat deja drept lider al curentului suveranist şi febra declaraţiilor venite dinspre fostul premier arată că se încheagă o alianţă cu potenţial politic important.

Când sondajele de opinie consfinţeau trendul ascendent atipic al PSD, apariţia lui Liviu Dragnea are valenţele unui catalizator de echilibrare. În orice formaţiune, succesul vine cu exacerbarea competiţiei şi creşterea tensiunilor interne. Iar Liviu Dragnea a apărut la timp cât să nu se ia o altitudine mult prea mare pentru a menţine controlul. PSD şi-a consolidat foarte bine relaţiile cu Socialiştii Europeni, cât să fie interesat să menţină grijuliu elementele de delimitare şi să-i cedeze fostului camarad mesajele radicale.

Dacă există nelinişte, ea vine de la AUR.. Liviu Dragnea are un mesaj percutant, dar a demonstrat că poate genera şi aplica un program de guvernare, în vreme ce AUR a agitat apa din pahar în Republica Moldova. Nu este o problema de partid, s-ar putea să fie doar de reprezentare şi mesaje integratoare.

Liviu Dragnea este o mănuşă aruncată fiecărui partid în parte şi va genera evenimente.

Fostul preşedinte PSD si- a strigat deja în piaţa publică chemarea la luptă. Iar lupta va fi foarte personalizată şi mai puţin pe partide. Un leu rănit este un leu feroce. Şi cei care îl susţin şi au aşteptat ieşirea din închisoare a lui Liviu Dragnea au nevoia de un martir şi Puterea dă semne că nu înţelege deloc în ce situaţie se află.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite